Break-in Training
Brochure

Page content

Behoeften

Behoeften

Behoeften hebben we allemaal. Het maakt ons menselijk. Basisbehoeften zijn behoeften die personen nodig hebben om een succesvol en gelukkig leven te kunnen leiden, zoals acceptatie, waardering, veiligheid, begrip en vertrouwen.

Ken je behoeften

Je basisbehoeften kennen is belangrijk voor je geluksgevoel.  Als jij je basisbehoeften niet bewust bent, kom je ze op welke manier dan ook onbewust tegen. Dit uit zich voornamelijk in gedrag, bijvoorbeeld in manipulatie of emotionele chantage. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat we leren begrijpen wat onze basisbehoeften zijn door ze bewust te maken. Je kunt nergens invloed op uit oefenen als je het niet bewust bent.

Relaties en basisbehoeften

In elke relatie of dit nu een werkrelatie is, familierelatie of een partnerrelatie kunnen je basisbehoeften aangeraakt (of getriggerd) worden. Als we ons in een relatie bijvoorbeeld onveilig voelen (basisbehoefte) vertonen we primair gedrag ofwel overlevingsgedrag. De reactie op deze onveilige behoefte bereidt ons voor op vechten, vluchten of bevriezen. Als we ons niet bewust zijn van onze behoeften, zetten we ze om in gedragspatronen,  bijvoorbeeld manipuleren, klagen, zeuren, de baas spelen, passieve agressief gedrag, slachtoffergedrag, schreeuwen, verwijten maken, de confrontatie opzoeken, kritiek leveren, emotioneel terugtrekken, negeren of weglopen. Noem het de behoeftedans.

Wat doe je als je aangeraakt of getriggerd wordt?

Word je bewust wat je triggert in contact. Welke behoefte wordt niet vervuld? Met ons gedrag proberen we anderen te manipuleren om alsnog de behoefte te krijgen. Stel dat jij je niet geaccepteerd voelt, dan kun je ‘pleaser’ gedrag gaan vertonen om wel geaccepteerd te worden.

We hebben allemaal manipulatie gedrag, we zijn het ons meestal niet bewust. Het maakt je geen slecht mens, het nodigt je uit om te onderzoeken waarom je manipuleert en wat de onderliggende behoefte is. Manipuleren voelt nooit goed, ook jij voelt dat. Maar de ‘verslaving’ aan de behoefte is soms sterker dan de behoefte bewust te maken.

  • Wat doe jij in je gedrag, iets wat je eigenlijk pijn doet,  doordat je behoefte niet vervuld wordt?

Het is een uitdaging om je behoeften te onderzoeken en bespreekbaar te maken. Hiervoor moet je je kwetsbaar opstellen. Toch is het belangrijk om in contact te komen met wat jij nodig hebt. Als je je behoefte op een manipulatieve manier blijft voeden, wordt deze alleen maar groter.

Als jij je behoeften bewust maakt, weet jij wat je nodig hebt. Blijf eerlijk naar jezelf. Als jij je behoeften kent en je deelt je behoeften vanuit kwetsbaarheid maar je behoeften worden niet gehoord, zoek relaties op die je behoeften wel horen. De kans is anders groot dat je manipulatief gedrag gaat vertonen om toch te krijgen wat je nodig hebt. Het is namelijk helemaal niet egoïstisch om behoeften te hebben. Het is voeding voor je ziel.

Houd voor ogen dat elke behoefte er mag zijn, we hebben ze allemaal. Natuurlijk kan het eng zijn om je behoeften te leren kennen, zeker via andere mensen. Maar….. als jij je eigen behoeften kent, ben je ook beter in staat om de behoeften van anderen te zien. Ik weet zeker dat dit jou een stuk gelukkiger maakt, maar ook de ander. En zou bouwen we aan meer collectief geluk!

Comment Section

0 reacties op “Behoeften

Plaats een reactie


*