Geluk is D.O.M. niet echt natuurlijk, het is het nieuwste boek van Patrick van Hees. Hij omschrijft zijn drie bouwstenen voor geluk, namelijk Doelen, Oplaadpunten & Mensen.

Het recept voor Geluk? Dat mag je zelf bepalen na het lezen van het boek. De geluksprofessor heeft een duidelijke boodschap, hij hoopt dat mensen zijn theorieën ook gaan toepassen. En waarom ook niet. Je kunt pas een oordeel hebben als je ook daadwerkelijk hebt ervaren wat dit boek voor jou betekent.

D.O.M. zijn bouwstenen voor geluk. En natuurlijk heb je een leuker leven als je gelukkig bent. Gelukkige mensen zijn productiever, creatiever en socialer. Daarnaast zijn ze minder vaak ziek, leven ze langer en hebben ze meer zin en energie om nieuwe dingen te ondernemen. Eigenlijk wordt de hele wereld mooier met gelukkige mensen. Als jij je redelijk of gemiddeld gelukkig voelt is dit boek wat voor jou.

Doelen

Doelen zorgen ervoor dat jij wat te doen hebt. Doelen zorgen ervoor dat jij je ontwikkelt in een richting die bij je past. In de opleiding voor gelukscoach werk je eveneens met doelen stellen, goals with soul. Doelen geven namelijk richting aan je leven, noem het groeidoelen. Je moet iets omhanden hebben en iets om naar toe te leven. Het hoeven geen grote doelen te zijn, het effect zit meer in de activiteit dan in het bereiken van je doelen. Stel dat je een weekendje weg bent geweest en het geeft je een goed gevoel. Plan dan direct weer iets nieuws in. Zo maak je van geluk je prioriteit.

Patrick adviseert om doelen te kiezen voor de verschillende rollen in je leven. Je hoeft niet 1 groot doel na te streven, maar omschrijf doelen die gaan over de verschillende rollen in je leven, als werk, ouder, vriend, vriendin, echtgenoot, enzovoort. Wat voor partner zou je willen zijn? Wat voor collega zou je willen zijn?

Kies ook voor doelen met betekenis. Doelen die verder gaan dan alleen eigenbelang.

Oplaadpunten

Oplaadpunten zorgen ervoor dat je bijtankt, dat je kunt ontstressen en genieten en dat je andere positieve gevoelens ervaart als enthousiasme, bewondering en dankbaarheid. Oplaadpunten heb je nodig, net als je telefoon, moeten wij ook af en toe aan de oplader. Opladen kun je lichamelijk passief doen, door bijvoorbeeld een dagje in de sauna of een massage. Lichamelijk actief door bijvoorbeeld te sporten. Geestelijk actief door een boek te lezen. En geestelijk passief door bijvoorbeeld tv te bekijken.

Deze vormen van opladen zijn belangrijk om in je leven te integreren. Dit doe je door deze oplaadpunten ook concreet in je agenda te plannen.

Mensen

Het allerbelangrijkste voor een gelukkig leven. Als je investeert in sterke relaties met anderen, zal dat bijdragen aan je geluk. Gelukkige mensen hebben namelijk sterke sociale contacten. Het gaat over vrienden die er voor je zijn als je ze nodig hebt en omgekeerd. Het gaat over energie steken in dit soort contacten. Laten weten dat je aan iemand denkt is hierbij belangrijk.

Nog wat extra tips van Patrick:

  • Plan je oplaadpunten in je agenda, daarna pas andere activiteiten.
  • Begin iedere dag met een One Minute Mail. Dat is een kort berichtje aan iemand die belangrijk voor je is.
  • Tel elke avond je zegeningen. Je valt positiever in slaap en je wordt positiever wakker.
  • Hang je geluk niet op aan één ding of persoon!

Bron, klik hier

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen