09 maart 2017 

Geluk en vertrouwen gaan hand in hand

De afgelopen jaren is er veel gedocumenteerd over vertrouwen op de werkvloer. Vertrouwen is de sleutel tot samenwerking, succes en meer geluk.

Vertrouwen heeft een sterke associatie met geluk. Paul Zak, een neuro econoom constateerde dat in landen waar meer vertrouwen heerst er een sterkere correlatie bestaat met geluk. Vertrouwen is van groot belang voor sociale netwerken en om geluk te cultiveren.

Geluk en vertrouwen gaan hand in hand

Biologie van vertrouwen

Vertrouwen is onmisbaar op werk en in relaties. Het speelt een belangrijke rol in economische uitwisseling. Veel sociale interacties en financiële transacties zijn gebaseerd op vertrouwen.  Recente gegevens tonen aan dat vertrouwen bijdraagt aan economisch, politiek en sociaal succes.

Er is een simpele hypothese over wat het menselijk brein stuurt om elkaar te vertrouwen, namelijk de neuropeptide Oxytocine. Het blijkt dat Oxytocine sociale angst verminderd en het helpt bij positieve verbondenheid. Oxytocine is de tegenhanger van onze vecht- of vluchtreactie.

Het vertrouwensspel

In een onderzoek, genaamd het vertrouwensspel, werd een groep van 128 personen willekeurig verdeeld in de rol van investeerder of beheerder. Een ieder kreeg een beginkapitaal. De investeerders konden enkele, alle of geen van hun toegewezen fondsen aan de beheerders geven. Bij de overdracht van fondsen verdrievoudigde de experimentator hun investering, terwijl hij de beheerder liet weten hoeveel de investeerders oorspronkelijk hadden overgedragen.

De beheerders konden enkele, alle of geen van hun toegewezen fondsen teruggeven aan de investeerders. Door de structuur van het spel liepen de investeerders risico, maar de beheerders niet. Als een investeerder besloot de ander zijn investering toe te vertrouwen, bestond de kans dat hij niets terugkreeg als de beheerder besloot zelfzuchtig de volledige winst voor zichzelf te behouden. Maar als de beheerder eerlijk was, konden ze allebei hun kapitaal verdubbelen.

Voorafgaand aan het vertrouwensspel kregen de proefpersonen via een neusspray oxytocine of een placebo toegediend. Het effect van deze oxytocine spray op het resultaat van het spel was indrukwekkend. Het aantal van investeerders die hun volledige beginkapitaal aan hun beheerder toevertrouwen, werd meer dan tweemaal zo groot. Ook bleek dat Oxytocine kon overgaan van de ene naar de andere persoon, door het creëren van vertrouwen en samenwerking. (nature 2005 wetenschappelijk tijdschrift).

Inmiddels zijn er varianten op dit onderzoek uitgevoerd. Hiervan weten we dat mensen door oxytocine  niet alleen gemakkelijker anderen hun geld toevertrouwen, maar ook delen ze gemakkelijker persoonlijke informatie. Ook weten we dat oxytocine niet kritiekloos het vertrouwen vergroot, het maakt mensen niet goedgelovig of vatbaar voor uitbuiting (Barbara L. Fredrickson, Liefde 2.0)

Amygdala activiteit

De amygdala wordt geassocieerd met emotie en motivatie. Het speelt een essentiële rol bij het verwerken van zowel angstig en belonende prikkels uit de omgeving. De amygdala maakt deel uit van het limbisch systeem en is betrokken bij het aansturen en verwerken van emoties. Angst is één van de belangrijkste emoties die de amygdala reguleert. De amygdala is een soort van alarmsysteem en reageert op onveiligheid door middel van vechten of vluchten.

Oxytocine reguleert de activiteit van de Amygdala. Hierdoor worden de delen van de amygdala die zich bezighouden met gevaar en angst verminderd, terwijl de delen die zich bezighouden met positieve mogelijkheden en betrokkenheid, versterkt. Ook heeft oxytocine een positief effect op stress.  Het verlaagt het cortisol gehalte (stresshormoon).

Oxytocine verhogen

Op de één of andere manier weten we dat we stresshormonen aanmaken bij langdurige stressvolle situaties. Als we te lang stress ervaren, heeft dat invloed op onze gezondheid en prestaties. Als we gestrest zijn presteren we niet op ons best, we zitten in de overlevingsmodus.

We kunnen ook leren om meer oxytocine aan te maken als we daar onze tijd en energie aan besteden. Zo weten we dat contact het beloningssysteem in het brein activeert. Het creëert veiligheid en bouwt vertrouwen op.

Enkele concrete specifieke mogelijkheden.

 • Geef bijvoorbeeld op je werk extra tijd aan je collega. Vraag of je hem of haar ergens bij kunt helpen.
 • Geef als leider zelf het goede voorbeeld door vertrouwen aan je mensen te geven.
 • Let op de taal die je gebruikt, gebruik positieve communicatie.
 • Zorg voor een gezonde en emotioneel veilige werksfeer.
 • Kijk elkaar eens diep in de ogen, zonder te praten.
 • Raak elkaar op een passende wijze aan.
 • Als het veilig genoeg is, geef elkaar een hugh.
 • Nodig stoelmasseurs uit om een team te masseren.

Vertrouwen opbouwen

Vertrouwen is niet alleen belangrijk voor koppels, maar voor elke relatie. In elke interactie heb je de mogelijkheid om je te verbinden met de ander of om dat niet te doen.

We weten inmiddels dat oxytocine besmettelijk is. Oxytocine van de ene persoon kan het oxytocine level van de andere persoon aanwakkeren. Oftewel, als je als leider vertrouwen geeft, wekt dit vertrouwen op. En het verkrijgen van vertrouwen wekt oxytocine op, waardoor je bereid bent om meer vertrouwen te geven.

Dan Yoshimoto ontdekte dat de basis van het opbouwen van vertrouwen over resoneren en afstemmen gaat. Hij gebruikt hiervoor het acroniem ATTUNE

 • Awareness of your partner’s emotion;
 • Turning toward the emotion;
 • Tolerance of two different viewpoints;
 • trying to Understand your partner;
 • Non-defensive responses to your partner;
 • and responding with Empathy.

Wacht niet tot de ander begint, maar stap in je persoonlijk leiderschap en creëer micromomenten van verbondenheid. Wil je met elkaar aan de slag?  Kijk dan eens naar onze ontwikkelprogramma’s.

Oxytocine  is verantwoordelijk voor vertrouwen, empathie en andere gevoelens die een stabiele maatschappij helpen opbouwen.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen