10 november 2018 

Ik ben echt niet mijn emotie dan wel programma of script!

We zijn gewend om ons te identificeren met emoties, op de één of andere manier lijkt dit zo gemakkelijk samen te vallen met het zelfgevoel van ons (ego)programma, alsof we ‘een emotie’ zijn.


Een emotie is niets anders dan een constructie op de wereld, een reactie op situaties die we gaandeweg hebben aangeleerd. Als je dit tot bewustzijn brengt ontdek je dat er meer is dan alleen een emotie. Je gaat je afvragen ‘ben ik wel mijn emotie’. Dan leer je dat je er langzaam naar kunt kijken, niet meer via de buitenwereld, maar van binnenuit. De deur gaat naar binnen toe open.

In het begin is dat heel onwennig. Je wilt liever niet naar binnen maar de energie naar buiten toe projecteren of tot uitdrukking brengen. Dat is vertrouwd, dat is wat de meeste mensen doen. Je weet ook niet wat je kunt verwachten als je wel die ruimte ingaat. Het enige wat je mogelijk weet is dat je het in de buitenwereld op de één of andere manier niet kunt vinden. Daar ligt het geluk niet. Je merkt mogelijk op dat patronen zich herhalen, alsof het lijkt dat je elke keer soortgelijke ervaringen meemaakt. Je raakt bijvoorbeeld gefrustreerd om elke keer dezelfde dingen, of je trekt je terug om conflicten te vermijden, je cijfert jezelf weg of wilt elke keer gelijk hebben.

Tot het moment dat je nieuwsgierig en onderzoekend wordt, je naar je emoties durft te kijken. Je merkt op dat als je ernaar kunt kijken, het gewaar kunt worden, er wat gaat verschuiven. Want wie is degene die ernaar kan kijken? In ieder geval iets wat zich bewust kan zijn. Iets wat verder kan kijken dan de emotie zelf. Wellicht merk je op dat er een ruimte ontstaat en dat je in die ruimte een andere keuze kunt maken. Dat je niet altijd hoeft te kiezen voor het zelfgevoel van je mind, je ego, je programma, het script.

Wellicht merk je ook allerlei gedachten op, een soort van kritische stem in je hoofd, die jou duidelijk wil maken dat je wel moet kiezen voor het zelfgevoel van je mind. Misschien word je gedachten gewaar als ‘dit lukt mij toch niet’, of ‘ik weet niet waar ik mee bezig ben, want dit gaat nergens over’. Wellicht ervaar je dan nog meer emoties als schuld of boosheid. Besef dat je hier ook naar kunt kijken. De lagere emoties als angst, apathie, boosheid zijn onbewuste gewoonten, hier hoef je dus niets voor te doen. Ze ontstaan moeiteloos als reactie op triggers of verandering. Voor moed, acceptatie of liefde moet je soms bewust voor kiezen.

Dit kost best inspanning, het geeft een gevoel alsof je afkickt van een verslaving. Maar als je oefent komt er een moment dat je steeds meer emoties gewaar kunt worden, zonder je er mee te identificeren. Je ziet het als een emotionele dans, niets meer en niets minder. Je verkrijgt steeds meer bewustzijn over iets wat je niet bent, maar wat zo af en toe verschijnt. Dan groei je in bewustzijn en ontluikt geluk steeds meer van binnenuit.

Na verloop van tijd merk je op dat je jezelf beter begrijpt, maar ook je medemens. Je word je gewaar dat de meeste mensen de neiging hebben om zich te identificeren met hun emoties en gedachten. Je ervaart steeds meer compassie en mededogen en verliest jezelf minder in een emotie.

Oftewel, je gaat van volledige identificatie van je emoties naar het waarnemen van je emotie, je leert steeds meer de emotionele dans te zien en de identificatie los te laten. Je kunt steeds moeitelozer kiezen voor moed, of acceptatie of liefde en je bewustzijn groeit. Let wel: dit is geen lineaire lijn van punt a naar b. Het is een proces. Soms val je weer terug, begin je weer opnieuw, totdat je het steeds beter kunt en het een Geluksgewoonte is geworden.

Je merkt ook een verschuiving van het zelfgevoel van je mind richting je authentieke zelf. Dat merk je doordat je steeds minder triggers ervaart, je emotionele reacties minder worden waardoor je meer toegang krijgt tot deze oorspronkelijke aard. Het leven wordt steeds meer gevuld met vreugde en de lagere emoties als schuld, schaamte en boosheid zijn minder dominant aanwezig, de innerlijke weg van Geluk.

De snelste weg naar je authentieke zelf is middels moed, of acceptatie of liefde.

Besef dat al die emoties die je ervaart voor jou een kans zijn om je bewust te worden van wie je werkelijk bent. Door je steeds minder te identificeren met je emoties, wordt je oorspronkelijke aard zichtbaar. Soms ‘moeten’ we al die negatieve emoties tot bewustzijn te brengen om tot geluk te komen, zodat we verder kunnen gaan en vooruitgang kunnen boeken. Wellicht herhalen patronen zich omdat je altijd een kans krijgt om het opnieuw te beoefenen. Doe het met toewijding.

Elk mens kent vreugde, verdriet, woede, respect, spijt of verlangens. Al deze emoties zijn gerelateerd aan gebeurtenissen uit ons verleden. Daarom koppelen we onze huidige emotie naar het verleden. We zitten vast aan het verleden waardoor we uiteindelijk niet gelukkig zijn. Als je niet tevreden bent met het heden, ligt de oorsprong in het verleden. Het verleden heeft nog steeds invloed op je.

Het zelfgevoel van de mind

Stel je hebt een conflict op je werk. In deze staat spreek je af met een vriend. In je mind ben je constant bezig met het conflict. Je voelt je gefrustreerd dan wel boos. Je spreekt met je vriend over wat er op je werk gebeurd is. Je blijft je waarschijnlijk gefrustreerd voelen totdat je leert om je emoties te managen. Het tegenovergestelde is ook het geval. Krijg je een compliment van je manager voel je je mogelijk in een positieve staat. De wereld ziet er ineens mooier uit.

Kun je gewaarworden dat je op deze manier niet in de wereld leeft, maar in de wereld van je mind? Een soort van virtuele werkelijkheid? Je denkt wellicht dat je gedachtewereld en je emotioneel landschap de werkelijke wereld is, maar het is je ‘mind-wereld’. Deze mind besluit hoe jij je moet voelen.

Al je ervaringen en herinneringen zijn opgeslagen in het onbewuste. Deze onbewuste processen bepalen hoe we de wereld waarnemen. Ons verleden heeft de controle over ons heden en dat is hoe onze gedachten en de overtuigingen zijn gebouwd. Wat we waarnemen als onszelf is dus voornamelijk een illusie. Je kijkt naar de wereld vanuit je eigen perspectief.

Als je meer je oorspronkelijke aard wilt volgen is zelfreflectie en emotioneel bewustzijn essentieel. Je mind vertelt je constant dat jouw wereld de werkelijke wereld is, wat je tot handelen aanzet. Dit is een gewoonte. Zo functioneert ons brein. Wanneer informatie in ons brein komt, wordt het gefilterd door een lens, een metaforische lens (mind). Deze lens is geen onbevooroordeelde lens, we hebben allemaal een lens die vooringenomen is om meer negatieve informatie dan positieve informatie binnen te laten. Daarom hebben we eigenlijk een enorme voorkeur voor het negatieve.

Maar het brein is een lerend orgaan, we kunnen het brein opnieuw trainen en bedraden (neuroplasticiteit) om deze vooringenomenheid van het negatieve te compenseren. Hiervoor heb je bewustzijn nodig zodat je brein voor je gaat werken.

“Very little is needed to make a happy life; it is all within yourself in your way of thinking.” – Marcus Aurelius

Emotieformule

Gebruik de emotieformule, dit leidt tot bewustzijn van je verwachting en perceptie.

Verwachting + Perceptie = Emotionele reactie. 

Bewustzijn hoe elke verwachting en perceptie van invloed is op je waarnemen, besluitvorming, denken en doen is een belangrijke emotionele vaardigheid. Hierdoor ben je in staat beter te kunnen functioneren, jezelf te motiveren, goed voor jezelf en de ander te zorgen en gezonde relaties te ontwikkelen. Je werkt beter samen omdat je emoties kunt beheersen en de emoties van anderen kunt begrijpen. Dit heeft effect op je prestaties en relaties.

Het gaat over het vermogen om naar binnen te kijken, te luisteren naar de signalen van je lichaam en de signalen te gebruiken als leidraad voor wat je waarneemt.

Al jaren beoefen ik dit zelf, misschien wel omdat ik een erg gevoelig type ben. Perceptie is alles, het leidt tot actie of geen actie, wat je geloof of niet, wat je doet of laat. Het is een valse identiteit, het geconditioneerde zelf, ons programma, het script. Word wakker!

Hierdoor vechten continu tegen elkaar, jong versus oud, werken versus bijstand, geloof tegen geloof, geloof tegen niet gelovigen, rijk tegen arm, hoog opgeleid en laag opgeleid, mooi tegen lelijk, zwarte piet tegen gekleurde piet.

Er is totaal geen vrijheid, we leven in de wereld van onze mind. Krijgen we een compliment voelen we ons goed, Krijgen we kritiek, voelen we ons slecht. We denken in de wereld te leven, maar dit is de wereld van de mind. We hebben het niet door.

Als je het spelletje begint te snappen, begrijp je ook dat je zelf de kracht hebt om je macht in eigen handen te nemen. Dat betekent dat je wakker moet worden. Je bewustzijn verruimen. Dit leidt tot een verruiming van de frequentie. Dat is pas echte vrijheid. Maar dat vinden we eng. Bang om niet bij de groep te horen. Bang om gedoe te krijgen. Bang om je stem te laten horen. Maar bewustzijn komt met verantwoordelijkheid.

Als we de film van ons leven willen veranderen, moeten we datgene wat we projecteren veranderen. Het leven is echt meer dan geboren worden, kennis opdoen, nog meer intellectuele kennis opdoen, en nog meer. Het leven is je af te stemmen met je hart. We hebben echt niet meer behoefte aan kennis, maar aan wijsheid. Wie ben je nou echt? Goh, als je dat toch eens zou weten, je bent magie. Je bent Amazing. je bent het licht. Je hebt een intuïtie in jezelf waar je U tegen zegt. Die vind je alleen in je binnenwereld.

Als je leert je perceptie te veranderen, verandert je leven. Door je perceptie tot bewustzijn te brengen, gebeuren er wonderen, omdat een wonder een verschuiving in perceptie is. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel en tegelijkertijd het meest uitdagende en moeilijke in het leven: “Maak de reis van je hoofd naar je hart”. Stop met elkaar continu aan te vallen vanuit perceptie, maar verdiep je eens in wat een ander zegt. Vanuit bewustzijn, vanuit je hart in plaats vanuit je programma. Luister met liefde, antwoord met liefde, dan kun je wonderbaarlijke veranderingen creëren. Al het andere is slechts een aangeleerd programma, het is aan jou om al je op angst gebaseerde overtuigingen los te laten en weer toegang te krijgen tot je innerlijke wijsheid en inspiratie. Dan ontmoet je geluk en besef je dat het altijd al aanwezig was in jou.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen