20 maart 2015 

Internationale dag van Geluk!

Vandaag is het alweer de derde Internationale dag van geluk, een dag die uitgeroepen is door de Verenigde Naties. Het initiatief van deze dag is afkomstig van het koninkrijk Bhutan. Zij geloven er in dat het nastreven van geluk een fundamenteel menselijk goed is. Veel lidstaten hebben zich gecommiteerd om deze dag te vieren, toch gebeurt er vanuit officiële instanties niets.

Nu kunnen we daar natuurlijk op wachten of vandaag zelf het besluit nemen om er een gelukkige dag van te maken. We moeten niet wachten op de officiële instanties, maar zelf initiatieven organiseren. Eindhoven is één van deze initiatiefnemers: Geluk voor Eindhoven, klik hier. En geluk neemt ook binnen het onderwijs een steeds grotere rol in.

Ook in Amsterdam is er speciale aandacht voor deze dag. In de dagen rondom 20 maart probeert stichting De Weg naar Geluk namelijk 2000 gelijkgenaamde boekjes uit te delen aan Amsterdammers.

Iedereen verstaat iets anders onder ‘geluk’, dat kun je in deze video zien. Voor de één is het gezondheid, voor de ander rijkdom, voor een derde bijvoorbeeld goede sociale contacten. Maar over één aspect is iedereen het eens. We worden allemaal door een innerlijke kracht gedreven gelukkig te zijn en ongelukkig te zijn te vermijden. Geluk is geen luxe, maar een diepgeworteld verlangen, voor elk mens. Dus het zou ook beschikbaar moeten zijn voor iedereen. 

Om gelukkig te zijn moet je in staat zijn te kunnen waarnemen. Gelukkig zijn kun je namelijk voelen, het zit in je. Fijne gedachten geven een fijn gevoel. Minder fijne gedachten geven een minder fijn gevoel. Dit fijne of minder fijne gevoel ontstaat door een chemische reactie van je lichaam op een positieve of minder positieve hersenactiviteit. Denk aan verliefdheid of het halen van een goed cijfer. Hierbij maak je hormonen en neurotransmitters aan in je hersenen, zoals fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine. Dit geeft een geluksgevoel in je lichaam. En als jij je gelukkig voelt, maakt je lichaam eveneens soortgelijke stoffen aan.

Daarbij zijn gelukkige mensen: vriendelijker – verdienen meer – hebben meer vrienden – meer energie – betere gezondheid – leven langer en kunnnen beter omgaan met stress. Genoeg redenen om te werken aan je geluksgevoel.

Geluk is een kwestie van doen, het gaat niet om wat je hebt maar om wie je bent en wat je doet. Waarbij je gedrag erg belangrijk is. Geluk gaat ook over je hart volgen.

Wat kun jij vandaag doen?

  • Zet de intentie om vandaag geluk in te ademen en elke cel van je lichaam.
  • Als een persoon je vandaag emotioneel raakt, probeer te begrijpen dat die persoon een verwond deel in jou activeert.
  • Door gewaarwording van deze activatie, krijgen deze verwonde delen in jou minder grip.
  • Alles wat geen liefde is, is angst of verwonding.
  • Weet dat angst of boosheid je afsnijdt van de verbinding met je hart.
  • Wees je bewust dat niet iemand anders hoeft te veranderen om vandaag jou een goed gevoel te geven.
  • Word je gewaar dat we elkaar spiegelen maar uiteindelijk gelijkwaardige zielen zijn.
  • Kies vandaag zelf voor liefde en geluk en plaats van verwonding en angst, de enige duurzame optie om te leven vanuit je hart.
  • Voel je vandaag emoties, open je hart en adem gewoon in en uit door je hart. En denk aan dingen waar jij ontzettend dankbaar voor bent.
  • Stel je open voor liefde en geluk.

En tenslotte kun je altijd nog luisteren naar happy music. Een lijst die speciaal voor deze dag is samengesteld.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
samlee kreiger
Door

samlee kreiger

op 08 Oct 2018

in 2013 is geluk op 13 gestart

Reactie plaatsen