Break-in Training
Brochure

Page content

Bevlogenheid

Bevlogenheid

Bevlogenheid betekent geïnspireerd, bezield en is door organisatiepsychologen volop bestudeerd. Bevlogenheid vind je ook wel onder het begrip work engagement. Bevlogen medewerkers zijn vitaal, toegewijd en gefocust. Het leidt er toe dat mensen beter gaan presteren.

Bevlogenheid en burn out

Leiter en Maslach (1997) beweren dat bevlogenheid gekenmerkt wordt door energie, betrokkenheid en persoonlijke effectiviteit. Deze kenmerken voorkomen een burn-out. Bij een burn-out slaat de energie om in uitputting, cynisme en ineffectiviteit. Bij bevlogenheid scoren medewerkers juist laag op uitputting, cynisme en hoog op persoonlijke effectiviteit (Bakker & Derks). Een andere opvatting is dat burn-out en bevlogenheid elkaars tegengestelde zijn, waarbij bevlogenheid positief en productief is en burn-out negatief. Bevlogenheid wordt dan ook wel gedefinieerd als een positieve toestand van opperste voldoening en wordt gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptie (Bakker).

  • Vitaliteit is bruisen van energie, fit en vitaal voelen en lang en onvermoeibaar kunnen doorwerken vanuit mentale fitheid en veerkracht.
  • Toewijding gaat over een sterke betrokkenheid bij werk, zinvol werk waarbij werknemers trots ervaren
  • Absorptie heeft betrekking op helemaal opgaan in het werk vanuit plezier en vreugde. (Scheufeli & Bakker)

Iedereen kent momenten van bevlogenheid. Tijd lijkt voorbij te vliegen en ideeën stromen volop. Er is een groot verschil tussen bevlogenheid en werkverslaving. Een bevlogen medewerker ervaart veel positieve gevoelens. Dit hoeft bij een workaholic niet het geval te zijn. Zij voelen zich eerder schuldig als het werk niet af is. Het is meer een afleiding dan toewijding. Wellicht lijkt het gedrag op elkaar, maar het verschil zit hem in het gevoel. Bevlogenheid gaat over willen, workaholic gaat over moeten. Bevlogenheid is het antigif tegen een burn-out.

Bevlogenheid kan mensen helpen productief te zijn en tegelijkertijd werkplezier te ervaren. Bevlogen medewerkers leren snel en nemen vaker de verantwoordelijkheid.

Bevlogenheid is besmettelijk

Als je werkt tussen bevlogen medewerkers is de kans groter dat deze positiviteit andere medewerkers en de organisatie beïnvloedt. Bevlogenheid is besmettelijk. De effecten binnen een organisatie zijn groot.

  • meer positieve emoties
  • meer mentale en fysieke gezondheid
  • besmettelijkheidscomponent wat effect kan hebben op de prestaties van een team of organisatie
  • meer creativiteit
  • trouw aan de organisatie
  • meer klantvriendelijkheid
  • inspirerende mensen

Bevlogen medewerkers zijn tevredener met hun werk (Ilardi). Vitaler en minder uitgeput (Van den Broeck). Doen een extra stap (Gagné).  Flexibel in organisatieveranderingen (Gagné). Tonen minder verloop (Vansteenkiste) en presteren beter (Baard).

Dan Ariely legt in onderstaande video mooi uit wat ons nu bevlogen maakt op werk.

Comment Section

0 reacties op “Bevlogenheid

Plaats een reactie


*