10 juli 2015 

Wat is de oorzaak van stress?

Wat is de oorzaak van stress?  In Nederland lopen jaarlijks bijna 1 miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische ziekten. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burn-out of zit er tegen aan. Binnen vele organisaties is de kans groot dat er collega’s of werknemers zijn die wegens werkstress thuis zitten of die de werkdruk niet aan kunnen.

Stressgevoelens

Als we het over stressgevoelens hebben is de factor die stress bepaalt niet je omgeving, maar wat er in je denken gebeurt. Er is namelijk een verschil tussen ‘het druk hebben’ en ‘stress ervaren’. Druk is de externe situatie, de druk vanuit je omgeving. Iedereen heeft het druk in werk of privé, maar druk hoeft niet tot stress te leiden. We hebben het druk of we maken ons te druk, in dat geval is er sprake van stress. Stress  is wat mensen doen met die druk in hun denken, stress komt dus van binnenuit.

Het probleem van ‘stress’ is dat er veel energie verloren gaat waardoor we onvoldoende genieten van energiebronnen die overal om ons heen aanwezig zijn. Dit kan gaan over onze kinderen, onze hobby’s, sociale contacten, wandelen in de natuur, tuinieren, vrijwilligerswerk, mediteren enzovoort.

Het herkauwen van gedachten over ‘druk’ geven chronisch verhoogde niveaus van stresshormonen
adrenaline en cortisol. Chronisch piekeren is schadelijk voor je gezondheid. Onze hypothalamus stuurt het signaal adrenaline aan te maken, waardoor onze hartstlag gaat toenemen en meer bloed naar onze aderen stroomt, net als bij werkelijk fysiek gevaar (vecht/vlucht mechanisme). Ook kan er bijnieruitputting ontstaan door langdurige blootstelling aan stress omdat de bijnier corticol en adrenaline produceert. De bijnier kan uitgeput raken.

Het goede nieuws is dat als je eenmaal begrijpt dat stress is iets wat je zelf creëert, dan kun je ook leren hier anders mee om te gaan, zelfs onder extreem drukke situaties. Reflecteren op de situatie en op jezelf is  essentieel om meer veerkracht te ontwikkelen in drukke situaties.

Hoe kunnen we nu meer van het leven genieten? Waar wordt jij gelukkig van? Helaas bestaat er geen toverformule, wat we wel kunnen doen is ons leven versimpelen.

Versimpel je leven!

We hebben 24 uur in een dag en meer kunnen we er niet van maken. Het leven is meer dan alleen maar sneller gaan. Tijd is een beperkte bron vooral als je er op gefocused bent en je stress ervaart in je denken. Tijdsdruk in denken leidt tot frustratie en irritatie. Deze negatieve emoties hebben invloed: we worden minder creatief, kunnen minder helder denken en concentreren of beslissingen nemen.

Bij stress is het belangrijk de tijd te nemen, tijd voor jezelf. Vaker ‘nee’ zeggen lijkt de oplossing, want ‘nee’ zeggen is ook liefde. Maar wat als je nu eens wat vaker  ‘ja’ leert zeggen.

Zeg ‘Ja’ voor de dingen die belangrijk voor jou zijn, je geluksboosters! Zeg ‘Ja’ voor meer genieten van het leven. Zeg nu ‘JA’ voor meer geluk.

Zeg ‘JA’ voor alle vormen van geluk

  • Liefde
  • Verbinding
  • Vrede
  • Acceptatie
  • Rust

Als je ’s ochtends wakker wordt zeg je ‘JA’. Als je naar bed gaat zeg je ‘JA’. ‘JA’ voor meer geluk.  Zelfs als je droomt, zeg je ‘JA’ voor meer geluk.

Anti stress oefening

Stel jezelf de vraag: Wat kan ik in mijn leven versimpelen? Neem de tijd om jezelf te adviseren over hoe je meer geluk in je leven kunt brengen door je leven te versimpelen.

En nog mooier is om dit samen met je gezin, partner of goede vrienden te doen. Vertel elkaar om de beurt wat jou in het verleden gelukkig maakte en wat jou een goed gevoel gaf. Laat een ander deze positieve aspecten voor jou opschrijven. Kijk wat je in het nu kunt gebruiken om meer geluksboosters in je huidige bestaan te creëren.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
frans
Door

frans

op 11 Jul 2015

helemaal mee eens ,ook betrap ik me ,ja betrappen op gedachten die mij afleiden naar stresspunten . Ga ik op letten en ook de gesprekken met mijn maatje ,ik zal haar vragen over wat haar gelukkig maakte zo komen we ook anders in gesprek met focus op geluk . dank je wel frans

Sheila
Door

Sheila

op 11 Jul 2015

Benieuwd naar je ervaringen Frans, succes!

Reactie plaatsen