Hoe optimaliseer je de prestaties van de menselijke geest

Stel dat er een machine bestaat die je alle succes en geluk in de wereld kan geven. Een machine die je belemmerende gedachten, overtuigingen en emoties kan helpen elimineren. Zou je deze machine niet willen hebben?

Het goede nieuws is dat deze machine altijd bij je is. Het is namelijk je mind. Waarom doet onze mind niet altijd, wat wij graag zouden willen ? Waarom lijkt het erop alsof we totaal geen controle hebben over onze gedachten, gevoelens en emoties?

Hoe krijg je wel controle?

Psychiater Steve Peters neemt je mee naar het brein in conflict. Je hebt in feite niet één brein maar een serie van breinen die uiteindelijk een unit vormen. Deze verschillende units zijn het niet altijd eens met elkaar.

Het menselijk brein wordt beschouwd als een systeem van zeven met elkaar samenwerkende breinen. Drie van deze breinen, frontaal, limbisch en pariëtaal, vormen de menselijke geest. Het frontale, de mens, en het limbische, de innerlijke chimpansee, ontwikkelen zich onafhankelijk van elkaar en moeten vervolgens verbindingen aangaan. Daarbij kan het emotionele over het rationele gaan overheersen en dit kan uiteindelijk jouw geluk negatief gaan beïnvloeden.

Kan het simpeler?

Het antwoord is “JA”. Je hebt eigenlijk 3 teams in je hoofd die met elkaar in conflict zijn om de controle te krijgen. Controle over je gedachten, emoties, gevoelens, acties. Het stelt ons voor aan onze innerlijke chimpansee. Deze innerlijke chimpansee bepaalt je leven, je acties, je doelen enzovoort. Je moet deze innerlijke chimpansee dus leren kennen. Wie is het? Waarom doet hij wat hij doet?

We leven dus vanuit onze frontale kwab, ons denkende zelf maar ook vanuit onze innerlijke chimpansee, het limbisch systeem. De rest is een computer die jou als systeem runt. Dit zijn de 3 units in je hoofd:

Drie breinen1. Jij als denkende zelf

2. Je innerlijke chimpansee, het emotionele brein

3. Je computer

Als je hier bewust van wordt zul je ontdekken dat in 90% van de gevallen je innerlijke chimpansee de regie voert. Het begint met bewust worden welke unit nu eigenlijk de regie voert in je dagelijks leven.

Je kunt je innerlijke chimpansee managen, daar heb je echter wel bewustzijn voor nodig. Zorg dus dat je je innerlijke chimpansee leert kennen. Je innerlijke chimpansee reageert als eerste, dan pas kom jij en dan je computer. Je kunt echter je innerlijke chimpansee leren omzeilen en rechtstreeks met je computer connecten. Je komt dan op het gebied van je waarden en overtuigingen uit.

Het is een complex systeem, maar als het je lukt je innerlijke chimpansee te managen, lukt het jou ook om gelukkig en succesvol in het leven te staan. Jij bent verantwoordelijk voor je innerlijke chimpansee. Emotiemanagement is een uitstekende skill om te werken met je innerlijke chimpansee en op deze manier kun jij je leven zelf gaan bepalen. Zelfbeheersing is wat ons het meeste onderscheidt van de innerlijke chimpansee. Het kan je helpen om bijvoorbeeld angsten aan te pakken, je zelfvertrouwen te vergroten en je emoties onder controle te houden.

Video

Bekijk de video van Psychiater Steve Peters waarin hij bovenstaand verhaal uitlegt.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
leonardo
Door

leonardo

op 29 May 2016

Wat wil je optimaliseren ? Intelligent worden door je intelligentie te gebruiken.

Sheila
Door

Sheila

op 29 May 2016

Het optimaliseren van samenwerking tussen je emoties en je intelligentie, dus intelligent omgaan met je emoties.

Reactie plaatsen