Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en is het weer tijd voor goede voornemens. Meer bewegen, gezonder leven, een liefdevolle relatie opbouwen, zelfontwikkeling, minder stress of tijd voor elkaar maken.
Sommige mensen doen niet meer aan goede voornemens omdat het bereiken van doelen niet zo eenvoudig is, we vallen weer snel terug in oude patronen.
Hoe gaat het jou dan wel lukken?
Gabrielle Oettingen omschrijft in haar nieuwe boek: Rethinking Positive Thinking de WOOP-methode. Een praktische, toegankelijke, Evidence-based mentale strategie om je wensen te vervullen en je gewoontes te veranderen. Meer dan 20 jaar onderzoek toont aan dat de WOOP-methode werkt en het helpt mensen om hun doelen, wensen en voornemens te bereiken.
Mentaal contrasteren
Eén van haar uitgangspunten is mentaal contrasteren, een prima zelfregulatie techniek. Hierbij is visualiseren het uitgangspunt. Je visualiseert eerst je gewenste toestand in gedachten, bijvoorbeeld ‘dagelijks meer stressvrij leven’ dat je afzet tegen de obstakels in de huidige situatie, bijvoorbeeld je obstakels zijn ‘een drukke baan, gezin en weinig vrije tijd’. Je visualiseert eerst je gewenste toestand en daarna de obstakels. Het blijkt dat de omgekeerde volgorde (eerst obstakels dan gewenste toestand) minder effectief werkt.
Hoe concreter je dit kunt visualiseren, hoe beter het werkt, gebruik hierbij dan ook al je zintuigen. Een doel van goed visualiseren zorgt voor een sterke motivatie.
Het is wel de bedoeling dat je realistisch blijft met betrekking tot de gewenste toestand en je huidige situatie. Het moet haalbaar zijn. Door realistisch te blijven zorg je ervoor dat de gewenste toekomst en de huidige situatie met elkaar verbonden worden. Op deze manier komt positieve energie vrij, en dat motiveert.
Implementatie intenties
Mentaal contrasteren in combinatie met de techniek ‘implementatie intenties’ werkt nog efficiënter. Implementatie intenties zijn concrete en duidelijke afspraken die je met jezelf maakt om met de obstakels om te gaan of ze te elimineren. Benoem zo duidelijk mogelijk wat je tegenhoudt, zo creëer je helderheid. Dit kan een emotie, overtuiging, gedrag of minder goede gewoonten zijn.
De WOOP-app
De WOOP-app is ontworpen om je te ondersteunen in het proces van het bereiken van je doelen. Je kunt je vooruitgang observeren en je leert te ontdekken wat je echt wilt. Je kunt de app hier downloaden.
De stappen
De WOOP-methode bestaat uit vier stappen.
- (Wish) Wat is jouw voornemen of wens? Kies een voornemen dat uitdagend voor je is en die je redelijkerwijs kunt vervullen binnen vier weken. Concentreer je een aantal minuten op deze wens en omschrijf het zo concreet mogelijk. De wens:’ik wil gelukkig zijn’, is onvoldoende concreet. Maak er bijvoorbeeld van: ‘elke dag prioriteer ik geluk‘. Het is belangrijk dat je een goed gevoel bij je voornemen of wens krijgt.
- (Outcome) Visualiseer zo helder mogelijk wat het bereiken van je voornemen of wens jou oplevert. Wat is de meest positieve uitkomst? Identificeer je met de best mogelijk uitkomst en verbeeld je dit zo levendig mogelijk. In deze stap mag je helemaal wegdromen. Tip: zet heerlijke meditatie muziek op de achtergrond en droom even helemaal weg. Hoe sterker je gevoel, hoe sterker je motivatie. Je kunt ook de volgende meditatie hiervoor gebruiken, genaamd de wondervraag.
- (Obstacle) Wat zijn je innerlijke obstakels of hindernissen die je tegenhouden om je verlangens te bereiken? Je komt weer terug in de realiteit en observeert je gedachten en overtuigingen die je tegenhouden. Wat houdt je tegen in het vervullen van je wens? Is het een emotie? Een irrationeel geloof of een slechte gewoonte? Ga zo diep mogelijk als je kunt en identificeer je belangrijkste hindernissen en visualiseer deze volledig.
- (Plan) Maak een plan. Wat kun je doen om je obstakels en hindernissen te overwinnen? (implementatie intentie). Je formuleert in een plan, kort en bondig, wat je kunt doen om je aan je wens of voornemen te houden wanneer het obstakel op je pad komt. Omschrijf in dit plan:’Als (hindernis)……dan zal ik…….'(actie of gedachte).
Ben je er klaar voor?
Wens: Wat is een belangrijk voornemen dat je wilt bereiken in de komende……………………(periode)? Je wens moet uitdagend en haalbaar zijn. Omschrijf je wens in 3-6 woorden.
Resultaat: Wat is het beste resultaat om je wens te bereiken? Voelt het goed? Visualiseer levendig.
Obstakel: Wat is het belangrijkste obstakel dat het bereiken van je wens in de weg staat? Visualiseer levendig.
Plan: Kies voor een effectieve actie om het obstakel aan te pakken. Als……….dan zal ik…………….
Klik hier voor de WOOP toolkit en ik wens je veel succes met je nieuwe voornemen.