Botsende karakters en gebrek aan vertrouwen

Ik heb er al vaker over geschreven, ongeveer 1 op de 3 mensen gaat scheiden. Het CBS geeft zelfs aan dat de kans dat een huwelijk strand ongeveer 40% is. Redenen zijn vooral botsende karakters en gebrek aan vertrouwen in elkaar.

Binnen organisaties speelt dit overigens ook: Botsende karakters en een gebrek aan vertrouwen, waardoor er wrijving en conflicten ontstaan.

Botsende karakters en een gebrek aan vertrouwen zie je terugkomen in elk systeem. Gezinssysteem, schoolsysteem of werksysteem. Overal waar mensen met elkaar samenwerken, samenleven en samenzijn of elkaar ontmoeten.

We weten eigenlijk niet zo goed hoe we hiermee om moeten gaan. We leggen de oorzaak meestal neer bij de ander, die op zijn of haar beurt hetzelfde doet. Laten we eens inzoomen in een liefdesrelatie. Wat gebeurt er bij botsende karakters en een gebrek aan vertrouwen? Je kunt dit metaforisch vergelijken met een werksysteem. De vorm is anders, de inhoud niet.

Botsende karakters zijn een kenmerk van de speciale liefdesrelatie van het ego. We denken dat het probleem in de liefdesrelatie ligt, echter ligt het in de relatie met onszelf, onze denkgeest. Botsende karakters symboliseren het conflict in onze eigen denkgeest.

Het is niet erg, je mag zo vaak oefenen als je maar wilt. Zet er wel bewustzijn op. Bewust worden van je verlangens om iets van de ander te krijgen waarvan je denkt dat het in jezelf ontbreekt. Want je bent helemaal perfect zoals je bent en je hebt niets van een ander nodig om je goed te voelen. Dat zou suggereren dat je een ander moet veranderen zodat jij een goed gevoel krijgt over jezelf. Daar komt geen einde aan.

Dit is de valkuil van egobewustzijn, dat nooit gelukkig is. En al voldoet je partner aan alles, is het je beste vriend, je geliefde, je kok, je praatpaal, je grapjas, je schoonmaker, je huisinrichter, je seks, je acceptatie, je vergeving, begrip, loyaliteit en wat al niet meer…… we vinden overal toch wel iets van.

En al voldoet je werk aan alles, heb je leuke collega’s, een betrokken manager, een uitdagende baan, we vinden overal toch wel iets van.

Maar geloof me, niemand buiten jou, kan ooit je behoefte aan liefde en geluk vervullen. Niemand! Ik bedoel, hoe oud moeten we werkelijk worden voordat wij ons realiseren dat “en ze leefden nog lang en gelukkig” gewoon niet bestaat, dat dit een illusie is. Je wacht op de juiste persoon, op je soulmate. Ik garandeer je, je kunt wachten tot je er bij neervalt. Het werkt zo echt niet.

Er bestaat geen juiste man of vrouw, het enige wat bestaat is zelf de juiste persoon worden. Dat is waar het om draait. En dat is al een levensreis op zich. Niet voor iedereen. Er zijn mensen die een bijzonder liefdevolle relatie hebben, groeien, leren, verbinden, ruimte geven en liefde delen.

We veranderen van relatie (of van baan) maar niet van gedrag. Het gevolg is dat soortgelijke patronen in een nieuwe relatie (of werkplek) weer opduiken.

En dat is niet erg, je mag zo vaak oefenen als je wilt totdat je uiteindelijk beseft dat je liefde bent. Blijf jezelf als liefde zien en elke overtuiging of oordeel die je over een ander hebt, herken dat dit allemaal een keuze van het ego is in zijn geloof in tekort en schaarste.

Kun je zien hoe effectief het ego is, dat je alsmaar in de war maakt over de ander. Want welke liefdesrelatie je ook bent aangegaan, in de prille begin periode voelde je heel veel liefde en gaf je veel liefde. Totdat je begrijpt dat elke relatie nooit over de ander gaat, maar over jezelf. Het is een prachtige spiegel om in je onbewuste denkgeest te kijken en te ontdekken welke duisternis naar het licht mag. Want liefdesrelaties (en kinderen) spiegelen je als geen ander. Projectie maakt waarneming.

Wanneer iemand aan onze behoeften voldoet, vinden we hem of haar aardig. Voldoet iemand niet aan onze behoeften, vinden we hem of haar niet aardig.

Maar niemand kan structureel aan je verwachtingen en behoeften voldoen. Uiteindelijk delen we allemaal dezelfde behoeften, de behoefte om innerlijk wakker te worden en te zien dat we al eeuwen een spelletje spelen met elkaar, het verdedigingsmechanisme van het ego om ons staande te houden. Dit geeft altijd een gevoel van gemis, leidt tot gedoe en gedoe management.

Liefde kun je niet aanvallen, liefde is….. Net als geluk. Liefde ben jij, zelfliefde Het is namelijk niet de bedoeling van het leven dat jij negatieve gevoelens en overtuigingen hebt over jezelf. Je moet niet tegen jezelf zijn, maar voor jezelf. Heel vaak denken wij als mijn geliefde dit doet of juist dat doet, dan pas kan ik genieten van het leven. Of als ik meer van dit heb of meer van dat, kan ik genieten van het leven. Maar, om werkelijk van een relatie te kunnen genieten moeten we echt naar onszelf kijken,

Want laten we heel even eerlijk en serieus naar onszelf zijn. Laten we geen sociaal wenselijke antwoorden geven maar echt eens kijken naar wie wij zijn. Hoe slaag je nu in het leven met jezelf? Hou jij van je zelf? Vind jij jezelf aardig? Kun jij het goed vinden met jezelf? Vind jij jezelf geweldig? Vind jij dat jij het goede in jezelf en anderen naar boven haalt?

De meeste mensen houden niet van zichzelf wist je dat? En sommige mensen weten dit, maar er zijn ook genoeg mensen die niet eens weten dat ze niet van zichzelf houden, maar juist doordat zij niet van zichzelf houden creëren ze wel volop hun eigen problemen in hun leven.

Zelfhaat, zelfafwijzing zijn veel voorkomende gedachten bij mensen en de oorzaak van relatieproblemen. De belangrijkste relatie die er bestaat is de relatie met je hart, niet met wat je allemaal denkt. Denk daar eens over na, misschien heb je er zelf nog nooit over nagedacht. Maar de enige belangrijke relatie die je hebt is die met jezelf.

Vaak denken we daar niet over na, of denken alleen maar over de relatie die we hebben met anderen, onze partner, kinderen, collega’s. Maar jij hebt altijd de meest actieve relatie met jezelf dan dat je met iemand anders hebt.

En je kunt ook nooit om van jezelf weg, want waar je ook naar toe gaat, je neemt altijd jezelf mee. Jij bent er altijd. Overal waar jij naar toe gaat, daar ben jij ook. Niet 1 seconde of 1 dag kun je weg van jezelf. Jij bent er namelijk altijd. Dus als jij niet van jezelf houdt, heb je een vreselijk naar en ongelukkig leven wat we vooral op de ander projecteren. Ga het zien…………………….

Maar je hoeft jezelf niet te veranderen, je moet van jezelf houden en ook van je zwakheden. Nogmaals, je hoeft jezelf niet te veranderen, je moet van jezelf houden.

Er is geen baby die wordt geboren met een genetisch setje dat hij of zij slecht over zichzelf denkt.

Dat leren we aan. We kunnen onszelf soms niet uitstaan en zijn continu in oorlog met onszelf dan wel de ander. Altijd maar denken wat we verkeerd doen en wat er niet goed aan onszelf is. En zolang we dit blijven doen zullen we nooit een gelukkige relatie hebben. Ik kan niets, ik ben dom, wie wil mij nou, ik verdien geen liefde, schuldgevoelens, sommige mensen zijn verslaafd aan schuldgevoelens.

Word je bewust van wat je zegt over jezelf, praat liefdevol met jezelf en lukt dat niet word je dan bewust dat alles wat je zegt een roep om liefde is en zorg ervoor dat je reactie liefde is.

Elk oordeel is een roep om liefde. Elke emotie is een roep om liefde. Wanneer je vanuit een hoger bewustzijn handelt en niet reactief in de verdediging schiet, kun je zien dat iedereen dezelfde belangen deelt. Iedereen wil gehoord worden en gelukkig zijn.

Verbindende communicatie is een mooie tool om elkaars denkgeest te ontdekken. Want waarom zou jouw denkgeest juist zijn en die van de ander niet? En waarom raak je in disbalans met jezelf door een aanval van een ander? De interne strijd die we allemaal voeren is onderdeel van onze evolutie. Ga het zien………

Durf kwetsbaar te zijn en ga het leven scheppen en creëren en leer minder onbewust te reageren. Ga het zien……………….

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen