30 juli 2014 

Veerkracht begint in je brein?

Wel of niet veerkrachtig zijn, bevindt zich in ons brein. Wat zou het toch mooi zijn als jij je brein opnieuw kunt bedraden voor geluk en veerkracht. Veerkracht is een belangrijke kwaliteit om er voor te zorgen dat jouw leven lukt. Veerkracht is weer opstaan als je gevallen bent, zowel in persoonlijke als zakelijke omstandigheden.Jij kunt je brein trainen voor een betere balans en meer veerkracht.  Als je brein niet optimaal functioneert, ontstaan er lichamelijke, emotionele en psychische klachten.

Ook jij weet wat stress doet met je brein. Jij wordt alert maar je hebt ook moeite met helder na denken. Er verandert van alles in jouw lichaam bij stress. En stress is er, maar veerkracht ook. Het is veerkracht die relaties doen overleven. Het grappige is dat veerkracht zich juist laat zien, daar waar stress is.

Veerkracht is mooi, maar onze emoties ook. Sinds ‘the secret’ en ‘the law of attraction’ zijn er mensen die positief doen en niet meer negatief durven te denken en voelen. En ergens voel je in je systeem dat er iets niet klopt. Herkenbaar?

Het leven gaat over groei en je kunt alleen maar groeien als jij durft te luisteren naar je emoties. Zij willen namelijk gehoord worden, zij mogen er zijn. Wanneer jij jezelf toestaat je emoties te voelen, er te laten zijn en uit je schijnwereld te stappen, maak je werkelijk kwantumsprongen. Boosheid, afdwingen, schuld, schaamte, irritatie,  frustratie en noem maar op. Je kunt namelijk niet weglopen van je emoties. Het universum zorgt dat je weer een soortgelijke ervaring gaat meemaken, net zo lang tot jij werkelijk luistert naar je gevoel.

Soms doen mensen nu eenmaal dingen die jou persoonlijk raken. Dat is in mijn leven niet anders: Projecteren, wijzen op wat jij niet goed doet, elkaar niet begrijpen, de ander doet alsof hij geen emoties heeft, dwingen, vluchten, niet kunnen doceren, het gevoel dat je niet gehoord wordt, er over je heen gelopen wordt, ambivalentie, alleen de ander is fout enzovoorts. Vooral op het liefdesvlak worden wij geraakt. We denken onze geliefde of zelfs zielsverwant te hebben ontmoet,  maar blijkt dan weer een emotionele rollercoaster te zijn of een illusie waar we in wilden geloven.

Ook ik word meegezogen in het geloof dat een ander mijn geluk kan beïnvloeden. Nog steeds heb ik af en toe een ‘Assepoester droom’, dat ik ‘gered’ wordt door mijn prins op het witte paard en wij leven nog lang en gelukkig. Een gevoel van verbinding met die ene persoon, mijn soulmate waardoor mijn hart helemaal opzwelt.  Dit voelt zo heerlijk om te geloven, maar het is een illusie. Af en toe popt deze illusie weer op en keer op keer blijkt het ook een illusie te zijn. Komt dit omdat ik dit geloof? Of omdat het werkelijk een illusie is. Naar mijn idee het laatste. Want eigenlijk ben ik op zoek naar verbinding met mijzelf, verbinding aangaan met mijn eigen ziel. Zelfliefde ontwikkelen. En natuurlijk kan dit ook prima in een relatie. Maar het begint bij jezelf!

gelukstechnieken‘Gelukkig zijn’ is mijn natuurlijke staat van zijn. Niemand anders dan ikZelf is verantwoordelijk voor hoe ik mij voel. Als ik geloof dat een ander verantwoordelijk is voor hoe ik mij voel, dan maak ik mijzelf afhankelijk. Ik geef mijn macht totaal weg aan de ander. Er ontstaat strijd, emoties en noem maar op. Niemand begrijpt er nog wat van en de schuld ligt altijd bij de ander. Soms moeten we projecteren omdat het anders te pijnlijk voelt.

We hebben zo de neiging om weg te lopen van dat wat niet goed voelt, maar ook dit is een illusie. Want de trekkracht is sterker dan wat dan ook. Als je wegloopt van een onprettige situatie, kom je weer een soortgelijke situatie tegen. Net zo lang totdat jij luistert naar de JIJ in JOU.

Er is dus niets mis mee om je bezig te houden met wat niet goed voelt in jou. Alle contrast wat zich in jou bevindt vraagt om liefde en groei. Met andere woorden: Je kunt wel een nieuwe baan of relatie zoeken, maar als jij niet je binnenkant verandert trek je toch echt soortgelijke relaties en banen aan.

Geluk gaat niet om het beheersen van je omgeving maar om veerkracht en balans met de JIJ in JOU! Eerlijk zijn tegenover jezelf en de ander. Toon je gevoelens aan de ander in plaats van ze te onderdrukken. Komt er woede naar boven, accepteer dat. En als we bang worden dat onze partner niet meer van ons houdt als we boos zijn, is het niet de juiste partner. Het is heel belangrijk dat een relatie veilig genoeg is om ruzie te kunnen maken. Het enige dat er gebeurt, is dat er energie vrijkomt.

Zeggen dat je boos bent is prima. Zeggen wat er in jou gebeurt is prima. Delen van je emoties is groei, is veerkracht. Jij neemt namelijk verantwoordelijkheid voor je emoties. Dus laten we stoppen met ‘net te doen alsof we ons goed voelen’ terwijl dat eigenlijk niet zo is. Neem jezelf serieus en wees eerlijk naar jezelf. Zo ontwikkel jij veerkracht.

Op deze manier leer jij om je woede te uiten maar een ander niet  aan te vallen of verantwoordelijk te maken. En natuurlijk ga jij dingen in jezelf ontdekken die je liever niet ziet, of liever alleen in de ander wilt zien. Omarm je schaduw. Je mag wel je deur op slot doen, maar niet je hart. En hier heb jij moed voor nodig………..maar ook jij hebt moed. We hebben allemaal duivels in ons, maar ook engelen. En ze mogen er gewoon allebei zijn, alleen dan kun jij je innerlijke licht laten schijnen en veerkracht ontwikkelen.

 

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
VYDIA THAKOERSINGH UIT AMSTERDAM
Door

VYDIA THAKOERSINGH UIT AMSTERDAM

op 05 Jun 2016

Byzonder mooi omschreven

Reactie plaatsen