29 april 2016 

Geluk ligt echt binnen ieders handbereik, met tips!

Geluk ligt echt binnen ieders handbereik, maar het lukt niet iedereen om het geluk optimaal te beleven,  of dit nu op werk is of in de persoonlijke leefsfeer. Jarenlang heb ik mij bezig gehouden met onderzoek naar geluk, wat maakt mij en mijn medemens gelukkig?

Soms leek het alsof resultaten achter bleven en begreep ik, vanuit mijn omgeving dat meer mensen dit zo ervaren. En dat is niet voor niets! De toenemende drukte in ons leven zorgt ervoor dat het moeilijk is om niet alleen in ons hoofd te leven, maar ook gecenterd te blijven in ons lichaam. Te veel in ons hoofd zitten verstoort ons innerlijk ritme. We hebben nu eenmaal als mens de behoefte om bezieling te voelen en liefde en geluk te ervaren.

Geluk ligt echt binnen ieders handbereik!

We kunnen echt ons zelfbeeld, onze relaties en ons leven op een positieve manier veranderen. Je kunt zelf meer positieve energie uitstralen door simpele oefeningen toe te passen. Als je succesvol wilt worden, als je meer harmonie tussen jou en anderen wilt ervaren, kun je dat leren. We bezitten deze vermogens als onderdeel van onze evolutionaire reis en de wetenschap volgt steeds meer deze ontwikkeling.

Ons hart speelt hierin ook steeds meer een centrale rol. Boeken als: “The Power of the Heart” of “The world book of Happiness“, zijn hier mooie voorbeelden van. Het leert ons hoe we meer controle kunnen krijgen over onszelf en ons meer kunnen afstemmen op ons hartbewustzijn.

Hartcoherentie

Ons hart en brein communiceren met elkaar, op zich is dit al een bijzondere ontdekking.  Maar het gaat nog verder. Als we meer positieve emoties ervaren, zoals dankbaarheid of compassie, wordt ons hartritme coherenter. Nu zou je kunnen denken: ‘wat heb ik hier aan’? Veel, omdat het de kwaliteit van je leven verbetert.

Het hart stuurt signalen naar het brein, dit betekent dat ons hart een bron van kracht en intelligentie is. Als we in staat zijn om onze emoties beter te leren beheersen, functioneert de communicatie tussen het hart en het brein optimaal, waardoor we meer emotioneel evenwicht ervaren.

Stel dat je thuiskomt na een drukke werkdag, je moet je kinderen nog helpen met hun huiswerk en tussendoor ook nog eten koken. Misschien merk je dat je gespannen bent of gefrustreerd of ervaar je andere negatieve emoties. Uit onderzoek blijkt dat minder fijn voelende emoties als frustratie, irritatie, boosheid en angst effecten hebben op ons systeem, zoals:

  • We kunnen minder helder denken
  • Minder effectieve besluiten nemen
  • We gaan slechter communiceren
  • Zijn sneller geprikkeld
  • Ons immuunsysteem wordt verlaagd waardoor we vatbaarder worden voor infecties
  • Meer kans op hoge bloeddruk

Maar fijn voelende emoties zoals dankbaarheid, compassie, waardering hebben eveneens een effect op ons systeem, zoals:

  • Meer creativiteit
  • Betere besluiten kunnen nemen
  • Flexibeler
  • Beter hormonaal evenwicht
  • Langer leven
  • Hogere prestaties

Kunnen we dan bewust kiezen voor positieve emoties?

Met een beetje oefening kunnen we inderdaad bewust kiezen voor meer positieve emoties. Dat gaat natuurlijk gemakkelijker als jij je al goed voelt. Voel jij je down of gefrustreerd, zal dit wat meer inspanning vergen.  Er bestaan verschillende technieken om bewust te kiezen voor positieve emoties. We gaan een aantal van deze technieken bespreken.

Quick Coherence techniek

De Quick Coherence techniek is een simpele techniek waardoor je je beter kunt concentreren en stress kunt reduceren. Een klant vertelde onlangs haar faalangst overwonnen te hebben door dagelijks met de Quick Coherence techniek te oefenen. Met deze techniek ben je beter in staat om je emoties te managen. De quick Coherence techniek bestaat uit drie stappen:

Stap 1: Focus op je hart–> Leg je hand op je hart en concentreer je even op je hartstreek, ter hoogte van je borstbeen.

Stap 2: Hart ademhaling–> Visualiseer dat je door je hart in- en uitademt. Adem langzaam zes tellen in door je hart en adem langzaam 6 tellen uit door je hart. Herhaal dit een aantal minuten. Wellicht voel je dat het steeds gemakkelijker gaat en voelt het ook meer ontspannen aan.

Stap 3: Hart gevoel–> Je visualiseert nog steeds dat je in- en uitademt door je hart en je koppelt er een positief gevoel aan vast bijvoorbeeld liefde, compassie of dankbaarheid. Wellicht kun je een herinnering in jezelf oproepen voor een persoon, kind of huisdier waar je erg dankbaar voor bent of heerlijke gevoelens bij voelt.

Om het voor jou gemakkelijker te maken, hebben wij een video voor je opgenomen, zodat je begeleidt de Quick Coherence techniek kunt uitvoeren.

Geluk gaat ook over het stellen van een doel

Voor je geluksgevoel is het belangrijk om een doel voor ogen te hebben, waar wil jij naar toe bewegen? Een mooie manier is hiervoor om gebruik te maken van de wondervraag. De wondervraag is afkomstig uit de oplossingsgerichte therapie.  Het stimuleert het zelf oplossend vermogen en je leert je aandacht van het probleem te verschuiven naar je wens.

Stel dat je last hebt van frustraties of stress op werk. Je laat dat even los en visualiseert dat er ’s nachts in je droom een wonder gebeurd en dat alle problemen en negatieve emoties zijn opgelost. Echter jij weet het niet. Je wordt de volgende ochtend wakker en volgt je dagelijks patroon, hoe kun je nu merken dat er een wonder heeft plaatsgevonden? Schrijf alle punten op die door het wonder zijn veranderd. Met deze punten kun je vervolgens aan de slag gaan.

Als het goed is heb je je eigen wonder antwoorden gegeven, met andere woorden, je eigen oplossingen. Je eigen antwoorden zijn namelijk het meest nuttig, ze komen bij jou van binnenuit. Je focus verschuift van probleem naar oplossing.  Kijk of je een aantal van deze oplossingen kunt toepassen in j7e dagelijks leven.

Om het voor jou gemakkelijk te maken hebben we de wondervraag in een filmpje vormgegeven.

Waarom heeft dit effect?

Visualiseren dat de realisatie van de gedachte al heeft plaatsgevonden heeft effect omdat je onbewuste niet het verschil kent tussen wat waar is en niet waar. Visualiseer maar eens dat je een citroen in je hand hebt en neem daar eens een hapje van…….. Je zal merken dat je speekselklieren geactiveerd worden en je een zure smaak in je mond krijgt. Ons brein maakt dus geen verschil tussen een gedachte en een handeling. Kortom de gedachten produceren een soortgelijke mentale instructie als de handeling zelf.

Ga je hiermee aan de slag? Neem dan twee vellen papier en  een pen. Teken op het ene vel jezelf, met je probleem. Teken op het tweede vel jezelf na de nacht waarin het wonder heeft plaatsgevonden.

Verwerk alle beelden die in je opkomen in je tekening, het is een gesprekje met je onbewuste waarin je je eigen oplossing vindt.

Muziek en ons brein

Wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen als je naar muziek luistert? En voel je ook emotie als je naar muziek luistert? De meeste mensen voelen dit. Het mooie is dat als je luistert naar muziek en je voelt er ook een emotie bij, dan je snel de neiging krijgt om mee te bewegen. Dit komt omdat muziek,  in ons brein heel dicht ligt bij ons motorisch centrum. Erik Schreder heeft hier een leuke motivatiefilm over opgenomen.

Muziek kan geluk losmaken in ons systeem. Deense onderzoekers hebben zelfs geconcludeerd dat 25 tot 60 minuten muziek luisteren voor het slapen gaan, bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit, neuroscience nieuws geeft hier informatie over.

Ook luisteren naar muziek tijdens het sporten heeft een effect op het langer volhouden van de training. Ook na het sporten voelden zij zich beter.

Geluid en muziek bestaan uit trillingen, hoe hoger het aantal trillingen per seconde, hoe hoger de toon. De eenheid hiervoor is de Hertz, afgekort Hz. De betekenis van muziek is fundamenteel veel groter dan alleen woorden.  Ons brein en de cellen in ons lichaam zijn gevoelig voor het herkennen van patronen (in klank en trillingen) en daardoor geeft muziek een veel diepere betekenis aan communicatievormen.  Musici weten al eeuwen dat muziek “de taal van het hart” is. Hoe mooi is het om hier video’s te plaatsen die ons raken in de kern.

Volgens onderzoeker en musicus Ananda Bosman hadden Egyptische instrumenten uit de Archaïsche periode een stemtoon van 432 Hz tegenwoordig is het 440 hz. Muziek in 432 Hz ligt volgens de meerderheid van de muziekliefhebbers prettiger in het gehoor, is zachter, mooier en helderder dan muziek in 440 Hz.

Je kunt zelfs nog een leuke test doen of jij het verschil hoort. Wij vonden het best moeilijk. We zijn benieuwd of jij het verschil hebt gehoord. Laat dat ons weten door onder de blog je reactie weer te geven.

Luister naar muziek waar jij vrolijk van wordt, heeft een effect op je emotioneel evenwicht.  Het heeft een effect op je brein en emotionele staat. Muziek is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar hieronder staan onze favorieten, één  in 432 hz en één in 528hz. Deze frequentie kan in het lichaam worden ervaren als een soort gelukzaligheid, golven van extase die door de cellen gaan en daarbij endorfines vrijlaten die je echt het gevoel geven dat je leeft terwijl alles om je heen, inclusief de lucht die je inademt, geladen is met liefde.

 

Rust en stilte

Geluk is te vinden in alle dingen, maar om dat te ervaren moet je er wel bij stilstaan. Dagelijkse stilte momenten zijn belangrijk. Las stiltemomenten in. Even niet denken, reageren of handelen, maar thuis komen in jezelf.

Je geest is zelden in rust. Hij denkt, maalt, oordeelt, vooronderstelt….en dat dag en nacht. Vaak niet bevorderend voor ons geluksgevoel. Jij bent degene die ‘m af en toe ook wat rust kunt geven. Dat waar jij de hele dag aan denkt, dat heeft effect op je. Je binnenwereld is een spiegel van je buitenwereld en de buitenwereld een reflectie van je binnenwereld. Als jij bang bent, zie je een bange wereld. Als jij vrede voelt, zie jij een vredige buitenwereld.

Je construeert de buitenwereld doordat je als het ware je innerlijke wereld op de buitenwereld projecteert. Dit neem je waar, je interpreteert waarop het beeld zich in je binnenwereld weer wordt versterkt.  Het  is een zichzelf versterkende proces geworden. Wat iemand doet, hangt af van wat hij/zij over de omgeving weet. Wat iemand over de omgeving weet wordt weer bepaald door wat hij waarneemt. Wat iemand waarneemt hang af van wat hij doet. Hiermee is de cirkel gesloten: het denken en het handelen versterken zichzelf. Totdat je hiervan bewust wordt en dit patroon weet te doorbreken.

Elke dag een stiltemoment inlassen is daarbij een adequate  remedie en werkt geluksbevorderend. We weten dit eigenlijk wel, maar maken er nauwelijks gebruik van. We gaan vaak gewoon door en door en zoeken te weinig de stilte op. Gun jezelf de stilte, jij bent het waard.

Waarom?

Rust en stilte is een andere energie, een stilte energie. Een energie die nieuwe inzichten geeft omdat je geest tot rust komt, onthaasten.  Het is het aanvaarden van een nieuwe energie, een krachtige energie, een intense ontmoeting met jezelf. Door stilte kan er verandering in je bewustzijn plaats vinden. Jij hoort dingen die je anders niet hoort. Jij kunt een dieper inzicht krijgen in wie je werkelijk bent en hoe je in het leven staat. Inspiratie en wijsheid behoren bij stilte energie. Wanneer het je lukt om je brein te verstillen, kom jij echt in contact met jezelf maar ook met je medemens. BNN heeft hier ooit een uitzending aan gewijd. Het programma was genaamd “op zoek naar God”.

Vijf stappen naar jouw stilte moment!

  1. Kies ervoor om regelmatig stiltemomenten in te lassen. Begin met een paar minuten stilte per dag. Gewoon even stilzitten en ervaren hoe dat is. Niets doen, voor 1 of 2 minuten, langer hoeft niet
  2. In de tweede stap ga je wat verder. Observeren hoe jij je voelt als je in stilte bent. Word gewaar wat je ervaart en voelt.
  3. Onderzoek wat de beste plek is om de stilte op te zoeken. Dit kan in je eigen huis zijn, maar ook in de natuur, strand of waar dan ook. Ontdek waar jij de stilte kunt opzoeken.
  4. Ga jouw stilte moment een plek geven in je dagelijks ritueel. Kijk of je elke dag wat langer de stiltemomenten kunt uitbreiden. 10 minuten per dag is prima.
  5. Maak er een gewoonte van om stiltemomenten te ervaren. Je zal merken dat dit effect heeft op jou. Het reduceert stress en je maakt contact met je lichaam.

Voelen

Hoe goed ben je in staat om je gevoelens te voelen? Of onderdruk je ze eerder? Als ons 2e brein (emotionele brein) en 3e brein (bewust denkende brein) onvoldoende samenwerken, kan het zijn dat we onvoldoende weten wat we voelen, terwijl de gevoelens ons wel aanzetten tot besluitvorming en ons handelen beïnvloedt. Soms kan het ook zijn dat onze emoties overkoken. Emotionele zelfbeheersing betekent niet alleen bewust worden van je emoties, maar ook het kunnen reguleren van je emoties. Het gaat dus niet over het onderdrukken of ontkennen van je emoties.

Als we emoties structureel onderdrukken, vooral de negatieve emoties, gaat onze hartslag en bloeddruk omhoog, een teken van verhoogde spanning. Indien we dit te vaak doen, kan dit het denken schaden en zelfs prestaties verminderen.

Contact maken met je gevoel is dus belangrijk voor je geluk, durf emoties te voelen. We hebben eerder de neiging om minder fijne gevoelens middels rationalisatie ‘omhoog’ te brengen naar onze mind. We gaan onze gevoelens rationaliseren, analyseren, verdringen of verdedigen door ons te focussen op de mogelijk externe oorzaken.

Gebrek aan het voelen van emoties zien we vaak niet als een probleem. Het kan zeer bevrijdend zijn om weer over je emoties te kunnen beschikken.  Een heel goede manier daarvoor is werken met een voeloefening.

Emotionele pijn kan je laten groeien

Als je met mensen omgaat of van ze houdt, zijn er momenten waarop je getriggerd en geraakt wordt. Meestal zoeken we dan naar een rationele verklaring. Het is echter niet van belang wie gelijk heeft of wie de schuldige is. Hiermee kom je automatisch in een machtsstrijd en verlies je het contact met je hart.

Het grappige is dat beide partijen vinden dat ze gelijk hebben en dat de ander ongelijk heeft. Het gaat om het rechtvaardigen van je emoties. Toch is die pijn al in je systeem aanwezig, voordat de ander die kan activeren. De ander is dus nooit de schuldige, de oorzaak is de verwonding in jezelf.

Wat zou je wel kunnen doen?

We zijn geneigd om direct te reageren, dus ‘actie reactie’. Je kunt ook een stiltemoment inlassen en naar binnen kijken. Het laat je een plek zien die verwond is en weer open mag gaan. Trek je dus even terug van de persoon die jou getriggerd heeft en ontdek wat je roden knoppen zijn. Je kunt geen antwoorden in jezelf vinden in het heetst van de strijd.

Het zou kunnen zijn dat je getriggerd wordt omdat jij je niet gehoord en gewaardeerd voelt. Misschien heb je een bepaalde overtuiging of gedachte die aandacht van jou nodig heeft? Door een stap achteruit te doen en weer contact te maken met je hartbewustzijn, kun je je emoties beter reguleren.

Het is nodig om elkaar lief te hebben. Dus ontdek, ervaar en genees die delen van jezelf die nog niet liefhebben. Maar ontdek, ervaar en voed die delen die dat wel doen!

Veel plezier met de oefeningen en laat een berichtje achter.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Karin
Door

Karin

op 30 Apr 2016

Wauw, mooi artikel en goede tips. Dank je wel Sheila

Reactie plaatsen