06 augustus 2019 

Heb jij last van FOMO?

Heb jij last van Fear Of Missing Out. Dan moet je eigenlijk dit mailtje niet lezen:-) Of toch wel?

Deze week heb ik vakantie. Mijn zoon is een week weg en het is heerlijk om alle tijd voor jezelf te hebben. Genietend alleen op mijn terras, gewoon even niets doen, buiten wandelen met de hond zonder Smartphone, beetje dagdromen. Omdat we zo bedraad zijn om elke keer op onze Smartphone te kijken, is ‘even niets doen‘ niet gewoon meer. We willen namelijk niets missen of denken dat we ‘altijd aan moeten staan’.

FOMO is als fenomeen meestal gerelateerd aan sociale media, wanneer je duidelijk kunt zien wat anderen doen, dat ze een betere tijd hebben dan jij, terwijl je thuis alleen zit of je wilt gewoon weten wat er speelt en niets missen. Het geeft voor velen (vooral jongeren) een vervelend gejaagd gevoel. Het brein neemt het zo over, dat mensen zelfs in de auto willen checken wat er speelt (of op het toilet:-)).

Je wordt wakker, wrijft de slaap uit je ogen, en vaak is de volgende stap het controleren van je e-mail, facebook, whatsapp of wat dan ook. We hebben 24/7 toegang tot alle informatie in de hele wereld. Hoeveel tijd breng jij door op je scherm?

Oh nee, ook ik wil niet terug naar de tijd zonder technologie, het heeft mijn leven enorm verrijkt en mij meer begrip gegeven over mijzelf en anderen. Alhoewel ik nog kan dromen om eenvoudig te leven in de natuur is voor mij de balans hierin belangrijk. Evenwicht tussen ontspanning en actie. Natuur en kantoor.

Elke dag even niets doen of lummelen is erg gezond…..de remedie tegen stress.

Het tegenovergestelde van FOMO is JOMO (Joy Of Missing Out). Genieten van het hier en nu, van het alleen zijn, even niets doen. Wanneer we ontspannen beïnvloeden we ons immuunsysteem positief, kunnen we onze stress- en angstniveau veranderen, vindt er een afname plaats van cortisol (stresshormoon) en adrenaline. Dagdromen zorgt ervoor dat je hart coherenter gaat kloppen, je parasympaticus wordt geactiveerd en zelfs je bloeddruk verlaagt. Je brein gaat in Alfa modus in tegenstelling tot Beta wat onze wakker bewustzijn is. Dit zou weer een gunstig effect op het zelfherstellend vermogen.

Elke dag een paar minuten lummelen, wandelen in de natuur, mediteren, dagdromen, waarbij je je ook gelukkig voelt, activeert direct alfa golven in je brein.

Maar het heeft nog meer voordelen

Alfa hersengolven komen overeen met het elektromagnetisch veld van het spectrum van de aarde, de Schumann resonantie. Wat moet ik daarmee, denk je wellicht? Schumann berekende de frequentie van de resonanties die stuiteren tussen het aardoppervlak en de sterk geleidende ionosfeer. Schumann berekende de frequentie op 7,83 hertz, wat ongeveer precies dezelfde frequentie is als alfagolven die door het menselijk brein worden uitgezonden. In alfa zijn we meer ontspannen, creatiever en fantasierijker, leren we beter, analyseren we minder en verandert de fysiologie van ons lichaam in een meer innerlijk evenwicht.

Het blijkt dat hersengolven bij ervaren mediteerders, (natuurliefhebbers, of even lummelen, JOMO) in hun veranderde staat van bewustzijn (van Beta naar Alfa), geregeld in de pas lopen aan de basisfrequentie (7,83 Hz) van de Schumann-resonantie. Vergelijkbaar met twee slingerklokken aan de muur die hetzelfde ritme gaan vertonen. (Theoretisch berekend door de Duitse fysicus Winfried Otto Schumann),

Velen zijn zich niet bewust van het belang van deze Schumann frequentie als stemvork voor het leven.

Het elektromagnetische veld van de aarde beschermd alle levende wezens met deze natuurlijke frequentiepulsatie van 7,83 Hz. Je kunt dit zien als de hartslag van de aarde. Of het nu toevallig is of niet, maar de frequentie van 7,83 is ook de frequentie die geassocieerd wordt met de lage alfa niveaus en het bovenste bereik van theta hersengolven. Doordat je (bewust) in Alfa gaat, kom je dus In Sync met het natuurlijk ritme van de aarde, met de hartslag van de aarde.

We zijn dus verbonden met dit energieveld van de aarde en hier hebben we geen wifi voor nodig om toegang te krijgen. De aarde heeft zijn eigen wifi die op de één of andere manier onze lichamelijke processen beïnvloedt. Misschien is het daarom zo dat als we vakantie vieren en veel de natuur opzoeken, dat dit zo herstellend en genezend werkt. Het vertraagt de hersengolven van waakzame en stressvolle toestand naar meer herstellende alfagolven. Maar je hoeft niet te wachten tot het vakantie is…………

We kunnen deze frequentie benutten door naar buiten te gaan, te mediteren, te ontspannen, te relaxen.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat eenvoudig blootstaan ​​aan de natuur onze algemene gemoedstoestand en gezondheid kan verbeteren. Door gebruik te maken van de Schumann-resonantie, veranderen van beta hersengolfpatronen naar alfa, begin je te resoneren met de natuur. Wanneer je resoneert met de natuur, verandert je innerlijke natuur. Je ademhaling wordt meer ontspannen, je hartslag vertraagt en je bewustzijn verschuift.

De Schumann-resonantie wordt in ons fysieke lichaam onder andere ontvangen door lichamelijke weefsels die kleine magnetietkristallen bevatten, waaronder in onze pijnappelklier, oogkas en bot. Mogelijk zorgen de cellen van deze weefsels ervoor dat de hersengolven meegenomen worden in het ritme van de Schumann-resonantie.

Dompel jezelf de komende weken even onder in de natuur en stap uit je vecht- en vluchtpatroon. Laat je mobiel eens thuis en gun jezelf de tijd om te verstillen en maak verbinding met de natuur, de frequentie van het leven.

We hebben niet altijd door dat we ‘alsmaar aan staan’. Toch versmalt dan onze aandacht en zijn we meer geobsedeerd door dingen, willen we de controle blijven houden, kunnen we minder goede beslissingen nemen. Dit leidt tot onbalans. Wanneer je hart en brein coherent zijn, ben jij ook coherent.

Alhoewel ik geen natuurkundige ben of geoloog wordt er gesuggereerd dat de Schumann resonantie de afgelopen jaren wat meer hoge pieken in frequentie laat zien met frequenties van 36+ en piekniveaus die 50 Hz

Alhoewel het speculatief is of Schumann frequentie verhoogt, zou dit kunnen betekenen dat het elektro magnetisch veld van de aarde aan het veranderen is en hierdoor verandert ook het trillings– of energie niveau voor mensen. Wetenschappers suggereren dat als de mens langdurig wordt blootgesteld aan frequenties van meer dan 36 Hertz, dan raakt het menselijk systeem gestresst. Een staat van gespannen zijn, een geheugen wat minder goed werkt, moeilijker in slaap vallen.

Wel reist de vraag of onze frequentie na verloop van tijd ook zal gaan toenemen?

Dit zou onderdeel zijn van het menselijk bewustzijn, evolutie en hogere bewustzijnsniveaus. Toenames in frequentie zorgen voor toenames in bewustzijn. Wanneer ons bewustzijn meer ontwikkeld, krijgen we een verruimd bewustzijn, wat weer lijkt op gamma hersengolven. Deze zijn hoger dan beta hersengolven en vertegenwoordigen niet de overlevingsmodus, maar juist een soort van superbewustzijn, liefde en mededogen.

Misschien staan we op het punt van een grote evolutionaire sprong, een transitie en helpt de aarde ons daarbij. Of niet, wie zou het zeggen? Zijn we onderweg naar een Gamma staat en resoneren we mee op de evolutie van de aarde?

Volgens Gregg Braden zou de Schumann-basisfrequentie, die lange tijd een constante waarde van 7,8 Hz heeft gehad, nu op 13 Hz aangekomen moeten zijn, wat hij ziet als resonerend met een nieuwe dimensie of evolutiestadium waar we als wereld ingaan. Dit wordt gekenmerkt door een continu menselijke staat van onvoorwaardelijke, universele Liefde, Eenheid (in verscheidenheid) en Compassie.  Als Bradens idee waar is, dan betekent het dat alle levende cellen op Aarde zich aan deze nieuwe frequentie moeten aanpassen (Dr. Saskia Bosman)

Wat waar is of niet, Wat speculatief is of juist, je kunt altijd zelf beginnen om regelmatig even te JOMO’en. Ik kan nergens betrouwbare metingen vinden die toename van deze Schumann frequentie tonen. Want of de Schumann frequentie nu wel of niet verhoogt, in het dagelijks leven kunnen we best wat meer lummelen, verbinden, ontspannen, wandelen, lichtpuntjes zien, compassie tonen en gelukkig zijn.

Eind oktober start de opleiding voor Gelukscoach, waarin we onder andere gaan werken met deze hersengolven en coherentie. Ik heb er weer zin in! Voor nu een fijne vakantie.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen