Waarom is slapen nu eigenlijk zo belangrijk?

Slapen maakt gelukkig. Volgens de Universiteit van Californië, San Diego maakt je brein giftige stoffen aan als je wakker bent. Het zal je wellicht niet verbazen dat door voldoende slaap je brein van deze giftige stoffen afkomt. Het schijnt zo te zijn dat je hersencellen krimpen als je slaapt. Doordat je hersencellen krimpen ontstaat er ruimte tussen de cellen waardoor vloeistoffen de giftige stoffen meevoeren. Dit is één van de redenen dat slaap geen overbodige luxe is, het is de manier van je hersenen om ze schoon en gezond te houden. Stel dat je rijexamen moet doen en de avond ervoor heb je onvoldoende goed geslapen. Je hersenen hebben zich onvoldoende schoon kunnen maken en bezitten nog metabolische gifstoffen. Deze gifstoffen zorgen ervoor dat je minder helder kunt denken en besluiten kunt nemen. Dus een nacht te weinig slaap, kan zeker effect hebben op je rijexamen. Maar ook als je de volgende dag op werk belangrijke besluiten moet nemen.

Maar wat als je nu langdurig slecht slaapt? Volgens de Universiteit van Californië kan dit leiden tot depressie, hoofdpijnen, zelfs hartzieken, diabetes en vervroegd overlijden. Dat is nogal wat!

Voldoende slaap heeft ook een belangrijke functie bij het leerproces en ons geheugen. Als je het gezonde aantal uren slaapt gaat je brein zich opnieuw ordenen, vergelijkbaar met defragmenteren van je computer. Tijdens je slaap repeteert je brein de wat moeilijkere uitdagingen die jij wilt leren en verdiept en versterkt je neurale patronen. Daarbij zorgt slaap ervoor dat je moeilijke problemen beter kunt oplossen en dat je sneller nieuwe dingen begrijpt en opslaat.

Niet genoeg slaap betekent minder dan 7 uur per nacht. Een studie toonde aan dat 95% van de mensen slaap nodig heeft tussen de 7 en 9 uur. Slechts 2.5% heeft genoeg aan minder dan 7 uur slaap. En als jij denkt dat je met 6 uur slaap voldoende kunt presteren, zit je er naast. Je weet alleen niet hoeveel beter je presteert bij 7 uur of meer slaap.

Als je een belangrijk examen hebt en net voor het slapen nog even het materiaal doorneemt, heb je een grote kans dat je hier over gaat dromen. Je kunt zelfs nog verder gaan,  door je voor te nemen daadwerkelijk over deze stof te gaan dromen, een soort opdracht geven aan je brein, dit vergroot de kans om er over te dromen.  Dromen over wat je een volgende dag moet weten, scherpt je vermogen om het beter te begrijpen en herinneren. Het versterkt je geheugen.

Slapen is gezond

Hard werkende mensen willen zoveel mogelijk hun slaap minimaliseren om meer tijd over te hebben om te werken. Dit is niet slim. Slaap is één van de belangrijkste dingen om te doen in je leven. Het menselijk lichaam heeft slaap nodig. De impact van te weinig slaap op je emoties, je cognitie, je relaties is groot. Slaap heb je nodig om goed te kunnen presteren, slaap je te weinig heeft dit absoluut effect op je cognitief functioneren. Je kunt je slaap niet opofferen om beter te presteren. Je kunt je slaap beter optimaliseren.

Dr. Michael Breus, de slaapdokter, zegt dat alles wat je doet, doe je beter als je goed slaapt. Toch lijkt slaap steeds minder waardevol te zijn in de huidige tijd maar het is het beste ingrediënt om langer te leven, te presteren, te functioneren, om je emoties te beheren, je energieniveaus te vernieuwen en zelfs om je seksleven te optimaliseren en gewicht te verliezen. Wat betreft het laatste daalt je metabolisme door te weinig slaap omdat je lichaam al de hulpbronnen wil behouden voor brandstof omdat je wakker bent. Bovendien verhoogt het je cortisol niveau, waardoor je meer eetlust krijgt. Je Ghreline (hongerhormoon) verhoogt wat ook eetlust opwekt met daarbij een laag metabolisme. En omdat het niveau van cortisol hoger wordt, hunker je naar meer zoet voedsel omdat dit weer invloed heeft op je serotonine gehalte.

Volgens een onderzoek van Gallup heeft het aantal uren slaap invloed op je geluksgevoel:

slaap en gelukos

De wetenschap van een powernap

Wat heeft invloed op je slaap? Koffie (6 tot 8 uur doorwerktijd) en alcohol bijvoorbeeld hebben direct invloed op je slaap. Maar ook jonge kinderen, snurkende partner of apneu. Daarnaast piekeren, zorgen maken, angsten enzovoort. Of gewoon te veel werkdruk wat doorsuddert tijdens je slaap. Ook al slaap je ’s nachts door diverse factoren minder goed, is het belangrijk om gedurende een dag een powernap te doen. Powernaps worden zelfs gebruikt door de NASA. Powernaps zijn geen overbodige luxe. Prioriteer je slaap, ook je powernaps. We hebben slaap nodig om te helen. Waarom zou je dat willen inkorten?

Hoe vaak slaap jij minder omdat je het te druk hebt om je werk of andere dingen af te maken?

Het heeft een groot effect op je cognitief functioneren. Je kunt beter slapen zodat je de volgende dag beter kunt presteren. Voldoende slaap is zo essentieel voor je energieniveau.

Natuurlijk zijn er verschillende slaaptypes gebaseerd op je chronotype. De vroege vogels, de late slapers en alles er tussenin. Iedereen heeft een ander slaapritme. Maar wat je ritme ook is, te weinig slaap heeft invloed op je emoties, je hormonen, je cognitie en je fysieke gesteldheid. Daarom zijn powernaps effectief. En er zijn verschillende powernaps. Je kunt soms een powernap doen en je daarna enorm moe voelen. Dan heb je een te lange powernap genomen, je lichaam is in een te diepe slaap terecht gekomen. Bij 25 minuten of minder komt je lichaam niet in een diepe slaap terecht. Bij een powernap van 90 minuten maak je een slaapcyclus, maar niet iedereen heeft de tijd om een 90 minuten slaapcyclus overdag te doorlopen.

Dr. Michael Breus, de slaapdokter, adviseert om je powernap voor te bereiden door sterke koffie te zetten, zonder suiker of melk. Voeg ijsklontjes toe en drink het in 1 keer op. Doe vervolgens een powernap van 25 minuten overdag tussen 13:00 uur en 15:00 uur, als een soort siësta. Het duurt namelijk ongeveer 20 minuten tot de koffie door je maag-darmstelsel heen is en je de energie kick krijgt. Dit geeft je precies genoeg tijd om een powernap te doen en je word wakker met meer energie omdat de cafeïne begint te werken. Ben je niet in staat op een powernap te doen op je werk, zorg er dan voor dat je tijdens je pauze naar buiten gaat en het zonlicht (als het er is) absorbeert. Dit vermindert je vermoeidheid.

Wat is nog meer belangrijk?

  • Het is echt belangrijk om ritme te houden in je leven. Sta elke dat op dezelfde tijd op. Ook in het weekend.
  • Drink geen koffie meer na 14:00 uur in de middag. Dus drink zeker geen koffie voor het slapen gaan. De kwaliteit van je slaap vermindert absoluut.
  • Neem een aantal uren voor het slapen gaan geen alcohol.
  • Beweeg elke dag 30 minuten, maar  stop vier uur voor het slapengaan met sporten.
  • Zoek elke dag het zonlicht op voor minstens een kwartier per dag.

Wat zijn de effecten van te weinig slaap nog meer:

  1. Je ziet er minder aantrekkelijk uit:-)
  2. Je maakt sneller verkeerde besluiten bij te weinig slaap. Je dagelijkse alertheid neemt af.
  3. Voldoende slaap bevordert de emotionele stabiliteit bij kinderen en maakt ze minder impulsief.
  4. Als je minder slaapt ben je eerder geneigd om ongezond te eten.
  5. Je bent in een betere mood als je voldoende slaap krijgt.
  6. Te weinig slaap zorgt voor een soort van dronken gevoel op de weg. Stel dat je maar 4 uur hebt geslapen is dit te vergelijken met 6 biertjes.
  7. Ook ben je minder tevreden op je werk als je slaaptekort hebt.
  8. Je immuunsysteem leidt onder te weinig slaap. Dus je bent vatbaarder voor ziekten.

Dus slapen is zo gek nog niet en zeker geen overbodige luxe! Welterusten!

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Slaapwijsheid
Door

Slaapwijsheid

op 11 May 2020

Ik heb onlangs het boek “Slaap” van slaaponderzoeker Matthew Walker voltooid. Het boek van Matthew Walker schudde mij behoorlijk wakker over de negatieve effecten van slaaptekort. Matthew Walker zegt letterlijk: “Als je regelmatig minder dan zeven uur slaapt, is dat funest voor je immuunsysteem en wordt de kans op kanker meer dan verdubbeld”.

Jidde
Door

Jidde

op 05 Oct 2020

Hi Sheila, interessant artikel. Wat mij heeft geholpen is het in kaart brengen van mijn slaapkwaliteit met behulp van een smartwatch. Misschien leuk om dit mee te nemen in het artikel?

Sensolife
Door

Sensolife

op 02 Apr 2021

Hi Sheila, interessant artikel. Ik merkte dat ik tijdens corona minder goed een ritme had en daardoor nogal vaker slecht in mijn vel zat. De oplossing zat hem voor mij in gezond eten en inderdaad de 30 minuten per dag bewegen. In ieder geval hartelijk bedankt voor het schrijven van dit artikel en hopelijk kan dit veel mensen helpen !

Reactie plaatsen