De Internationale dag van het geluk, 20 maart. We hebben er weer een heel jaar op moeten wachten, maar vandaag 20 maart is het weer zover, een dag dat uitgeroepen is door de Verenigde Naties.
Het ontstaan van deze dag ligt in een resolutie die unaniem door de Verenigde Naties werd aangenomen. Geluk is hierbij een fundamenteel menselijk doel en ik kan mij hier helemaal in vinden.
Initiatief Internationale dag van het geluk
Het initiatief kwam oorspronkelijk van Bhutan, waar het Bruto Nationaal Geluk één van de methoden is om te proberen de levenskwaliteit op een andere manier te meten dan met het Bruto Nationaal inkomen. Waar het echt in Bhutan om gaat, is niet hoe rijk iemand is, maar hoe gelukkig een land is. Volgens Bhutan is materiële welvaart belangrijk, maar fysiek en psychisch welzijn zijn dat minstens evenzeer. Kortom, Bhutan is een van de voortrekkers bij het internationaal op de kaart zetten van het thema Bruto Nationaal Geluk.
Het doel van de Internationale Dag van het Geluk
Het doel van de internationale Dag van het Geluk is om Geluk te promoten als universeel doel en verlangen in de levens van mensen overal ter wereld. Het is iets waar we uiteindelijk allemaal naar streven: gelukkig zijn.
Jaren geleden deed dr. Martin Seligman een oproep aan zijn vakgenoten. Hij zei: We zijn al honderd jaar lang een stel zwartkijkers. We bestuderen depressie, angsten, verslavingen en weten ook hoe we dat kunnen behandelen. Maar wat we te weinig hebben gedaan is wetenschappelijk onderzoek verrichten om uit te zoeken waarom mensen nou eigenlijk gelukkig zijn. Dus als mensen gelukkig zijn, hoe komt dat dan? En als ze het niet zijn, kunnen we dan bepalen wat geluk veroorzaakt om mensen zo de weg te wijzen?
Dat was de strekking. Als gevolg daarvan is de afgelopen jaren zoveel onderzoek gedaan naar geluk en welzijn, dat we met behoorlijke zekerheid kunnen zeggen aan de hand van veel onderzoek, wat mensen nou gelukkig maakt.
Wat maakt mensen nu werkelijk gelukkig?
Gelukkige mensen gaan verbinding aan met andere mensen. In feite betekent dat, dat jij en ik zijn ontworpen voor relaties. Onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen in de eerste plaats drie dingen nodig hebben: zuurstof, voeding en relatie. Zuurstof en voeding zijn nodig om de hersenen te laten werken. Maar we weten ook dat je een baby niet kunt grootbrengen met alleen voeding en verzorging. Als een baby geen liefde krijgt, dan wordt een bepaalde bedrading in hun hersenen niet gevormd. Als je later foto’s bekijkt van de hersenen zie je letterlijk donkere plekken waar grijze massa hoort te zitten. Er zit geen bedrading. We zijn bedraad om ons te verbinden aan elkaar.
Mensen die ziek zijn en liefdevolle ondersteuning krijgen van naasten, herstellen sneller. Ze hebben een beter immuunsysteem en minder gezondheidsklachten. Kortom, we hebben elkaar nodig. En dat kan maar op één manier, je kwetsbaar opstellen, praten over hoe je er voor elkaar kunt zijn en elkaar kan steunen. Besteed dus vandaag wat extra aandacht aan je relaties.
Ten tweede, gelukkige mensen geven. Je volledige fysiologie verandert als je geeft. Geven hoeft natuurlijk niet altijd in de vorm van geld, je kunt ook je tijd geven. Als we delen, verandert ons gevoel van binnen. Vandaag geven wij daarom de wondervraag cadeau. De wondervraag is een techniek uit de oplossingsgerichte therapie en het stimuleert het zelf oplossend vermogen. klik hier.
Derde punt: Gelukkige mensen hebben een doel. Als je richting je doel werkt, anticiperen onze hersenen op het doel. Als het een positief doel is komen er neurotransmitters vrij als dopamine. Doelen geven betekenis aan je leven.
En het laatste punt is emotionele intelligentie. Hoe intelligent of bewust ga jij om met je emoties? Op de internationale dag van het geluk laten we het besluit nemen te kiezen voor meer positieve emoties.
Fijne Geluksdag!
Sheila Neijman