29 december 2018 

Moed is nodig om authentiek te zijn

Je hebt moed nodig om authentiek te zijn in deze samenleving. Het volgen van je hart in plaats van de massa en je steeds minder te identificeren met vorm en labels.


Moed en lef heb je nodig, geloven in je eigen dromen, je eigen waarheid, je ware zelf, in plaats van wat je geleerd of gemodelleerd hebt. Voelen met je hart, luisteren naar je harttalenten en je niet langer laten regeren door angst of weerstand waardoor je passief en machteloos wordt. De wereld is geen ongelukkige plek, behalve als je dat denkt.

Je weet nooit wat mogelijk is als je het niet probeert. Iets anders doen dan wat je normaliter doet vergt lef en moed. Geloven dat je wel het verschil kunt maken, voor jezelf, je omgeving en zelfs de maatschappij. Iedereen kan de wereld positief beïnvloeden, elk mens heeft een geschenk te bieden, ook jij!

Het verft lef en moed om jezelf te zijn, anderen kopiëren of modelleren is gemakkelijker.

Gewoon jezelf zijn?

Er is een verschil tussen ‘gewoon jezelf zijn’ en authentiek zijn. Je kunt namelijk reageren vanuit je aangeleerd programma, waardoor je denkt dat je jezelf bent, maar het niet bent. Op 'social media' zien we dit verschijnsel steeds vaker. Mensen denken zichzelf te zijn en laten het beste van zichzelf zien, maar zijn niet authentiek. Ze hebben zich geïdentificeerd met een rol. Ik heb veel mensen gesproken die dachten authentiek of echt te zijn. Ze stonden elke dag op, gingen werken waarvan men dacht dat de baan werkelijk was wat zij wilden doen. Een actief sociaal leven, een gezonde levensstijl maar na het volgen van een training erachter kwamen niet authentiek te zijn. Sterker nog, menigeen had zichzelf nooit echt afgevraagd of dit het leven is wat zij zouden willen leven. Bovendien is authentiek zijn in een samenleving waarin er veel verwacht wordt van mensen, niet gemakkelijk. We zitten liever in onze veilige cocoon en leven op de automatische piloot.

Geloof me, het vergt moed en lef om authentiek te zijn. Maar als je lef hebt om dit pad te volgen, zal je op termijn een positieve correlatie zien tussen fysiek en psychologisch welzijn, emotioneel bewustzijn, hoger zelfvertrouwen, levenstevredenheid, gezonde relaties en uiteindelijk onthul jij je ware essentie en wordt dit je standaard modus.

Wat is authenticiteit?

Michael H. Kernis (Universiteit Georgia) en Dr. Brian Goldman omschrijven authenticiteit als ‘de onbelemmerde werking van iemands ware zelf of ware kern in zijn dagelijkse ervaring’. Het gaat over de keuzes die we maken. Het gaat over de ‘fit’ tussen onszelf en de omgeving en de sociale verwachtingen. Of zoals ik graag zeg ‘authenticiteit is wie je bent, los van je programma’. Elke dag gaat het over je beste ware authentieke zelf of ware aard zijn echter de sociale verwachtingen kunnen je ware zelf afsnijden.

Authenticiteit vereist gewaar zijn, zelfkennis en bewustzijn. Het is een berg om te beklimmen, een proces. Hoe kom je los van je angsten, je twijfels, je zorgen, schuldgevoelens, spijt, je identificaties, hoe andere mensen over je denken’? Hoe kun je je comfortabel voelen in je eigen huid? Kun je luisteren naar de dagelijkse verhalen die je jezelf vertelt of ga jij je eigen verhaal schrijven en je hart volgen? Wat is je purpose?

Dat betekent dat je jezelf mag leren accepteren, elke schaduw, elke tint, elke kleur van het spectrum van ons hele wezen. Nieuwsgierig worden naar de waarheid, trouw zijn aan wat je voelt in plaats van wat er van je verwacht wordt. Je goed voelen over jezelf. Niet in die zin dat je jezelf vergelijkt met anderen of de verhalen die je jezelf vertelt om je goed te voelen, het gaat over je veilig voelen in jezelf.

To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment. – Ralph Waldo Emerson

Authenticiteit heeft vier componenten

  1. Gewaar zijn. Een soort van alerte aanwezige aandacht, bewustzijn, voor alles wat er binnen in jou gebeurt en wat er gebeurt in je omgeving. Wat gebeurt er in je mind? Wie ben je? Hoe is je persoonlijkheid? Wat zijn je waarden? Noem het zelfkennis.
  2. Helderheid. Je sterkten, groeipunten en zwakten onder ogen durven zien. Bewustzijn van jezelf op een zo objectieve manier. Hoe evalueer jij jezelf, reflecteer je op jezelf? Of reflecteer je eerder op een identiteit, een persona, een vervorming van wie je werkelijk bent? Hoe deal je met jezelf? Hoe deal je met je verleden? Begrijp je je angsten, je emoties? Je zelf eerlijk evalueren en leren kennen is de weg naar je oorspronkelijke aard.
  3. Actie of gedrag. Handelen op een manier die in lijn is met je kernwaarden, ook al betekent dit dat je mogelijk afgewezen kunt worden. Wat drijft je gedrag? Wat zijn je waarden? Je motieven? Je behoeften? Je kerngevoelens? Naar buiten toe uitdrukking geven aan je innerlijke kern, niet vanuit het programma, maar vanuit je ware aard. Je hebt een nieuwsgierigheid en een onderzoekende geest naar wie jij werkelijk bent, gebaseerd op je waarden. Het verschil kennen tussen je waarden en op angst gebaseerde overtuigingen.
  4. Relatie georiënteerd. Open en eerlijke relaties. Hoe laten wij onze ware kern zien in onze relaties? Oprechtheid, openheid en eerlijkheid in je relaties met anderen zodat zij jou mogen zien, zoals jij jezelf hebt leren kennen. Je durft kwetsbaar te zijn, je begrijpt jezelf en anderen. Er is vertrouwen en je hebt gezonde relaties. Het betekent niet dat je zo maar alles zegt wat je vindt, dat is meer ego-georiënteerd, je laat je hart zien. Verbinding is de reden waarom we hier zijn, het is wat doel en betekenis aan ons leven geeft.

Wacht niet op een crisis

We hebben geleerd om de wereld op een bepaalde manier te zien en we volgen vaak het pad dat we ooit hebben uitgestippeld, zonder er bij stil te staan of dit ons pad is. We doen soms dingen die we moeten doen, niet omdat we ze willen doen. We volgen leiders, we volgen datgene wat ons verteld wordt zonder op onderzoek uit te gaan. Soms zijn er momenten dat we ons niet gelukkig voelen. We vragen ons dan af hoe dat komt. Soms zijn er momenten dat we het niet meer zien zitten, onze baan verliezen, een burn-out krijgen of gezondheidsproblemen. Soms merken we op dat we steeds dezelfde situaties, patronen of fases opnieuw doorlopen. Je hebt het gevoel dat je weer terug bij af bent, maar in feite is het een kans om dichter bij jezelf te komen, je bent de ui aan het afpellen.

Wat er werkelijk gebeurd is dat je ware kern is afgesneden. Dat is wat je voelt, dat is wat je ervaart. Het lijden of een crisis of het niet gelukkig voelen, wordt veroorzaakt omdat het authentieke ware zelf afgesneden is en door dit weer terug te brengen, zal het innerlijk conflict afnemen en ontstaat er ruimte voor meer energie, welzijn en kom je bij je essentie.

Bewustzijn over wie we vinden dat we zouden moeten zijn en weer zijn wie we werkelijk zijn. Onze innerlijke roeping horen en durven te volgen, ons hart volgen, je harttalenten gebruiken. Zingen via je authentieke stem, elke dag, daar heb je moed en lef voor nodig. Maar ook jij hebt moed en lef. Elke organisatie heeft moed en lef. Ga het aan en verwonder je over de voordelen. In het begin zal het mogelijk niet comfortabel voelen maar uiteindelijk vervul jij je volledige potentie. Je ware zelf leren kennen is namelijk waar geluk woont.

Courage starts with showing up and letting ourselves be seen – Brene Brown

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Daisy de Gast
Door

Daisy de Gast

op 29 Dec 2018

Dankbaar dat ik de moed heb kunnen vinden om de weg van autenticiteit te kiezen. Ik zal dit pad de rest van mijn leven blijven bewandelen. Wat een mooie heldere uitleg. Ik ben trots op mijzelf want ik lees nu hoe ver ik al ben gekomen en dat al mijn werk loont! Ik kom steeds meer in mijn eigen kracht te staan en mijn zelfvertrouwen groeit. Zijn is autenticiteit. Dank je wel Sheila voor dit mooie artikel.

Sheila
Door

Sheila

op 30 Dec 2018

Dank je wel voor je reply en geweldig dat je moed hebt kunnen vinden om deze weg te kiezen. Het leven wordt veel fijner zonder onze maskers. Goed uiteinde.

Reactie plaatsen