Break-in Training
Brochure

Page content

Hersengolven

Hersengolven

De menselijke evolutie heeft ons brein toegerust om bijzonder veel overtuigingen in ons geheugen op te slaan. De hersengolven van een kind verschillen met die van een volwassene. Onderzoekers hebben geconstateerd dat de hersengolven van kinderen in elk stadium van hun ontwikkeling specifieke hersengolven vertonen. Dit zou kunnen verklaren waarom kleine kinderen tot ongeveer 6 a 7  jaar overtuigingen gemakkelijk absorberen.

Geboorte en leeftijd tot twee jaar

Tussen de geboorte en de leeftijd tot twee jaar is de hersenactiviteit het laagst, tussen de 0,5 en 4 hertz, ofwel de trillingen per seconde. Dit is ook wel bekend onder de naam Delta golven. Deze golven zijn bij volwassen het sterkst aanwezig in diepe slaap en bij baby’s.

Leeftijd van twee tot zes jaar

In de leeftijd van twee tot zes jaar wordt de hersenactiviteit gekenmerkt door Thetagolven, van 4 tot 8 hertz. Dit zijn laagfrequente hersengolven die ook gebruikt worden bij hypnose sessies. Hierdoor verkeerd een klant in een betere programmeerbare toestand.

Je kunt je voorstellen dat kinderen vanaf de geboorte tot ongeveer zes jaar in staat zijn om middels deze lagere frequenties, veel informatie in het brein op te nemen. Het bewustzijn is nog onvoldoende ontwikkeld, waardoor er geen filter of referentiekader is en alle informatie gemakkelijk geabsorbeerd wordt. Tot ongeveer zes jaar slaan kinderen alles op wat zij horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Dit gaat ook over overtuigingen, houdingen en gedrag van ouders, opvoeders, leerkrachten en broers en zussen. Kinderen modelleren via hun zintuigen, wat ze waarnemen en slaan dit op als feiten in het brein.

Je kunt je voorstellen dat ‘goed voorbeeld doet goed volgen‘ in deze fase extreem belangrijk is. Tot de leeftijd van zes jaar wordt alles vastgelegd in ons onbewuste mind. Eenmaal geprogrammeerd, besturen ze ons functioneren voor de rest van ons leven, totdat we de keus maken om ze te herprogrammeren.

Boodschappen die je als kind kunt horen als: ‘jij bent dom’, ‘jij bent druk’, ‘jij bent niet goed’, worden als feiten opgeslagen in het onbewuste geheugen. Dit vormt onze belemmerende overtuigingen die ons verdere leven gaan bepalen.

Naarmate we ouder worden, staan we minder open voor programmering van buitenaf.

Leeftijd van zes tot twaalf jaar

In deze leeftijdfase ontwikkelen kinderen in toenemende mate Alfa golven, dit zijn hogere frequenties van 8 tot 12 Hertz. Dit wordt ook wel omschreven als de meer rustige bewustzijnstoestand. Hier ontstaat eigenlijk het besef van ons “zelf”. We zijn alert maar toch ontspannen. Het is de staat waarin we goed kunnen leren en informatie kunnen verwerken.

Leeftijd van twaalf en ouder

Kinderen ontwikkelen hogere frequenties bekend onder de naam Bèta golven, van 12 tot 35 Hertz. Dit is een toestand waarin we actief en geconcentreerd zijn. Redeneren, besluiten nemen.

Tot voor kort is er nog een andere hersenactiviteit ontdekt, de Gamma golven met een frequentie van meer dan 35 Hertz. Op dit niveau presteren we met topprestaties.

Geprogrammeerd brein

Gezien deze informatie kun je je wellicht voorstellen dat tegen de tijd een kind volwassen is, het onbewuste brein boordevol positieve en minder positieve overtuigingen bezit. Noem het ons genetisch programma, onze onbewuste mind.

Intelligente cellen

Wetenschappers waaronder Bruce Lipton, Candace Pert en Joe dispenza beweren dat onze cellen intelligent zijn. Ze vormen een soort van collectieve stem in ons systeem. Onze volledige fysiologie, emoties, gedachten en gedragingen voegen zich naar onze onbewuste overtuigingen. Ons onbewuste is niet onze vijand, het is meer een databestand die produceert wat het geleerd heeft in de vorm van opgeslagen programma’s.

Een theorie is dat 95% van wie we zijn tegen de tijd we 35 jaar zijn een verzameling is van opgeslagen gedrag, emotionele reacties, overtuigingen, percepties, en attitudes die functioneren als een soort van onderbewuste computer programma. Dat betekent dat als we elke keer hetzelfde gedrag en emoties vertonen, het lichaam dit programma in haar cellen opslaat. Op een gegeven moment weet het lichaam het beter dan het brein. Met andere woorden,  veel van onze emoties, gedragingen, gewoonten worden als herinneringen opgeslagen in het lichaam. Door je mind te herprogrammeren, leef je niet langer in het verleden maar in een nieuwe toekomstige realiteit.

In feite kun je het zo zien dat zodra je als volwassene een prikkel waarneemt via je zintuigen, dan volgt er een automatisch gedragsprogramma, dat geleerd is op het moment dat de prikkel voor het eerst werd ervaren.

  Comment Section

  8 reacties op “Hersengolven
  Door Niels Kaan op 20 mei 2016

  Heel interessant Sheila,
  ik zou graag wat meer weten over de her programmering van het onbewuste “brein” en met name de de her fundering van wat er scheef gegaan is in de eerste zes Jaar?  Door Nicolien op 2 januari 2019

  Een fantastisch boek om te lezen is “ jij bent de placebo” van dr. Joe dispenza


  Door Gwendolyn op 23 augustus 2016

  Wat Niels vraagt wil ik ook graag weten. Komt dat ook in de opleiding ter sprake Sheila?


  Door Sheila Neijman op 24 augustus 2016

  Gwendolyn, lijkt me goed als je mij even persoonlijk mailt of belt, kan ik het je beter uitleggen.


  Plaats een reactie


  *