07 mei 2021 

Interview over Geluk in 2021

Interview Zaanradio, 107.1 FM over Geluk in 2021 met Sheila Neijman, Positief Psycholoog en Gelukscoach.

Nederland behoort tot de meest gelukkige landen ter wereld. Toch hebben meer dan 1 miljoen mensen een burn-out, zijn anno 2021 de eetstoornissen onder jongeren toegenomen, zelfmoordpogingen, eenzaamheid, huishoudelijk geweld is toegenomen, wereldwijde honger en sterfte als gevolg van de maatregelen.

We zien dat de samenleving aan het veranderen is, we bevinden ons in een transitie, een kantelperiode. Elk kantelpunt in de buitenwereld zorgt voor een kanteling in je binnenwereld. Een bijzondere tijd omdat het een verandering is van tijdperk.

Je innerlijk kompas volgen is essentieel. Op het moment dat je niet in verbinding staat met jezelf, ben je gemakkelijk manipuleerbaar en emotioneel te chanteren. Als jij leert je innerlijk kompas te volgen, ontdek je een hele andere kern in jezelf. Wees nieuwsgierig en onderzoekend. Heb vertrouwen in je eigen goedheid, dat zal effect hebben op de samenleving als geheel.

We zijn geen mieren met rugnummers, maar zelfdenkende en zelfsturende wezens die uit co-dependance systemen mogen stappen om in onze leiderschap te gaan staan.

Beluister het interview

Wat is geluk?

Geluk is een containterbegrip, net als bijvoorbeeld Liefde of Vrijheid. Geluk is een universeel verlangen wat we met elkaar delen. Want iedereen wil gelukkig zijn, en we gunnen dat het meest onze kinderen en we willen het ook graag delen als we het zelf zijn. Kijk, als je boos bent, valt er ook geen geluk te delen. Dus geluk is iets universeels, net als liefde en vrijheid. In de opleiding starten we met de vraag; “Hoe gelukkig ben je op een schaal van 1 – 10 waarbij 1 doodongelukkig is en 10 Erg gelukkig”. Studenten geven zichzelf een cijfer maar bij navraag, weten ze meestal niet waarom. Terwijl juist bewustwording en zelfreflectie inherent is aan geluk.

Het leven is één groot feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.

Dus wat maakt jou nu gelukkig?

Corona en Geluk

Het coronavirus bracht een jaar van diepe angst en ongerustheid, eenzaamheid, ziekte en dood met zich mee. Deze angst kan mensen niet alleen fysiek maar ook psychisch kapot maken. Als we kijken naar het nieuws en de politieke keuzes van het afgelopen jaar dan is dat een eindeloze en continue stroom van negatief nieuws. Zeven dagen per week 24/7 lang worden we gevoed met negatieve verhalen.

We weten wat de voordelen van geluk zijn, maar we weten ook wat angst doet. En door al dit nieuws, blijkt uit onderzoek, sluit ons brein zich letterlijk af van het goede nieuws. We zien geen lichtpuntjes meer en gaan in de overlevingsmodus. Dat komt omdat in ons brein een soort van ‘gevaar-detector’ zit die een expert is in het inschatten van gevaar. Dus door al dit negatieve nieuws is het niet zo verbazingwekkend, dat we psychische klachten krijgen en dat mensen het gevoel hebben dat de wereld er niet gelukkiger op wordt.

Zo zijn eetstoornissen onder jongeren ernstig toegenomen, maar ook zelfmoordpogingen, eenzaamheid, huiselijk geweld. Schatting is zelfs dat er wereldwijd miljoenen mensen gaan overlijden aan honger als gevolg van de maatregelen.

Wat kunnen we zelf doen?

Het erkennen van je angst is een essentiële stap en tegelijkertijd een hele lastige. Als je aan mensen vraagt of ze bang zijn is het antwoord direct: ‘nee’. Angst toegeven staat gelijk aan zwakte. Echter heb je juist moed en lef nodig om je angsten te erkennen. Het is geen zwaktebod. Je angst ontkennen, maakt je juist zwak. Het overwinnen van lagere niveaus van bewustzijn is dus waar we nu voor staan, je bewustzijnslagen ontdekken en bewustzijn zetten op jezelf is de enige manier om je weerstand en angsten te overwinnen.

Geluk is een levenshouding, een intrinsieke beleving, een natuurlijke staat van zijn. Je kunt het nooit verliezen of kwijt raken, maar het kan wel ‘slapen’ in je systeem en je moet het af en toe wakker schudden. Van geluk je hoogste prioriteit maken in het leven is belangrijk.

Het vlindereffect

In chaotische systemen zoals bijvoorbeeld het weer of het leven in het algemeen, kan elke verandering van een enkele kleine gebeurtenis, grote gevolgen hebben. Zo kan een vlinder die in Zuid-Amerika met de vleugels fladdert een storm in Noord-Amerika beïnvloeden, zegt het vlindereffect. Of een virus in Wuhan, legt de hele wereld plat. Zo kun je in deze huidige wereldwijde chaos ook een vlindereffect creëren. Alle kleine acties kunnen een groot rimpeleffect teweeg brengen. Zo kun je door je denken, hoe je praat en handelt het vlindereffect in werking zetten. Je hebt namelijk altijd impact op de wereld.

Kies voor impact wat geluk verspreidt.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen