Epigenetica en geluk
Emotionele intelligentie
Sheila Neijman
Emotionele intelligentie
10/07/2023
4 min
0

De Schakelaars van het Leven: Epigenetica en de Invloed van Onze Omgeving

10/07/2023
4 min
0

In de schijnbaar oneindige wereld van de biologie, waar cellen fungeren als complexe fabrieken met duizenden gelijktijdige processen, is er een opmerkelijke ontdekking gaande. Het is een ontdekking die ons begrip van gezondheid, ziekte en zelfs geluk op zijn kop zet. De epigenetische revolutie onthult hoe onze omgeving de regisseur is van het genetische toneelstuk in onze cellen, en hoe het epigenoom - de genetische schakelaar - niet alleen de gezondheid, maar ook ons welzijn beïnvloedt.

Onze Cel als Een Fabriek:

Stel je voor dat je een gigantische fabriek voorstelt, met een centraal kantoor en talloze energiecentra die duizenden chemische en elektrische processen in de fabriek aandrijven. Nu vermenigvuldig dat beeld met 40 biljoen. Dat is ongeveer het aantal cellen in het menselijk lichaam. Elke cel is een complexe eenheid op zichzelf, in staat om verschillende taken uit te voeren, van ademhaling tot replicatie. Maar wat deze cellen echt onderscheidt, is hun vermogen om te reageren op externe signalen.

Het Celmembraan en Zijn Rol:

In elke cel bevindt zich een semi-permeabel celmembraan, dat fungeert als een poortwachter tussen de cel en de buitenwereld. Dit membraan bevat receptoreiwitten die fungeren als antennes, signalen van buiten opvangen en ze doorgeven aan andere eiwitten om het gedrag van de cel te veranderen. Hier begint de ware revolutie. Het celmembraan is niet alleen een fysieke barrière; het is het echte brein van de cel.

Epigenetica

Binnen dit intrigerende domein bevindt zich de epigenetica. Het epigenoom, vaak beschouwd als de dirigent van genetische expressie, blijkt niet alleen invloed te hebben op onze fysieke gezondheid, maar ook op ons emotionele welzijn. Onze omgeving en levensstijl hebben een diepgaand effect op onze genen en daarmee op ons geluk. Het idee dat ons lichaam niet op zichzelf staat, maar eerder interageert met en wordt beïnvloed door de wereld om ons heen, is een belangrijk concept in de moderne wetenschap en benadrukt het belang van een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Het benadrukt ook het belang van het maken van gezonde keuzes in ons dagelijks leven, zoals voeding, milieu en sociale relaties, omdat deze keuzes onze genexpressie en dus onze gezondheid kunnen beïnvloeden.

De Betekenis van Epigenetica voor Geluk:

De ontdekking dat geluk niet alleen wordt beïnvloed door onze gedachten en ervaringen, maar ook door de manier waarop onze genen reageren op onze omgeving, opent nieuwe perspectieven. Het idee dat we de regisseurs van ons eigen genetische toneelstuk kunnen zijn, biedt veel meer invloed dan gedacht.

Ons lichaam is geen geïsoleerde entiteit, maar eerder het eindproduct van een voortdurende relatie tussen onze genen en onze omgeving. Wat we eten, hoe we leven, onze emotionele toestand en zelfs onze voorouders dragen bij aan de unieke expressie van onze genen en daarmee aan ons geluk. De epigenetische revolutie biedt niet alleen mogelijkheden voor de toekomst van de geneeskunde, maar ook inzichten in het bevorderen van welzijn en geluk. Het is een verhaal dat ons eraan herinnert dat ons geluk en onze genen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en dat we, door onze omgeving te koesteren en gezonde keuzes te maken, de hoofdrolspelers kunnen worden in ons eigen geluksverhaal. Het opent de deur naar een dieper begrip van hoe we geluk kunnen cultiveren door zorg te dragen voor onze innerlijke en uiterlijke wereld.

Wat we geloven en hoe we overtuigingen koesteren, blijken geen abstracte concepten te zijn die ons leven bepalen. Ze hebben directe invloed op onze genen en daarmee op ons geluksgevoel. Positieve overtuigingen en een optimistische kijk op het leven kunnen genexpressie bevorderen die ons gelukkiger en veerkrachtiger maakt.

De moderne wereld

De moderne wereld vaak gekenmerkt wordt door veel bronnen van angst en stress, zoals klimaatverandering, gezondheidscrises, economische onzekerheid en mentale gezondheidsproblemen die we dag in dat uit absorberen. Het kan uitdagend zijn om positieve overtuigingen te koesteren en ons geluk te cultiveren in een dergelijke omgeving. Toch zijn er manieren om veerkrachtig te blijven en positief te blijven, zelfs te midden van deze dagelijks terugkerende uitdagingen: Het perspectief van bewustzijnsverhoging is een waardevol instrument. Het laat zien dat we de kracht hebben om onze overtuigingen en gedrag te transformeren, zelfs te midden van stress en onzekerheid, en een dieper gevoel van geluk en welzijn te creëren.

Volgens het werk van de gerenommeerde psychiater en auteur David R. Hawkins is het antwoord ja, en het draait allemaal om bewustzijn.

De Kracht van Bewustzijn:

Hawkins stelt dat bewustzijn niveaus variëren van laag naar hoog en dat onze gedachten, emoties en acties sterk worden beïnvloed door ons huidige bewustzijnsniveau. Op lagere niveaus zijn we vaak vatbaarder voor angst, stress en negatieve overtuigingen, terwijl hogere niveaus samengaan met dieper begrip, vrede en geluk. Een van de opmerkelijke aspecten van deze benadering is hoe bewustzijnsverhoging kan helpen bij het overwinnen van angst en stress. Door te groeien in bewustzijn, kunnen we negatieve denkpatronen transformeren en leren omgaan met stressvolle situaties op een veerkrachtige manier.

Niet omdat je niet goed genoeg bent zoals je bent, of omdat je voortdurend 'moet veranderen', maar omdat je dagelijks wordt geconfronteerd met uitdagingen in een wereld met een lage dichtheid.

Een hoger bewustzijnsniveau wordt vaak geassocieerd met een dieper gevoel van geluk en voldoening. Het kan leiden tot een positievere kijk op het leven, meer mededogen en een vermindering van negatieve emoties. Het begrijpen van ons bewustzijn en groeien in  bewustzijn kan leiden tot persoonlijke transformatie maar ook tot collectieve verandering.  Dit proces omvat zelfreflectie, meditatie en persoonlijke ontwikkeling om een dieper begrip van onszelf en ons leven te bereiken.

bewustzijnsschaal

In een lager bewustzijnsniveau zijn mensen vaak meer vatbaar voor angst en stress. Ze kunnen gevangen zitten in negatieve denkpatronen en zich overweldigd voelen door externe gebeurtenissen. Met bewustzijnsverhoging kunnen mensen leren om met stress om te gaan en negatieve gedachten te transformeren naar positieve en veerkrachtige overtuigingen.

Het is interessant op te merken dat veel deze inzichten en technieken worden onderwezen in de opleiding tot gelukscoach. Als gelukscoach krijg je de tools en kennis om niet alleen je eigen welzijn te verbeteren, maar ook om anderen te begeleiden op hun reis naar een gelukkiger en vervulder leven. Het is een waardevolle opleiding die zowel individuele groei als positieve maatschappelijke verandering bevordert.

Het recept van geluk? Nu, epigenetica, dat is als de chef-kok in de keuken die beslist welke ingrediënten worden toegevoegd en hoe ze worden bereid. Het DNA is als het kookboek, en epigenetica is als de kunst van het toevoegen van kruiden en specerijen om de smaak te verbeteren. Maar hier is het grappige deel: terwijl epigenetica zeker kan helpen om ons gelukkiger te maken door de genetische smaak te verbeteren, moeten we nog steeds naar de supermarkt (onze omgeving) gaan om de beste ingrediënten te krijgen. Dus, als je wilt dat je geluksrecept echt indruk maakt, vergeet dan niet om gezonde levensstijlkeuzes te maken, stress te verminderen en jezelf te trakteren op een beetje 'liefde' en 'vreugde' in de keuken van het leven!

Reacties
Categorieën