Geluk gaat niet over je omstandigheden

Geluk gaat niet over je omstandigheden. We zoeken geluk vaak wel in onze omstandigheden of proberen onze omstandigheden te veranderen, maar geloof me, we worden daar niet gelukkiger van. Het gaat vooral om je eigen keuzes, het managen van je emoties en je wereldbeeld.

De zoektocht naar geluk is een levensreis. Misschien gaat het wel over wat ‘de zin van het leven is’. Iets wat er altijd is en nooit weggaat. Een universeel verlangen!

Geluk is een keuze

Altijd gelukkig zijn is in mijn ogen niet realistisch als we kijken naar ons huidig bewustzijnsniveau. We kunnen wel ons bewustzijn verhogen. Tegenslagen en hindernissen zijn er altijd. Anders of bewust leren omgaan met tegenslagen en hindernissen is te leren. Emoties die effect hebben op je stemming, zoals angsten, zorgen of stress kun je beïnvloeden. Geluk heeft te maken met een positieve gemoedstoestand. Hiervoor kun je het besluit nemen om meer kwaliteit aan je leven toe te voegen.

Meer geluk in je leven creëren, gaat over een houding. Het gaat er om wat jij gelooft. De gedachten in je hoofd, de gevoelens die jij voelt, kun je beïnvloeden. Het is aan jou om te bepalen wat belangrijk voor je is, wat je gelukkig maakt. De oorzaak van een situatie aanpakken is belangrijker dan het symptoom.

Hoe?

Geluk is een levenshouding. De verantwoordelijkheid oppakken om je geluk zelf te beïnvloeden. Tot het besef komen de volle verantwoordelijkheid over je leven in handen te nemen en dit niet buiten jezelf te leggen. Dit zorgt voor vrijheid en geluk.

Maar hoe doe je dat? Wat als je die verantwoording niet voelt? Verantwoording oppakken voor je eigen leven gaat over bewustworden. Het begint met de eerste stap te zetten, de stap dat je een keus hebt. Dit is werkelijk de belangrijkste stap. Als je de overtuiging hebt dat geluk niet beïnvloedbaar is, wordt dat ook de waarheid.

Het leven overkomt je niet, door in je leiderschap te gaan staan, zul je ontdekken dat je wel invloed hebt. Verantwoording oppakken voor je leven is het tegengestelde van slachtoffer zijn van je leven. Als slachtoffer denken we geen keus te hebben en zijn we het contact verloren met onze vrije wil en schepping. Verantwoordelijkheid oppakken betekent leiderschap over je leven oppakken om het leven te leiden dat jij wilt.

Geluk en verantwoordelijkheid

Geluk gaat niet over onze omstandighedenHet probleem is echter dat het niet zo moeilijk is om verantwoording over ons leven op te pakken, als we ons goed voelen. Als we ons echter niet goed voelen, is het toch echt een stuk moeilijker. Dit komt door emoties en de betekenis die we over het leven hebben als we ons niet goed voelen. We zitten in een lager bewustzijnsniveau waarbij geluk zo ver buiten ons bereik ligt en we de verantwoording moeilijker kunnen oppakken.

Het besluit nemen dat het goed is zoals je je nu voelt is daarom een gemakkelijkere stap. Er is niets mis mee dat jij je zo voelt zoals je je voelt. Het vraagt om jouw aandacht. Dus als je je verdrietig voelt, voel je verdrietig en luister wat dit verdriet jou wil vertellen. Als jij je zorgen maakt, voel de zorgen en luister wat de zorgen jou willen vertellen. Jezelf veroordelen om wat je voelt, zorgt voor meer weerstand. Je schuldig voelen of jezelf veroordelen om wat je voelt gaat niet om zelfliefde. Je gevoelens voelen gaat wel over zelfliefde. Verantwoordelijkheid oppakken gaat ook over zelfliefde.

Het lijkt zo menselijk om emoties in te delen als zijnde: goed of fout. Schuld classificeren we als fout. We willen dit niet voelen en het onderdrukken of negeren. Plezier classificeren we als goed. Labels geven aan emoties zorgt ervoor dat we er geen contact mee maken.

Door contact te maken met je gevoel, de emotie gewaar te worden, zonder oordeel, ontdek je wellicht wat verlichting of verruiming. Misschien ontdek je dat je een klein beetje verantwoording hebt over je gevoel, al is het weinig. Gevoelens willen gevoeld worden, niet veroordeeld en niet geprojecteerd, intern of extern. Noem het managen van je emoties.

Verantwoording oppakken voor jouw leven gaat over jezelf. Nooit over een ander. De effecten die een ander op jou leven heeft, kun je niet veranderen. Je kunt je beter focussen op jezelf dan op de omstandigheden. Wat jij denkt en voelt over de ander, kun je wel veranderen en wat jij denkt en voelt over jezelf ook. Hoe bewuster je leeft hoe sterker je je afstemt om je innerlijke gevoelens.

Geluk gaat niet over je omstandigheden

Als je worstelt met het idee dat je slachtoffer bent van je omstandigheden, is de realiteit dat je gekwetst bent door een situatie of ervaring die jou nu het gevoel geeft dat je machteloos bent. Erkennen en volledig aanwezig zijn met deze gekwetste gevoelens en gevoelens van machteloosheid is de eerste stap in verantwoording nemen over jezelf.

Wat kun je doen om van een gevoel van machteloosheid of gekwetstheid te veranderen naar de ‘gevoelens ontmoeten’ en uiteindelijk vergeven, groeien en loslaten? Als mens toestaan dat je gevoelens kunt ervaren in je lichaam die niet fijn voelen. Het zijn krachtvelden en door ze te beleven, te voelen en toe te staan, verandert de energie. Emoties ervaren is je kracht ervaren en luisteren naar datgene wat het leven in jezelf vraagt. Inzien dat je over alle mogelijkheden beschikt om optimaal en autonoom te functioneren.

Word eigenaar van je leven, daarvoor zal je verantwoording moeten oppakken over wat was, wat is en wat gaat komen. Wellicht word je weer trots op je leven. Neem je leven zelf in handen, maak er iets prachtigs van en ontdekt dat het toch echt heel magisch en gelukkig kan zijn.

Dus de volgende keer als je een emotie voelt opkomen, word de emotie gewaar, geef het geen label als zijnde goed of fout en herinner jezelf eraan dat elke emotie jou iets wil vertellen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen