04 april 2021 

Ons buitengewoon potentieel

Wat veel mensen niet weten is dat angst aangeleerd is, dus niet aangeboren.

We worden geboren met slechts twee aangeboren angsten:
(1) de angst om te vallen;
(2) de angst voor harde geluiden ook wel akoestische schrikreflex.
Deze angsten zijn nodig voor het voortbestaan van onze soort.

De rest is allemaal aangeleerd:
– angst voor een virus
– angst voor groepsdruk
– angst om (geen) mondkapje te dragen
– angst om regels niet op te volgen
– angst voor de dood
– angst om je te binden of om verlaten te worden

Jonge leeftijd

Deze angsten worden ontwikkeld op jonge leeftijd, beïnvloed door diverse systemen als oudersysteem, schoolsysteem, werksysteem en politiek systeem.

Een jong kind is dus niet automatisch bang voor een virus, maar bouwt voort op signalen van zijn ouders, de school en de omgeving. Het brein wordt op deze manier geprogrammeerd om bang te zijn. Een kind is dus van nature niet bang voor een virus, maar de omgeving leert het kind wel bang te zijn. Zo ontstaat een programma na conditionering.

Emoties zijn constructies van de wereld, geen reacties erop.

Angst is dus geen losse emotie, maar een concept dat afhankelijk is van een context als cultuur en aangeleerde concepten. Als een bepaalde cultuur geen concept heeft van een emotie, ervaren ze deze ook niet.

Ervaar je angst? Wat kun je dan doen….

  1. Stop met wat je doet en vraag jezelf ‘waar ben ik bang voor’. Je gebruikt op deze manier je bewuste mind om helder te maken waar de bron ligt van je angst
  2. Wat vertelt deze angst jou?
  3. Herken en erken dat dit een bewustzijnsstaat is waarbij je een keuze hebt. Dus KIES wat je wel wilt.

Het is heel simpel, je moet het alleen wel doen.

Verhalen en sociale realiteit

Mensen zijn ook de enige soort die de werkelijkheid creëert door middel van verhalen. We verzinnen dingen en als we het als groep het erover eens zijn,  gedragen we ons dienovereenkomstig en ze worden werkelijkheid. De sociale realiteit is een superkracht van elk menselijk brein dat coördineert met andere menselijke hersenen.

Het eerste COVID-19-verhaal is het verhaal van RIVM, mainstream media en politiek. In deze verhaallijn is ieder van ons een individu in een gevaarlijke wereld. Vergelijk het met diverse films als World War Z.

“Voormalig VN-onderzoeker Gerry Lane komt er met zijn gezin in het centrum van Philadelphia achter dat er een pandemie is uitgebroken en dat een virus zich razendsnel verspreidt. De VN heeft Gerry’s hulp nodig om een vaccin te vinden en een evacuatiepoging voor zijn gezin wordt op touw gezet. Maar of die reddingsactie op tijd is en de mensheid behoed kan worden voor totale vernietiging”.

Of Cargo

“Te midden van een verschrikkelijke pandemie zoekt een vader te midden in de wildernis van Australië naar iemand die zijn dochtertje kan verzorgen en beschermen”.

In deze verhalen wordt ieder van ons aangevallen, niet alleen door een virus, maar ook door andere mensen die onze individuele rechten en vrijheden willen beperken dan wel willen opleggen. We horen verhalen van vredelievende demonstranten die geslagen werden, wappies genoemd worden, uitgesloten moeten worden. Er wordt geëist om niet medische mondmaskers te dragen die geen enkele virusverspreiding tegenhouden, mensen worden aangevallen enzovoort. In deze sociale realiteit gaat het om het bewaken van persoonlijke vrijheid en het nieuwsgierig en onderzoekend zijn naar de waarheid.

Het tweede COVID-19 verhaal of een andere sociale realiteit is dat zegt dat we samen in een crisis zitten en vechten tegen een gemeenschappelijke vijand dat de hele mensheid bedreigd. In deze realiteit moeten we vooral doen wat ons verteld wordt, vechten tegen dezelfde vijand, vechten voor ons leven en dat van de medemens, ons laten vaccineren, mondkapjes dragen, ons aan de avondklok houden, lockdown enzovoort. Doen we dat niet, zijn we asociaal. In deze sociale realiteit gaat het om doen wat je verteld wordt en andere vertellen wat ze moeten doen.

Zorg voor je lichaamsbudget

Onderzoek toont aan dat je brein op elk moment je lichaam kan reguleren en visa versa,  inclusief je organen, hormonen en immuunsysteem, om je in leven te houden. Het proces is als het beheren van een huishoudbudget, maar in plaats van geld zetten je hersenen water, zout, vet, glucose, gelukkige gedachten en andere lichamelijke bronnen in de begroting.  Acties waarbij middelen worden uitgegeven, zoals lichaamsbeweging, een liefdevolle knuffel of aan de andere kant, stressmomenten, kun je zien als een tegoed of opname van je bankrekening. Handelingen die hulpbronnen aanvullen, zoals eten, slapen, knuffelen, liefde, genieten met elkaar vullen je bankrekening wat merkbaar is in je lichaam omdat het een heerlijk gevoel geeft.

Wanneer er echter iets gebeurt dat je bankrekening leeghaalt, zoals heftige stress in deze pandemie tijd, verstoort dit de innerlijke coördinatie en ervaar je minder fijn voelende emoties. Een verandering van stemming, een tsunami van angst. Ook al ontkennen we deze angst (‘Nee hoor, ik ben niet bang’) denkt je brein daar anders over. Je brein denkt namelijk dat er iets gevaarlijk gaat gebeuren. Stress door (sociale) media, voeding, inkomen, druk op het ouderschap, zorgen, sociaal isolement en natuurlijk de angst om dood te gaan haalt onze interne bankrekening volledig leeg en we storten ook minder bij.

Invloed door de kracht van woorden

Veel dingen in de buitenwereld, hebben dus een effect op ons lichaamsbudget. Toch hebben we meer invloed dan we denken. Zorgen voor elkaars lichaamsbudget is belangrijk. Het maakt niet uit in welke verhalenlijn je zit, verhalenlijn 1 of 2, je kunt elke dag beginnen met liefdevol contact naar elkaar. Of je dit nu fysiek doet door met elkaar te knuffelen, met woorden, via whatsapp of welke manier dan ook je voorkeur heeft. Als jij een golf van warmte en liefde geeft, heeft dat een rimpeleffect op jou en de ander. In een moment van genegenheid, kan de ademhaling of hartslag synchroon gaan lopen. Als jij je stem verheft of zelfs maar je wenkbrauw optrekt, heeft dit invloed op de chemicaliën die in de bloedbaan van iemand anders worden vervoerd. Er zijn dus volop fysieke verbindingen tussen jou en de ander en dit merk je op doordat je lichaamsbudget wordt aangevuld. Je voelt je even fijn, je stemming verandert.

In een experiment om deze kracht van woorden aan te tonen, liggen deelnemers stil in een hersenscanner en luisteren naar suggestieve beschrijvingen van verschillende situaties. De ene gaat over het binnenlopen van je ouderlijk huis en gesmoord worden in knuffels en glimlachen. Een andere gaat over het ontwaken voor je zoemende wekker en het vinden van een lief briefje van je partner. Terwijl ze luisteren, zien we verhoogde activiteit in hersenregio’s die de hartslag, ademhaling, metabolisme en het immuunsysteem regelen. Woorden hebben macht over je biologie.

En……….het kan je lichaamsbegrotingstekort direct aanvullen.

Of je nu in verhalenlijn 1 of 2 zit, begrijp dat je welzijn en geluksgevoel afhankelijk is van anderen. Indien je te angstig bent voor het virus en je voelt je alleen, plan een zoom-diner in met anderen. Nodig ze uit voor een etentje, in het echt of via zoom (of wat dan ook). Of schrijf een compassiebrief aan jezelf of een dankbaarheidsbrief aan iemand anders. Lees deze voor via zoom. Er is zoveel mogelijk om invloed te hebben op je lichaamsbudget.

Bij elke gedachte, vindt er een biochemische reactie plaats in het lichaam. Dit fungeert als boodschappers van je gedachten. Het lichaam staat in rechtstreeks contact met je mind. Het lichaam reageert op deze chemische boodschappen, zodat het lichaam precies voelt wat de mind denkt.

Dit proces vindt plaats via elektrochemische signalen.
– Als je gelukkige gedachten denkt maken we stoffen aan die ons gelukkig laten voelen.
– Als we geen gelukkige gedachten denken, maakt ons lichaam stoffen aan die ons ongelukkig laten voelen. Mind & Body werken dus samen. Als we dezelfde dingen blijven denken, voelen we ook dezelfde gevoelens. Gevoelens zijn belichaamd.

“When you rewrite the software of your mind, you change the printout of your life… and the world!”

Oud indianenverhaal

Een oude indiaan gaf zijn kleinzoon onderricht over het leven en levensgeluk.

“Binnen in mij is een gevecht gaande.” zei hij tegen de jongen. “Het is een gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht. Hij staat voor woede, jaloezie, hebzucht, verwaandheid, schuld, wrok, leugens, valse trots, superioriteit en ego.”

Hij ging verder: “De andere wolf is goed. Hij staat voor vreugde, vrede, liefde, hoop, vrede, nederigheid, vriendelijkheid, vrijgevigheid en compassie.”
Binnen in jou woedt dezelfde strijd, datzelfde geldt voor ieder mens.”

De kleinzoon dacht enkele ogenblikken na en vroeg: “Maar opa, welke wolf wint dan het gevecht?”

De oude indiaan glimlachte en antwoordde. “Degene die jij voedt wint het gevecht”.

Tot slot

Of je je nu het meest fijn voelt in verhaal 1 of 2, zet eens bewustzijn op je verhaal. Kijk of je op het randje van je comfortzone kunt staan en aanschouw je verhaal eens. Kun je hier als observeerder naar kijken?

Weet ook dat:

Onder je huid leeft een gemeenschap van 40 biljoen cellen. Als jij je gelukkig voelt, werken deze cellen optimaal samen. Ze bewaken je gezondheid. Je brein scant alles wat er in je buitenwereld gebeurt.
– Is er gevaar? Dan worden hormonale signalen vrijgegeven zodat je kunt vechten of vluchten. Cellen gaan zich beschermen.
– Is alles veilig? dan worden er signalen vrijgegeven voor gemeenschappelijke groei en lichaamsonderhoud. De cellen kunnen weer groeien.

Het is dan ook helemaal oké dat het lichaam zich kortdurend beschermd bij gevaar. Het lichaam kan zich daarna weer herstellen. Echter bij langdurige of chronische angst of stress is dat een ander verhaal. Celgroei stopt en overlevingsmodus draait overuren. Onze cellengemeenschap valt uit elkaar, disfunctioneert en ziekten ontstaan. Willen we overleven en gedijen in een gelukkige samenleving, moeten we echt gebruik maken van BEWUSTE invloed.

Alles in het universum komt voort uit het bewustzijn. Dat betekent nogal wat, want ‘als we ons bewustzijn veranderen, zal ook de wereld veranderen’. Bewustzijn heeft geen begin en geen einde. Het zal er altijd zijn, maar…………

………je bent altijd verbonden met anderen

Als je leert om je onbewuste met je bewuste mind te laten samenwerken, dan maak je gebruik van invloed.  Al die hogere bewustzijnsstaten als gevoelens van compassie, acceptatie, liefde, geluk, vrede, vrijheid helpen jou bij het opbouwen van een gezond immuunsysteem. Het zorgt voor de aanmaak van oxytocine en serotonine. Vernauwd bewustzijn (ego bewustzijn) als schuld, apathie, verdriet, angst, woede zorgt voor de aanmaak van cortisol, geeft stressgevoelens wat gedachten en gevoelens beïnvloedt.

Hoe je naar de dingen kijkt, bepaalt hoe jij je voelt

Hiermee help je je lichaamsbudget ook aan te vullen:

Maak deze zin af: “Ik heb meer ………nodig in mijn leven”.

1 Stap uit de buitenwereld naar je binnenwereld.
Schakel technologie uit. Ga met aandacht naar binnen om de deur te openen naar je onbewuste (gewoonten mind).

2 Creëer je toekomstige zelf⁣⁣
Vraag jezelf af: Wil ik mijn verleden blijven creëren in de toekomst? Of creëer ik een andere visie op de toekomst?
– Wat wil ik in mijn leven?” Neem de tijd om de vraag te beantwoorden.

Welke emoties en gevoelens wil je ervaren in die toekomst? Leer je lichaam emotioneel hoe die toekomst zal aanvoelen en sta niet op voordat je die emoties begint te voelen. Hoe vul jij je lichaamsbudget aan?

3 Mentale repetitie ⁣⁣
Oefen in gedachten hoe die toekomst eruit ziet en wie jij gaat zijn, keuzes die je maakt, stappen die je gaat zetten. Oefen mentaal je toekomst, totdat het vertrouwd voelt.

4 Laat je vroegere zelf los⁣⁣
Beslis welke gedachten je niet mee kunt nemen naar je toekomst. B.v. ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, het lukt me toch niet.
– Bepaal welk gedrag of welke onbewuste gewoonten je moet veranderen. Klagen? Anderen de schuld geven? Excuses?

Bepaal welke emoties en gedrag niet langer thuishoren in je toekomst. Je moet je lichaam gaan conditioneren voor een mind waar je supergoed mee samen kunt werken.

Positieve psychologie

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen