18 september 2020 

Welke rol speel jij in deze tijd van verandering?

Of het nu gaat over technologie, wetenschap, geneeskunde of zelf theologie, alles wat we ooit geleerd hebben lijkt anno 2020 steeds meer te veranderen.

Dus hier zijn we dan, jij en ik. We maken allebei deel uit van een transitie of een verandering, ieder op onze eigen manier.  Het maakt niet uit wat je doet of wat je functie is. Maar op de één of andere manier willen we allemaal gelukkig zijn in een gelukkige samenleving.  We zijn onderdeel van een transitie en het wordt tijd om de waarheden na te leven waarvan we zeggen dat we daarin geloven. Het wordt tijd om echt vrij en gelukkig te zijn.

 ‘Welke rol speel ik nu eigenlijk zelf, in deze tijd van verandering’?

We proberen al decennia lang de problemen op te lossen op levels waar we de problemen niet kunnen oplossen. Meestal proberen we problemen economisch op te lossen of met geweld/oorlog dan wel met macht vanuit piramide-(m)achtige constructies. Maar de problemen waar we mee te maken hebben kunnen niet meer zo opgelost worden.

Van rups naar vlinder

Mensen vragen mij vaak wat zij nu kunnen doen? ‘Het spel’ op planeet aarde gaat over bewustzijn. Anno 2020 worden we ons meer en meer bewust waardoor er geleidelijk aan een omwenteling plaatsvindt. We geloven niet automatisch meer wat ons verteld wordt. Of dit nu informatie van de overheid is, het RIVM,  onze scholen of op de werkplek. Het lijkt erop alsof we het spel van oude systemen gaan doorzien en steeds meer in onze eigen scheppingskracht gaan staan. Want de mensheid heeft buitengewone scheppende vermogens.

Om te begrijpen wat er in de wereld gaande is, is de metafoor van de rups en de vlinder een goed voorbeeld. De rups is een meercellig organisme en in het lichaampje van de rups zitten alle cellen om in harmonie met elkaar samen te werken. Het lichaamsgewicht van een rups verandert binnen een paar weken en groeit snel. Daarom eten rupsen ook heel veel. De rups is echter een vraatzuchtig organisme en zij werken enorme hoeveelheden bladeren weg. De rups blijft de bladeren opeten totdat er geen blad meer van de plant over is. De hele omgeving waar de rupsen zich bevinden wordt opgegeten en vernietigd (rupsenplaag).

Totdat de rups uiteindelijk in een cocon gaat en er een transitie of metamorfose proces ontstaat. De rups wordt een vlinder. Het verschil tussen de rups en de vlinder is dat de rups een vraatzuchtig organisme is dat zijn omgeving kan vernietigen. En de vlinder is een organisme wat zijn vleugels opent en van tak naar tak vliegt, in staat is om tegen de stroom in te vliegen, midden in stormen en krachtige winden, met een kwetsbaarheid en kracht om bloemen te bestuiven als zij de nectar van de bloem opzuigen.

De transformatie van rups tot vlinder is het tijdperk waar de mensheid zich nu in bevindt. Van een vraatzuchtige destructieve vanuit ego-bewustzijn gerichte beschaving gaan we naar een liefdevolle constructieve beschaving.  We zitten alleen midden in dit proces en dat geeft chaos, dat geeft ontwrichting, dat geeft disbalans.

Wat moet ik dan doen?

Het gaat over bewustzijn. Welke bewuste keuzes maak je? Laat je jezelf helemaal gek maken door het nieuws, waardoor je immuunsysteem op een laag pitje komt te staan, of……. maak je een bewuste keuze. Een bewuste keuze om bij te dragen aan de transformatie van rups tot vlinder, van ego-bewustzijn naar een breder en hoger bewustzijn. Het scheppen van een samenleving van harmonie en balans. Wij zijn het systeem en het wordt tijd om liefdevollere systemen te bouwen. We dragen hier allemaal aan bij. Jij en ik. Dit is een zeer belangrijke stap in onze beschaving: bewustzijn verhogen.

Natuurlijk mag je je blijven focussen op de rups. Het gevolg hiervan is echter dat je brein in overlevingsmodus gaat. Je verliest jezelf in stress en angst die deze onzekere tijden met zich meebrengen. Want de angst voor het virus is schadelijker dan het virus zelf. Natuurlijk is het niet raar dat je bang bent, maar als je hier bewustzijn op zet, kun je andere keuzes maken. Keuzes die gaan over vertrouwen, zelfliefde en samenwerken. We weten inmiddels dat als we gestrest zijn, dat de afgifte van stresshormonen het immuunsysteem kunnen uitzetten. Stresshormonen zijn zeer effectief in het op een laag pitje zetten van het immuunsysteem omdat je alle energie nodig hebt om te overleven.

Wat je kunt doen is bijvoorbeeld niet elke dat de media beluisteren. De media zet namelijk de gezondheid van mensen in gevaar door middel van mindcotrol en angst aanpraterij. Uiteindelijk gaan we negatief denken wat weer een negatief effect heeft op je systeem. En de stress die je hiervan krijgt, maakt je ontvankelijker voor ziekten. Want 90% van onze welvaartsziekten ontstaat door chronische stress.

Maar bewustzijn creëert je levenservaringen. En iedereen heeft baat om uit de angst te stappen en jezelf en je medemens te ondersteunen op een manier die voor jou het beste voelt. Naar mijn idee is het tijd om onze energie te stoppen in het vlindereffect, waardoor we uit de overlevingsmodus gaan naar scheppen en creëren. Het is nu tijd om te leren je stress te beheren en de schoonheid en magie van het leven te omarmen. En dan kan zich een nieuw verhaal gaan ontvouwen.

Elke gedachte die we vasthouden is een tastbare energie met de kracht om ons leven te transformeren.

Wij als mensheid hebben de macht om de wereld te veranderen. Onderzoek naar de aard van bewustzijn, uitgevoerd door wetenschappelijke instellingen over de hele wereld, toont aan dat gedachten alles kunnen beïnvloeden, van de eenvoudigste machines tot de meest complexe levende wezens. Een gedachte is dus niet zomaar een gedachte, maar elke gedachte heeft een effect.

Bewuste en onbewuste gedachten

We hebben bewuste en onbewuste gedachten. (1) De bewuste mind, het element van een persoon dat hen in staat stelt om zich bewust te zijn van de wereld en hun ervaringen, te denken, te voelen, logica, het creatieve deel. Het kan elk gewoontegedrag waarnemen, beoordelen en wijzigen. Het kan 40 bits per seconde aan gegevens verwerken. Het is een bijzonder deel wat de mens nauwelijks gebruikt. (2) De onbewuste mind, zeer snel en krachtig en kan elke seconde 40 miljoen bits aan gegevens uit de omgeving verwerken. De onbewuste mind is erg snel en krachtig, maar het is een gewoonte mind, automatisch geprogrammeerd (zonder erbij na te denken). Het speelt af, wat het heeft geleerd.

Bewustzijnsonderzoek

Zonder bewustzijn zouden we niet leven, want we zouden ons leven niet ervaren. Bewustzijn onderzoek ik al jaren, we hebben allemaal wonderbaarlijke scheppingskrachten in ons systeem, waarmee we geweld kunnen verminderen en de wereld kunnen helen. Alhoewel elke gedachten een biochemie creëert (bijvoorbeeld stress zorgt voor aanmaak van cortisol, het stresshormoon en knuffelen zorgt voor aanmaak oxytocine) en gedachten elektromagnetisch zijn, bestaat ook nog zoiets als het kwantumenergieveld waarin energie uitgewisseld wordt. Naast onze chemische reactie op bijvoorbeeld positieve of negatieve gedachten, zitten onze gedachten niet alleen in ons hoofd, maar ze beïnvloeden ook anderen. We kennen dat allemaal hoe onze gedachten een ander kan beïnvloeden of visa versa.  Echter voor velen is het woord bewustzijn iets van het brein en hersenprocessen. Maar deze hersenprocessen zijn niets anders dan uiterst complexe, uiterst ingewikkelde patronen van elektromagnetische activiteit. Bewustzijn heeft wel te maken met hersenprocessen, maar het is géén hersenproces.

Maar wat nou als mensen dezelfde gedachte denken? Word dit dan versterkt? Heeft denken macht over materie?

Vooraanstaande wetenschappers ontdekten inderdaad dat onze gedachten dat de aard van bewustzijn menselijke magische vermogens bezit en ook invloed heeft op het collectief. De nieuwe theorie is dat gedachten niet in ons hoofd zitten, maar ook andere mensen kunnen bereiken, zelfs over kilometers afstand.

Hoewel sommige wetenschappelijke literatuur nog steeds erkent dat de hersenen alleen bewuste ervaringen creëren hebben echter al tientallen jaren veelgeprezen wetenschappers over de hele wereld onderzoek gedaan naar bewustzijn dat een heel ander beeld geeft. Een van de meest opmerkelijke van deze onderzoekers is Dr. Gary Schwartz, hoogleraar psychologie, geneeskunde, neurologie, psychiatrie en chirurg aan de Universiteit van Arizona.

De academische psychologie heeft doorgaans een materialistische kijk op bewustzijn en spiritualiteit ingenomen, beide worden geïnterpreteerd als neurobiologische processen gevormd door genetica en ontwikkelings- en culturele factoren echter levert hedendaags bewustzijnsonderzoek proof-of-concept bewijs dat suggereert dat de geest gescheiden is van de hersenen,  geest en ziel vergelijkbaar zijn met energie en informatie die in het vacuüm van de ruimte blijven bestaan, mensen kunnen intuïtieve informatie ontvangen die accuraat en nuttig is in hun individuele en collectieve leven, en fysieke en psychologische gezondheid kan worden bevorderd door actieve liefdevolle spirituele processen.

Uit studies die zijn gedaan door de Princeton-universiteit blijkt dat twee of meer mensen die tegelijkertijd dezelfde gedachte of dezelfde emotie hebben, een meetbaar effect kunnen hebben op de fysieke omgeving. Oftewel de kracht van gedachte manifesteert zich in fysieke vorm. Hoe meer individuen erbij betrokken zijn, hoe groter de kracht.

Ook Rupert Sheldrake legt uit in ‘Extended Minds and the Realm of Spirits’ dat onze geest zich ver buiten ons brein uitstrekt en dat we beschikken over de mogelijkheid om anderen op afstand te beïnvloeden door middel van telepathie en we een scheppend vermogen hebben. Echter het is erg lastig omdat andere zienswijzen in de wetenschap vaak niet worden geaccepteerd, ook al zijn ze goed onderzocht.

Welke rol speel jij in deze tijd van verandering?

Andersdenkenden hebben we anno 2020 hard nodig. Het is essentieel bewust te zijn van je bewustzijn. Het idee dat de mens een vrije wil heeft en bewustzijn is, vormt vaak een bedreiging voor de gevestigde orde. Er wordt namelijk heel veel geld verdient aan ons huidige medisch model als een soort van ‘oorlog tegen het bewustzijn’. De huidige moderne wetenschap heeft ons gediend, maar we zijn er compleet in doorgeslagen. Het idee dat ons lichaam, brein en zelfs het hele universum niets ander is dan fysieke materie is het sprookje waar de moderne wetenschap op gebaseerd is.

Ook het huidige vaccin heeft invloed op dit bewustzijn. Wij als mens moeten zelf beslissen of wij ons bewustzijn willen verruimen door bijvoorbeeld in te zien dat vaccinatie niet het enige redmiddel is.

 • Het is belangrijk dat je begrijpt hoe belangrijk leven in het hier-en-nu is om je bewustzijn te laten groeien.
 • Besef dat er verschil is tussen ego-bewustzijn en bewust zijn en hoger bewustzijn.
 • Regelmatig even resetten. Uit alle negativiteit stappen die dagelijks over ons heen komt.
 • Kijk regelmatig even naar binnen, doe aan zelfbeschouwing en vertrouw op jezelf. Vind vooral vrede in jezelf.  Naar binnen keren en het hebben van zelfinzicht zijn de sleutels om uit het ego-bewustzijn te stappen. Alhoewel velen zeggen dit te doen,  doet men dit op dit moment nagenoeg niet of nauwelijks vanwege de overload aan informatie.
 • Hoe meer jij je bewustzijn hoog houdt, des te meer creativiteit jij verkrijgt en beter kunt luisteren naar je intuïtie en toegang krijgt tot je oorspronkelijk bewustzijn.
 • Stop met verdelen en heersen. Ga naar binnen en ontdek welk programma je hierin volgt. Stap uit je innerlijke oorlog.
 • Word je bewust van je programma’s en andere gelukssaboterende mechanismen. Zie wie je bent en laat los wie wat je niet bent maar denkt te zijn.
 • Ook bij minder prettige gevoelens, bijvoorbeeld na het lezen van dit artikel, is het belangrijk om dit te onderzoeken en waar te nemen en te resetten.
 • Stop met zoeken naar iets dat je al bent: vrede, vrijheid, geluk. Door een concept van geluk te hanteren, neem je ook het tegendeel waar, het lijden.
 • Ziet iemand anders het even niet meer zitten, besef dat dit voortkomt uit het ego-bewustzijn bijvoorbeeld gehechtheid aan angst of boosheid of apathie. Je mag hier best oordelen over hebben, maar hecht je er niet aan. Niets menselijks is ons vreemd en het leven is veel rijker dan dat.
 • Mediteer regelmatig. Het draagt bij aan het verhogen van je bewustzijn.

De afgelopen eeuwen zit de mensheid voor een groot deel in lagere staten van bewustzijn. Dit is niet goed of slecht, dit is onderdeel van evolutie. We hebben ons voornamelijk bezig gehouden met onszelf, ons voortbestaan, ons succes en alles waar we ons mee identificeren. Allemaal kenmerken die uit het ego-bewustzijn ontstaan. Hierin zit ook een groot schuld- of boeteprogramma en hebben we de neiging een ander de schuld te geven over hoe wij ons voelen. Maar er zijn van die momenten dat we in stilte even alleen zijn dan wel in meditatie en we toegang krijgen tot dat hoger bewustzijn. We overstijgen het ego en voelen ons één met alles wat er is. In plaats van kritiek te uiten op anderen kunnen we ons verplaatsen in de ander. We begrijpen het lucifer-effect en groepsdruk die wordt uitgeoefend op individuen. We begrijpen ineens dat het niet over angst of boete gaat maar over liefde.

Op dit soort momenten is er geen angst, is er geen lijden, er is alleen dat hoger bewustzijn wat het ego bewustzijn overstijgt. Het ego-bewustzijn dat al deze bijzondere mogelijkheden kan zien.

Jij bent het meest magische en indrukwekkend wezen op deze planeet. Jij bent niet slecht. Het wordt tijd om uit het schuld- en boeteprogramma te stappen en in-te-zien of te door-zien dat je helemaal goed bent zoals je bent.

Doelgerichte en spontane evolutie

Juist deze tijd, anno 2020 geeft toegang tot het bereiken van momenten van hoger bewustzijn door in te zien dat in dat lager ego-bewustzijn we teruggaan slaan of anderen de schuld geven. Maar in een staat van hoger bewustzijn gaat onze geest verder dan alleen eigenbelang. Je krijgt een ander beeld van de werkelijkheid. Want stel dat de werkelijkheid toch anders is, dan jij denkt?

Het wordt tijd dat we onze energie investeren in de herinrichting van het Hof van Eden als een vruchtbare gaarde, in plaats van vruchteloos te bekvechten over de restjes – Swami Beyondananda

De mens is een levensvorm die gekenmerkt wordt door menselijkheid. Anno 2020 wordt er diep ingegrepen in ons leven en gaan we doorzien dat vrijheid en geluk echt hoge waarden zijn. Er gebeuren globaal en mondiaal hele gekke dingen denk aan manipulatie, emotionele chantage en mindcontrol. Maar als wij zelf gaan inzien dat we door angst zijn geprogrammeerd zijn we veel minder vatbaar voor manipulatie door een enkeling die de massa wil beïnvloeden. Want het zijn de ‘leiders’ die het beleid bepalen en het is altijd gemakkelijk geweest om de massa hierin mee te slepen. Maar we worden ons steeds sneller bewust door deze patronen te herkennen.

De geschiedenis hoeft zich niet te herhalen als we de lessen ervan leren. Liefde, vrijheid, geluk en vrede zijn hoge waarden. Hier kun je voor kiezen in plaats van voor wraak of boosheid of een ander schuldig maken. Zo ga je inzien dat de we nergens slachtoffer van zijn, behalve van onze eigen programmering, dan blijven patronen zich herhalen. Door innerlijk te transformeren ontwikkeld zich een nieuw soort vrijheid. Misschien is het op dit moment meer een innerlijke vrijheid dan een uiterlijke, maar wel vrij van beperkende programma’s. Want de grootste lockdown die we kunnen ervaren is nog steeds in onze eigen geest. Als we massaal doorzien dat we grotendeels allemaal gehoorzamen aan die onzichtbare gedragsprogrammering/mentale beheersing en inzien hoe we hierin onbewust worden beheerst, maak je de eerste stap in het scheppen van je eigen leven.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen