Geluk op werk gaat over emotionele intelligentie

De belangstelling voor geluk op werk is binnen het bedrijfsleven steeds groter aan het worden, ook zeker in verband met leidinggeven. Dit wordt bevorderd door inzichten vanuit de sociale neurowetenschap.

Deze tak van hersenonderzoek is een nieuw en opwindend onderzoeksveld waarbij sociaal psychologische mechanismen in het brein worden onderzocht.

Het verhogen van je emotionele vaardigheden is voor meer dan 2/3 verantwoordelijk voor effectief leiderschap en een succesvolle carrière. Maar ook voor meer geluk en tevredenheid in je leven.

Geluk op werk en emotionele intelligentie

Geluk op werk gaat over het verwerven van meer emotionele vaardigheden, het zijn bekwaamheden die elke leider kan leren, noem het leiderschap vanuit het hart, leiderschap waarin de mens centraal staat en we meer bewust met onze emoties omgaan, ofwel bewust leiderschap. Hoe zou het voelen als leiderschap niet langer gebaseerd is op ‘command en control’, maar op het vermogen mensen zo ver te krijgen dat ze toewerken naar een gezamenlijk doel? Gewoon omdat ze betrokken zijn. Zulke emotioneel intelligente leiders werken als magneten binnen een team en bouwen sterke teams op.

Vandaag de dag gaat het niet meer alleen over intelligente leiders, het gaat over emotioneel intelligente leiders. Dat wil niet zeggen dat slim zijn of technisch vaardig er niet toe doet, maar emotionele intelligentie is voor leiderschap onontbeerlijk.

Zelfbewustzijn en zelfbeheersing

Eén van de belangrijkste componenten voor emotionele intelligentie is zelfbewustzijn en zelfbeheersing. Bewustzijn is belangrijk om inzicht te verkrijgen in jezelf, waarom doe je wat je doet, denk je wat je denkt en voel je wat je voelt. Wat drijft je? Je moet in staat zijn om jezelf te leiden voordat je anderen kunt leiden. Dit gebied richt zich dus op hoe goed jij jezelf kent, met inbegrip van je drijfveren, je  sterke en zwakke punten. Stel jezelf eens de volgende vragen: 

  • Klopt de perceptie die ik van mijzelf heb ook hoe anderen mij zien?
  • Welke vaardigheden en capaciteiten voel ik mij vertrouwt bij?
  • Wat denk ik en voel ik?
  • Herken ik mijn eigen emoties?
  • Welke patronen zie ik?

Zelfbeheersing gaat over het kunnen reguleren en controleren van je emoties op een productieve en gezonde manier. Hoe goed ben je in staat om te inspireren en conflicten te beheersen? Hoe reageer je als iemand jouw rode knoppen indrukt, je triggers? Ben je in staat om je opgekropte woede te beheersen of projecteer je op je omgeving.

Je innerlijk roer

De kern van emotionele intelligentie, is zelfbewustzijn, je innerlijke roer. Al het andere stroomt daar vanuit. Zelfbewustzijn is dus je eerste focus. Een belangrijk aspect hierin zijn je emoties. Je emoties durven voelen en op een passende wijze uitten of reguleren. Naast zelfbewustzijn en zelfbeheersing zijn relatiebewustzijn en sociaal bewustzijn belangrijke componenten voor geluk op werk.

Bewust zijn van hoe onze emoties van invloed zijn op ons eigen geluk maar ook voor het geluk op werk van onze medewerkers, is een fundamentele emotionele vaardigheid. Wie dit vermogen ontbeert, loopt het risico dat emoties de overhand nemen en geloof me, dan worden we erg primitief.

Iedereen heeft het vermogen om naar binnen te kijken en signalen op te vangen die jou vertellen wat je voelt. Je kunt emoties blijven onderdrukken of negeren, ze komen er hoe dan ook uit. En geloof me, dat is nooit op het juiste moment.

Zelfbewustzijn begint met herkenning dat we emotionele wezens zijn en dat onze emoties aan de basis liggen van datgene wat we denken en doen. Het geeft aan of datgene wat we gaan ondernemen ook werkelijk de moeite waard is.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen