18 juni 2019 

Is jouw leven Future Proof?

Is jouw leven voorbereid op de volgende evolutionaire sprong van de mensheid? De wereld is aan het veranderen, ben je klaar voor dit avontuur?

We zien het overal om ons heen en voelen het in onszelf. Het is tijd voor de mensheid om een nieuwe richting in te stappen op het gebied van werk, maar ook op het gebied van politiek, onderwijs, zorg, relaties, ouderschap, wetenschap, economie, seksualiteit, klimaat, milieu,  enzovoort. Misschien weten we niet waarom, maar we weten intuïtief dat het leven aan het veranderen is.

Leven volgens je ego-denkgeest

Wat ik in mijn leven heb ervaren is dat de mensheid op diverse gebieden geprobeerd heeft zijn of haar overtuigingen te leven. Als je kijkt naar de geschiedenis is dat al eeuwen gaande, dienovereenkomstig handelen naar onze overtuigingen, onze ego-denkgeest, zichtbaar op alle gebieden van het leven. Dit is hoe we ons leven leven, onze keuzes rechtvaardigen en onze uitkomsten rationaliseren. Niet omdat we een gemeen soort zijn, maar omdat we zo geprogrammeerd zijn en niemand ons verteld dat veel van wat we denken, gewoon niet allemaal waar is. We leren het nauwelijks in ons ouderlijk gezin, in het onderwijs dan wel op de werkplek.

We zijn geen gemeen soort, we gedragen ons niet bewust waardoor we gemeen gedrag kunnen vertonen. Want hoe is het mogelijk dat we allemaal naar geluk, vrede, liefde, verbinding, veiligheid en vrijheid verlangen en het ons maar niet lukt om dat voor elkaar te krijgen.

Ik ken geen enkel persoon die diep van binnen wil dat dit voor altijd zo doorgaat, het klimaat, oorlogen, twisten, milieu, werk, stress, burn-out enzovoort. Het mag duidelijk zijn dat hoe we het nu doen niet meer werkt. Het gaat hierbij niet over schuld maar over bewustzijn.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik wil niet elke keer dezelfde toekomst als het verleden creëren en al helemaal niet voor mijn kinderen.

Natuurlijk kunnen we hier ook een discussie over voeren. We doen het toch goed, we hebben welvaart, welzijn, we zijn een erg gelukkig land, wat is het probleem? We zijn inderdaad meer geciviliseerd geworden dan wellicht eeuw geleden, maar we gedragen ons nog steeds naar onze overtuigingen, voelen ons slachtoffer, ervaren schuld en strijd en denken vooral in termen als ‘What’s in it for me’. Of het nu om je persoonlijk leven gaat of wat er op de planeet gebeurt. Iedereen ziet hoe het leven op de planeet verandert.

Hoe kunnen we dit allemaal veranderen?

In authentieke dialooggesprekken is het mijn bevinding dat mensen niet meer weten wat ze moeten doen. Het brein raakt verward en schiet in overlevingsmechanisme en in aangeleerde hulpeloosheid. Er gebeurt zoveel. Hoe in hemelsnaam veranderen we al die systemen en structuren die we gecreëerd hebben? We kijken hopeloos toe en willen niet te veel denken over wat er gaande is of wat lijkt te komen. Laat dit nu net onze misleidende ego-denksysteem want we zijn geen toeschouwer. We zijn geen passieve waarnemers.

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het is onze denkgeest die we tot bewustzijn mogen brengen. We zijn continu bezig om de omstandigheden te veranderen, maar het gaat om jou, jouw denkgeest.

We maken zelf deel uit van het probleem. AU. Maar het mooie is dat we ook zelf deel uitmaken van de oplossing. Niets duurt voort, behalve verandering.

Jan Rotmans schreef over de transitie ‘We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk’. Er zijn honderden boeken geschreven over transitie en evolutionaire veranderingen die plaatsvinden. We staan op het punt om ons bewustzijn te verhogen, onze gedachten, woorden en daden te verhogen. We mogen echt volwassen worden.

Ik wil niet meer mijn gedrag van het verleden blijven reproduceren. Elke keer dezelfde patronen tegenkomen. Ik wil vooruit in het evolutionaire proces. De grootste vijand die ik ooit hebt ontmoet, zat gewoon in mijzelf, in mijn denkgeest. Je hoeft niet te overleven in deze wereld. Ook niet hoe de wereld nu is. We hebben het vermogen een andere realiteit te kiezen, we zijn geen slachtoffers maar scheppers en hebben invloed.

Groei is moeilijk

Groei of verandering is moeilijk voor de meeste mensen. We willen liever de dingen blijven doen zoals we ze doen. Toch is het belangrijk om op de rand van je comfortzone te durven stappen en niet vast te blijven zitten in oude gewoonten en geloofssystemen. Bereidheid hebben, nieuwsgierig zijn om de overweging van nieuwe ideeën uit te nodigen. En hier heb je moed voor nodig, maar ook jij hebt moed.

Het is een fantastische tijd, we hebben allemaal een rol in de evolutie van onze soort. Maak een verschil en begin bij jezelf. Begin bij de gesprekken die jij met jezelf voert, met je hoofd, je hart en je ziel.

Gebruik dat wat je in je dagelijks leven tegenkomt als een springplank voor groei. Groeien vanuit dankbaarheid. Werkelijk mensen, we hebben alle nodige middelen, alle capaciteiten, technologie om elk probleem op de planeet aan te pakken. Dingen waarvan ik 25 jaar geleden niet wist van het bestaan. Het enige dat ontbreekt is bewustzijn.

Het ontbreekt ons echt niet aan middelen, maar bewustzijn.

We denken gewoon niet in termen als “What’s in it for us”, of “What can I do for you”. We denken nog steeds aan jou tegenover mij. Want wees eens eerlijk. Hoeveel weken heb je één dag zonder stress, zonder irritatie, frustratie, pijn of teleurstelling geleefd? Ik stel deze vraag al jaren. De meeste mensen zeggen ‘weinig’.

Je kunt je gedachten niet beheersen. Je kunt affirmeren tot je een ons weegt. Je kunt wel overal bewustzijn op zetten en een keuze maken. Dan begin je te creëren zoals jij het wil, innerlijk leiderschap. Dit is de wetenschap voor innerlijk welzijn.

Ziel?

Spiritualiteit, ziel, we maken het soms belachelijk. Alsof het iets engs is. Maar wist je dat de meerderheid van de bevolking gelooft in een ziel? Zelfs niet religieuze mensen geloven dat we meer zijn dan alleen vlees en botten. Door de hele geschiedenis heen gelooft de overgrote meerderheid van mensen over de hele wereld nog steeds in een ziel. Hoewel de vraag niet door de wetenschap beantwoord kan worden, omdat het geen object is, maar onzichtbaar, betekent het nog niet dat het er niet is. Onze mind of ego-denkgeest is ook onzichtbaar, bewustzijn is ook onzichtbaar. Daarom is het er nog wel.

Natuurlijk ben je niet verplicht iets te doen. Je mag zijn wie je bent. Het evolutieproces gaat toch wel door. In elke verandering van tijdperk is er verdeeldheid en soms duurt het lang om een groot schip om te draaien. Maar de stap te zetten naar een hoger bewustzijn, al is het een klein stapje om future proof te worden, geeft een kwantumverschuiving in je persoonlijk leven en het leven om je heen. Tenslotte is de basis van elke evolutie: BEWUSTZIJN. Wij mensen zijn de enige wezens die zich bewust zijn van het eigen bewustzijn. Ik zou zeggen, maar er bewust gebruik van!

Gelukkig zijn is inherent aan bewustzijn. Je bewustzijn verhogen is een keuze. Ik zal zeker niet beweren dat het een gemakkelijke keuze is. De eerste stap is om naar binnen te kijken. Je hoeft niet slim of getalenteerd te zijn om naar binnen te kijken. Je hoeft geen intellectueel begrip van bewustzijn te hebben. Ieder mens kan leren zijn of haar bewustzijn te verhogen en gelukkig te zijn. Ik wil dat je de grootsheid van het evolutieproces begrijpt waar professoren, wetenschappers en ik al jaren over schrijf.

Ik wil dat jij je hart volgt en niet aan het einde van de dag geen energie meer overhebt om nog van het leven te genieten. Ik wil dat jij gelukkig bent. Angst voor het verleden, angst voor het heden, angst voor de toekomst kan je allemaal stoppen. Sta open voor dingen die je niet verwacht. Je bent geen slachtoffer van deze planeet. Je bent geen slachtoffer van het systeem. Ons bewustzijn creëert onze realiteit. Hoe hoger het bewustzijn van de mens, hoe dichter we komen bij het begrip van onze creatieve bron.

Ik geloof in een ziel, dat er een grotere spirituele component is, wat we maar niet wetenschappelijk kunnen bewijzen. Ik geloof in Purpose, betekenis en je waarden leven. Ik geloof in een innerlijke reis en een wereld met een grotere betekenis voor iedereen.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen