31 oktober 2016 

Omdat we magisch zijn betekent het nog niet dat we ons ernaar gedragen!

Omdat we MAGISCH zijn betekent het nog niet dat we ons ernaar gedragen! Ja, de mens is magisch. Als je kijkt naar het menselijk brein, bestaat het brein uit een netwerk van 100 miljard neuronen.

Verschillende ervaringen die we in ons leven opdoen, creëren verschillende neurale verbindingen die weer leiden tot verschillende emoties. En afhankelijk van welke neuron gestimuleerd wordt, worden sommige verbindingen sterker terwijl andere verbindingen zwakker worden: ‘When neurons fire together, they wire together‘. Dit noemt men neuroplasticiteit, ofwel het plooibare brein. We bezitten de magie om door nieuwe ervaringen, breinverbindingen te beïnvloeden. Vrijwel elke vorm van talent of vaardigheid kan sterker gemaakt worden door training. Veerkracht kan ook ontwikkeld worden door training. Is dat niet magisch? Wat je ook doet, op elk gewenst moment kun je beter worden door je brein te modificeren. Dit is een fundamenteel mechanisme van ons brein. Met zelfbewustzijn kun jij je leven en ervaringen zelf inkleuren.

Neurotransmitters

Specifieke neuronen en neurotransmitters zoals norepinefrine, triggeren een defensieve staat bijvoorbeeld als we het gevoel hebben dat we onze gedachten moeten beschermen tegen de invloed van anderen. Als we geconfronteerd worden met ‘verschillen in meningen’, komen er  chemicaliën vrij in het brein, die hetzelfde zijn als bij het overleven in een bedreigende situatie. In deze defensieve staat, zal het meer primitieve deel van ons brein interfereren met rationeel denken, het limbisch systeem kan ons denkende brein off-line zetten. Dit veroorzaakt narrow-mindedness, ofwel vernauwing van ons denken. We zien dit bijvoorbeeld als iemand boos of koppig wordt in een discussie.In deze staat heb je nauwelijks toegang tot je creatieve, zelf reflecterende brein. Op neuraal niveau reageert het brein alsof we bedreigd worden, zelfs als deze dreiging komt van verschillen in meningen of feiten.

Als echter onze mening en standpunten door anderen GEWAARDEERD worden, wordt het beloningsneuron dopamine afgegeven. We voelen ons goed, vol vertrouwen en vol eigenwaarde.

Onze overtuigingen hebben een grote invloed op onze biochemie. Dit is de reden dat placebo’s zo effectief kunnen zijn. Het gevoel van eigenwaarde of zelfliefde is gelinked aan de neurotransmitter serotonine. Gebrek aan serotonine kan leiden tot depressie of zelfdestructief gedrag. SOCIALE VALIDATIE verhoogt het niveau van dopamine en serotonine en zorgen ervoor dat we emotionele fixatie kunnen loslaten en meer zelfbewust worden. Door jezelf en je medemens meer te waarderen, creëer je magie.

Spiegelneuronen en bewustzijn

Ontwikkelingen in de neurowetenschap geven ons een beter begrip van onze identiteit. Zo bezitten we (empathische) spiegelneuronen. Als we een emotie ervaren, of een actie uitvoeren zullen specifieke neuronen met elkaar ‘vuren’.  Maar ook als we iemand anders observeren, of het ons verbeelden (visualiseren) zullen veel van dezelfde neuronen ‘oplichten’, alsof we de actie zelf uitvoeren. Is dat niet magisch?  Noem het onze empathie neuronen, het verbindt ons aan anderen mensen, waardoor we kunnen voelen wat anderen voelen.

Omdat deze neuronen ook reageren op onze verbeeldingskracht, kunnen we emotionele feedback ervaren en ons voorstellen dat het van iemand anders afkomstig was. Dankzij dit systeem zijn we in staat tot zelfreflectie en om onszelf te zien via anderen.

Spiegelneuronen herkennen niet het verschil tussen ‘it and others’, dit is één van de redenen dat we zo afhankelijk zijn van sociale validatie en waarom we ergens bij willen horen. We ervaren dus een continu dualiteit hoe we onszelf zien en hoe anderen ons zien. Dit kan leiden tot verwarring in termen van identiteit en gevoel van eigenwaarde.

Breinscans laten ons zien dat negatieve emoties er eerder zijn, voordat we ze bewust zijn. Als we echter zelfbewustzijn ontwikkelen, kunnen we minder fijn voelende emoties veranderen omdat we controle hebben over de gedachten die deze emoties veroorzaakt hebben. Zelfbewustzijn verandert de manier waarop onze hersenen werken ingrijpend. Het activeert het zelfregulerend neo corticaal gebied wat ons controle geeft over onze gevoelens. Als we ons zelfbewustzijn verhogen, wordt ons rationele en emotionele weerbaarheid versterkt.

Zelfbewustzijn

Als we niet zelfbewust zijn, zijn de meeste van onze gedachten en acties impulsief en onbewust. Het idee dat we willekeurig reageren en geen bewuste keuzes maken is instinctief frustrerend. Ons brein lost dit op door verklaringen te bedenken voor ons gedrag en het fysiek herschrijven ervan in ons geheugen zodat we geloven werkelijk controle te hebben gehad over onze acties. Dit noemt men ook wel ‘backwards rationalization’.

Dit zorgt ervoor dat onze negatieve emoties niet oplossen en op elk moment weer getriggerd kunnen worden. Het is brandstof voor onze verwarring en ons brein blijft proberen te rechtvaardigen waarom we ons op een specifieke irrationele manier gedragen. Al deze complexe onbewuste gedragingen is het resultaat van een parallel verdeelt systeem van ons brein.

Elke neuron heeft een elektrische spanning

Elke neuron heeft een spanning dat kan veranderen als een ion in of uit de cel stroomt. Als de spanning/voltage van een ion een bepaald niveau heeft bereikt, zal het een elektrisch signaal sturen naar andere cellen die het proces herhalen. Als meerdere neuronen op hetzelfde moment ‘vuren’, kunnen we deze veranderingen meten in de vorm van een golf. Hersengolven onderbouwen alles wat er in onze geest, met inbegrip van onze aandacht, geheugen en intelligentie (alfa, beta, gamma). Elke frequentie wordt geassocieerd met andere taken. Hersengolven laten hersencellen afstemmen op de frequentie overeenkomstig met hun specifieke taak.

De informatie overdracht tussen neuronen wordt optimaal als hun activiteit wordt gesynchroniseerd. Dit is dezelfde reden waarom we cognitieve dissonantie (het onprettige gevoel dat ontstaat als ons gevoel in tegenspraak is met onze gedachten of mening) ervaren. Dus intelligent omgaan met je emoties is de sleutel tot magie.

Kwantummechanica laat een andere benadering zien, geen zekerheden maar waarschijnlijkheden. Alles is mogelijk, echter hoe meer we gehecht zijn aan een geloofssysteem, hoe minder goed we in staat zijn om bewuste keuzes te maken. Door dit proces te observeren, breiden we ons bewustzijn uit en verkrijgen we meer toegang tot onze vrije wil. De vraag is niet of onze geloofsovertuigingen goed of fout zijn, maar of we er emotioneel aan verbonden zijn. Er is geen vrije wil als we emotioneel gehecht zijn aan onze geloofssystemen. Als we zelfbewust genoeg zijn om dit gewaar te zijn, kunnen we pas echt samenwerken om te onderzoeken wat nodig is voor het groter geheel. Dat is magie toch?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Henk kooij
Door

Henk kooij

op 10 Nov 2016

Goed artikel en prachtige youtube uitleg

Sheila Neijman
Door

Sheila Neijman

op 14 Nov 2016

Dank Henk, dat vond ik nou ook:-)

Reactie plaatsen