Break-in Training
Brochure

Page content

Endorfine

Endorfine

Endorfine is een soort genotmiddel. Deze neurochemische stof wordt getriggerd door fysieke pijn. Het maskeert fysieke pijn, werkt weerstandsverhogend, vermindert angstgevoelens en geeft een gevoel van geluk, trots en welzijn.

Het is één van de vier ‘happy chemicals’:

  1. endorfine
  2. oxytocine 
  3. serotonine
  4. dopamine

Elk van deze ‘happy chemicals’ triggeren elk op hun unieke wijze een goed gevoel.

Wat triggert endorfine?

Hardlopers maken endorfine aan. Dit gaat niet om een normale dagelijks jogging rondje. Je moet de grenzen van je lichaam opzoeken om een ‘runners high’ te ervaren. Endorfine is niet bedoeld om jezelf pijn te doen maar om je te helpen pijn te verminderen of te voorkomen.

Pijn heeft een overlevingswaarde. Pijn is een signaal van je lichaam dat er iets aan de hand is. Als je pijn negeert, maak je geen goede overlevingskeuze. Altijd high zijn is dus niet goed voor onze soort. Pijn maskeren bevordert de overleving.

Endorfine wordt ook wel de natuurlijke morfine genoemd, maar het is eigenlijk andersom, morfine is de kunstmatige endorfine.

Lachen triggert de endorfine aanmaak alsmede huilen. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat zowel lachen als huilen interne convulsies, ofwel onvoorspelbare samentrekking van de spieren, veroorzaken in het lichaam. Dit geeft lichamelijke distress wat endorfine triggert.

Endorfine speelt vooral een rol in fysieke pijn en wordt aangemaakt bij een flinke lach of huilbui.

Endorfine versus adrenaline

Endorfine is iets anders dan adrenaline. Zo triggert Bungee jumpen juist adrenaline, het geeft je energie die je nodig hebt om een noodsituatie te kunnen handelen. Een adrenaline junkie zoekt geen pijn, maar wil pijn vermijden. Het brein anticipeert pijn echter als het de grond ziet naderen bij Bungee jumpen, daardoor ontstaat er een stroom aan adrenaline. Adrenaline zorgt niet voor een goed gevoel maar voor een staat van opwinding en het is geen geluksstof. Het bereidt je voor tot onmiddellijke actie als overlevingsmechanisme: vechten, vluchten of bevriezen.

Endorfine dip

Stel dat je voor het eerst sinds jaren flink gaat sporten, dan krijg je de eerste dag een geweldig endorfine boost. Dat is een geweldige beloning. Maar ditzelfde gevoel krijg je niet de 2e, 3e of 5e dag, je moet dan meer sporten dan de 1e dag om hetzelfde gevoel te ervaren. Sommige mensen doen dat wel en kunnen hierdoor hun lichaam op termijn beschadigen.

Ook het lichaam heeft een gewenning aan pijn en deze gewenning zorgt weer voor een endorfine dip.

Comment Section

3 reacties op “Endorfine
Door Paul op 7 november 2019

Mijn endorfine wordt geprikkeld door stroomstootjes door een Tens

Plaats een reactie


*