De verbazingwekkende resultaten van het rijstexperiment

Jaren geleden (2003) heb ik een experiment uitgevoerd met (destijds) een verbazingwekkende uitkomst. Het laat de effecten van woorden zien. Aangezien ik zelf wilde geloven of woorden werkelijk effect hebben, besloot ik het experiment zelf uit te voeren.

Het experiment is heel simpel. Kook witte rijst. Laat dit afkoelen en plaats dit (het liefst) in 3 afzonderlijke glazen potten met deksel. Eén potje rijst behandel je een aantal weken, het liefst 2 x per dag met liefde, de ander met negatieve woorden en het 3e potje wordt volledig genegeerd.

Dit experiment is door Sylvia Buijtendijk, mentor van de opleiding tot Gelukscoach, herhaald en uitgevoerd op een basisschool. Prachtig initiatief. Elke dag spraken de kinderen met rijst. Afhankelijk van de woorden: “wat een mooie rijst”, “wat ben jij lief”, “vervelende rijst”, “stomme rijst” tot totaal negeren waarbij een handgebaar werd gemaakt.

Het resultaat was weer verbluffend. Rijst met mooie woordjes bleef wit. Rijst met nare woordjes werd zwart. Rijst wat genegeerd werd ging klonteren. Wat denk jij wat er gebeurt in je systeem, maar ook in je omgeving, als je langdurig gestrest bent, gefrustreerd, boos of jaloers?

Wat betekent dit nu in werkelijkheid? Dat woorden invloed hebben op ons lichaam en alles eromheen?

Dr. Masaru Emoto

Dr. Masaru Emoto, de Japanse wetenschapper verwierf internationale bekendheid met de film ‘What the Bleep Do We Know’ met zijn experimenten met de cellulaire structuur van water. Tijdens zijn studie scheidde Emoto water in honderd petrischaaltjes . Elke petrischaal was ingevroren en onder een microscoop bekeken. Water dat was geprezen en gewaardeerd, werd gerangschikt in prachtige kristallijne structuren. Het water wat niet werd gewaardeerd, liet een gebrek aan symmetrie zien en meer algehele grilligheid.

Later heeft Emoto naast het waterexperiment ook een rijstexperiment uitgevoerd.  Dit werd uiteindelijk uitgevoerd in drie verschillende bekers, en noemde er één “Dankjewel!”, En één “Je bent stom of andere nare woordjes”, en liet één ongelabeld achter. Een maand lang sprak Emoto elke dag wat er op de fles stond tegen de rijst. En wat gebeurde er na dertig dagen?

  • De “Dankjewel!” rijst “begon te gisten en verspreidde een sterk, aangenaam aroma.
  • De “Nare woordjes rijst” werd grotendeels zwart
  • En de controle-rijst, later de “Negeer-Rijst” “begon te rotten” en kreeg een walgelijke groenblauwe kleur.

Volgens Emoto deed de “genegeerde” rijst het het slechts, omdat negeren en onverschilligheid het meest pijnlijk zijn om te ervaren. We kennen allemaal wel de pijn van harde woorden. Uitschelden en afgesnauwd of genegeerd worden kan net zo pijnlijk zijn als fysiek geraakt worden.

De kracht van vriendelijkheid

Dr. Masaru Emoto, stond bekend om zijn ongebruikelijke bewering dat het menselijk bewustzijn de moleculaire structuur van water kan beïnvloeden. Zijn onderzoek suggereerde dat alleen onze gedachten en intenties invloed kunnen hebben op de fysieke wereld en dat harde of onvriendelijke menselijke woorden, betekenis en geluid een negatieve invloed kunnen hebben op de atomaire ordening van water in levende wezens.

Hoewel er mensen zijn die Emoto’s pseudowetenschappelijke studie steunen dan wel afwijzen, is het algemene concept van hoe onze woorden en bedoelingen een positieve of negatieve invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen, zeker stof tot nadenken.

Je kunt je voorstellen dat dit experiment wat ik in 2003 uitvoerde, tot lange discussies leidde. Maar we deelden wel met elkaar hoe het voelde om genegeerd te worden of buiten een groep te staan. En wat liefde doet met de mens. Natuurlijk doen sceptici dit af als pseudowetenschap. Maar doet het bewijs er echt zoveel toe? De belangrijkste boodschap is tenslotte dat krachtige woorden en emoties een effect hebben. Dus zouden we niet aardiger moeten zijn voor onszelf en anderen omdat woorden krachtiger zijn dan je denkt?

Woorden zijn krachtig,  en de emoties die bij die woorden horen, kunnen zo’n impact hebben op onze mentale, fysieke en spirituele gezondheid. We onderschatten hoe krachtig woorden zijn, en hoe ze ons leven kunnen beïnvloeden. En vergeet vooral niet je eigen kritische gedachten, want daar ligt de bron en vandaar uit deel jij je woorden. Zelfliefde is de sleutel tot een beter leven. Leren om gelukkig te zijn met wie je bent en houden van wie je bent. Je bent namelijk helemaal goed zoals je bent.

rijstexperiment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen