Break-in Training
Brochure

Page content

Oxytocine

Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon of gelukshormoon genoemd, in feite is het een neuropeptide.

Het is één van de vier ‘happy chemicals’:

 1. endorfine
 2. oxytocine 
 3. serotonine
 4. dopamine

Elk van deze ‘happy chemicals’ triggeren elk op hun unieke wijze een goed gevoel.

Oxytocine is zowel in het brein, het hart en het lichaam werkzaam. Het bijzondere van deze stof is dat je brein jouw beloond met een heerlijk gevoel als deze stof wordt aangemaakt. Oxytocine motiveert jou om anderen te vertrouwen en je veilig te voelen in gezelschap en helpt ons meer aandacht te besteden om banden op te bouwen en relaties te verstevigen. Het speelt dus een grote rol bij sociale bonding en hechting.

Oxytocine en goed voelen

Als je een goed gevoel hebt over iemand, komt dit door oxytocine. Een gevoel van verbondenheid en veiligheid zorgt ook voor de aanmaak van oxytocine. Sociaal vertrouwen verbetert de overlevingskansen, bovendien voelt het goed. Ons brein motiveert jou om sociale banden op te bouwen en geeft jou als beloning een goed gevoel. Het bevordert het voortbestaan van de mens. Als je werkelijk contact maakt met een ander, interpersoonlijk moment creëert, komen natuurlijke stromen van oxytocine vrij.

Vrouwen en oxytocine

Tijdens en na de bevalling piekt het oxytocine level. Dit vergemakkelijkt het geven van borstvoeding en motiveert om de kleine te bewaken en voor te zorgen. Oxytocine komt ook vrij in de hersenen van de pasgeborenen. Op deze manier klampt de kleine zich vast aan haar moeder om beschermt te worden voor gevaar en om een binding aan te gaan. Het zorgt voor een wederzijdse betrokkenheid en liefde.

Aanraken en Oxytocine

Aanraking zorgt ervoor dat er Oxytocine wordt aangemaakt. Kinderen raken elkaar bijvoorbeeld veel aan, het geeft een goed gevoel. Ook tijdens het vrijen stijgt het oxytocine level en tijdens een massage.

Onderzoek naar oxytocine

In 2005 werd het eerste onderzoek naar Oxytocine gepubliceerd in Nature.

Verder onderzoek wees uit dat oxytocine een effect heeft op vertrouwen en een effect heeft op de activiteit van de amygdala, dat een rol speelt bij de verwerking van emoties. Het kan ook negativiteit verminderen.

Vriendelijk gedrag verhoogt ook de oxytocine stroom en het heeft een gunstig effect op de hartslag en verminderen van stress.

Oxytocine brengt mensen dus dichter bij elkaar. En het gaat nog verder dan dit. De oxytocinestroom van de ene persoon wekt de oxytocine stroom van de ander op. Zo ontstaat er een wederzijdse betrokkenheid. Oogcontact zorgt ook voor oxytocine synchroniciteit. Onderstaand filmpje geeft daar een mooi voorbeeld van.

 

  Comment Section

  0 reacties op “Oxytocine

  Plaats een reactie


  *