De 10% hersenmythe, echt een fabel!

Vroeger leerde ik op school dat we slechts 10% van ons breincapaciteit gebruiken, de rest dus niet. Deze overtuiging wordt nog steeds verspreid, maar klopt het wel?

Volgens wetenschappers waaronder Bruce Lipton betreft het hier een ‘broodje aap verhaal’ en gelukkig maar want ik kon mij nooit voorstellen dat we slechts 10% van onze hersencapaciteit gebruiken. Net zo goed als dat ik nooit kon geloven dat een groot gedeelte van ons DNA (95%) junk DNA is, maar daar schrijf ik graag een andere keer over.

Waar komt deze 10% breinmythe vandaan?

Onderzoekers die vroeger het brein bestudeerden, constateerden dat slechts 10% van ons brein bestaat uit neuronen. 90% van de cellen in ons brein zijn geen neuronen maar Gliacellen. Dit noemden zij de ondersteunende cellen.

In het ‘neuronprincipe’ of ‘neurondoctrine’ werd aangenomen dat neuronen dus de functionele cellen van het brein waren. De Gliacellen zouden een meer ondersteunende en fysieke rol hebben zoals het geven van voedingsstoffen aan het brein en het verstevigen van de hersenen.

Nieuw onderzoek laat zien dat Gliacellen veel meer functies hebben dan vroeger werd aangenomen:

  • Gliacellen kunnen neuronen activeren of remmen;
  • Gliacellen verbinden neuronen;
  • Gliacellen kunnen de activiteit van neuronen beheersen.

Gliacellen zijn geen passieve cellen zoals vroeger werd aangenomen, maar hebben een belangrijke functie in de aard van hoe het brein werkt. Simpel uitgelegd kun je neuronen zien als ‘zelfstandige naamwoorden’ en de Gliacellen zijn de ‘werkwoorden’, de ‘bijvoeglijke naamwoorden’ en de ‘bijwoorden’.

Met andere woorden: Gliacellen vormen een functioneel geïntegreerd element van elke neuronale activiteit en niet alleen neuronen dragen bij tot het functioneren van het zenuwstelsel. We hebben dus niet te maken met 10% van onze hersencapaciteit, we hebben toegang tot 100% van onze hersenen.

Gebruiken we ook 100%

Doordat we gewoonte dieren zijn en patronen herhalen, gebruiken we geen 100% van onze hersencapaciteit. Dit komt omdat we dagelijks dezelfde neurale paden, ook wel gewoonte paden activeren, met als gevolg dat deze paden de voorkeur krijgen in ons dagelijks leven.

Als je echter wel je hele breincapaciteit zou gebruiken, kun je je bewustzijn en kwaliteit van je leven verbeteren en jezelf naar een hoger niveau van bewustzijn brengen. We kunnen ons hele brein gebruiken als we meer holistisch gaan denken in plaats van elke keer dezelfde programma’s af te spelen (gewoonte paden). We verbeteren ons vermogen als mensen op deze planeet.

Hoe activeren we het hele brein?

Een manier om je gehele brein te gebruiken is door fysieke oefeningen toe te passen, ook wel brein-gym genaamd. Dit zijn oefeningen voor ‘lichaam en zenuwstelsel integratie’. Hoe werkt het precies? Je rechterhand wordt geregeld door je linkerhersenhelft en je linkerhand wordt geregeld door je rechterhersenhelft.

Als je rechterhand echter (beheerst door de linkerhersenhelft) de middenlijn kruist van je lichaam dan wordt het tegelijkertijd opgepikt door je rechterhersenhelft omdat het zich nu het gebied is van de rechterhersenhelft bevindt.

Dus als je je armen en je benen kruist laat je je linker- en rechterhersenhelft in harmonie met elkaar samenwerken, ook wel breinsynchronisatie. Deze breinsynchronisatie activeert wat we noemen ‘super leren’. Als beide hersenhelften samenwerken is ons brein ‘in-sync’.

In onderstaande video toont één van de stagiaires (Eva, toegepaste psychologie) van heart4happiness hoe je brein-gym kunt toepassen:

Linker- of rechterhelft dominantie

Gedurende een (werk) dag maken we nauwelijks gebruik van synchroniciteit van onze linker- en rechter hersenhelft. Het is meer een golfvorm, het ene moment bevinden we ons meer in onze linkerhersenhelft, de andere keer in de rechterhersenhelft.

Brein dominantie betekent dat een hersenhelft dominant is over de ander. De linkerhersenhelft  wordt geassocieerd met logica en details, de rechterhersenhelft wordt geassocieerd met emoties en heelheid. Als je linkerhersenhelft dominant is, ben je meer logisch ingesteld, maar er is weinig toegang tot het emotionele component. Als je rechterhersenhelft dominant is, ben je meer emotioneel ingesteld, en heb je minder toegang tot je logica.

Door zowel je linker- als rechterhersenhelft met elkaar te laten samenwerken, heb je toegang tot emoties en logica waardoor je meer in balans bent, empathischer wordt, slimmer, effectiever, het verminderd stress en je maakt gebruik van je volledige neurologische functies die je als geheel ondersteunen.

Dus als jij stress ervaart op werk, neem dan even de tijd om je armen en benen te kruisen voor een paar minuten. Als je je ook focust op je ademhaling, voel je je binnen een paar minuten weer ontspannen.

We kunnen dus 100% van onze breincapaciteit gebruiken, mits we niet elke keer dezelfde patronen en gewoontes blijven herhalen. Door van elke dag een nieuwe bewustzijnsdag te maken, mindful en heartful te zijn zul je ontdekken dat je nieuw gedrag gaat ontwikkelen en je leven mooier wordt.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen