Break-in Training
Brochure

Page content

Hartcoherentie

Hartcoherentie

Hartcoherentie is ontwikkeld door HeartMath instituut in Boulder Creek in de Verenigde Staten. De techniek is gebaseerd op ruim twaalf jaar onderzoek. Heartmath instituut is opgericht door Doc Childre. Hij ontwikkelde de Freeze-Framer, de emWave en Personal Stress Reliever software voor het verbeteren van gezondheid en prestaties.

Met de technieken kun je emotionele stress verminderen. De resultaten zijn meetbaar, duurzaam en met een beetje oefening gemakkelijk toe te passen.

Wat zijn emoties?

Emoties voelen we in ons lichaam, ze zijn belichaamd. Een emotie is een sterk gevoel zoals blijdschap of boosheid. Het hart heeft haar eigen netwerk en haar eigen hormonenfabriek. Het maakt onder andere adrenaline aan en scheidt ook een eigen voorraad oxytocine af, het gelukshormoon. Al deze hormonen werken rechtstreeks op het brein. Het hart heeft ook nog een elektromagnetisch veld die op enkele meters van het lichaam kan worden aangetoond. Het hart neemt waar en heeft gevoelens. De wisselwerking tussen het emotionele brein en het eigen neurale netwerk van het hart (hart-hersensysteem) is de sleutel tot emotionele intelligentie. Door je hart te controleren, kun je je emotionele brein beheersen.

Als emoties sterk aanwezig zijn, zoals boosheid of woede, kun je dat zien aan een verandering in het hartritmepatroon. Het hartritme wordt dan ongelijk en onregelmatig. Met andere woorden, in een toestand van stress, of sterke negatieve emoties wordt de veranderlijkheid van het hartritme tussen twee slagen chaotisch en onregelmatig. Als we een sterke emotie voelen is het moeilijker om helder te denken. Dit komt omdat ons bewuste brein tijdelijk offline wordt gezet.

Als we ons goed en veilig voelen, is het hartritme gelijkmatig en glooiend. Wetenschappers hebben ontdekt dat een regelmatig hartritme het helder denken en besluitvoering vergemakkelijkt.

Hartcoherentie techniek

Coherentie is een natuurlijke toestand die in het bijzonder optreedt als je positief en opgewekt bent of iets doet wat je leuk vindt of dankbaar bent. Met hartcoherentie kun je leren je emoties te managen en het beïnvloedt andere fysiologische processen, zoals bloeddruk.

Door ritmisch te ademen kun je je zenuwstelsel in balans brengen omdat het ritme van je ademhaling effect heeft op het ritme van je hart. Naast het ritmisch ademen is het de bedoeling om positieve gevoelens op te wekken, zoals liefde of dankbaarheid, terwijl je door je hart in- en uitademt. Dit zorgt voor zowel lichamelijk als emotionele balans, een stressmanagement techniek.

Inmiddels weten we dat chronische stress angst, slapeloosheid, verhoogde bloeddruk en depressie kan veroorzaken. Maar ook minder concentratie en verhoogde prikkelbaarheid. Door je inwendige fysiologie te beheersen middels hartcoherentie voel je je snel minder gestrest en verbeter je je relaties, je concentratie vermogen en je prestaties.

De verschillende stappen van de hartcoherentie techniek zijn ontwikkeld en getest door Heartmath instituut. De Quick Coherence techniek bestaat uit drie stappen.

  1. Hart focus–> Focussen van je aandacht op je hartstreek, dit haalt je uit je hoofd;
  2. Hart ademhaling–> Visualiseren dat je in- en uitademt door je hart;
  3. Hart gevoelens–> Contact maken met een gevoel van warmte of dankbaarheid. Positieve gevoelens zoals liefde, waardering of dankbaarheid in jezelf oproepen terwijl je in- en uit blijft ademen door je hart. Het hart is erg gevoelig voor elk gevoel van liefde of dankbaarheid.

In de American Journal of Cardiology heeft Heartmath aangetoond dat het oproepen van een positieve emoties via een herinnering of een zelfbedachte emotie, tot hartcoherentie leidt. Door deze hartcoherentie, de verandering van het ritme van de hartslag, wordt het emotionele brein beïnvloedt en krijgt het signaal dat de fysiologie in homeostase is. Het emotionele brein zal vervolgens reageren op deze boodschap door nog meer de hartcoherentie te versterken . Een tweerichtingverkeer.  Het hart bevordert het functioneren van de hersenen.

Coherentie tussen hart en emotionele brein brengt het autonome zenuwstelsel in balans. In deze staat zijn we volledig in evenwicht. Hierdoor hebben we meer toegang tot onze intuïtie maar ook ons bewust denkende brein (neocortex). Coherentie brengt een innerlijke rust tot stand wat effect heeft op de buitenwereld.

Bekijk hieronder een video over hartcoherentie:

 

Comment Section

0 reacties op “Hartcoherentie

Plaats een reactie


*