Moed heb je nodig in dit leven

Lastige emoties zijn onderdeel van ons contract met het leven. Je kunt geen betekenisvolle carrière opbouwen of kinderen opvoeden of iets betekenen voor deze wereld zonder stress en ongemak. Ongemak is de toegangsprijs tot een betekenisvol leven.

Emotionele integriteit

Hoe gaan we starheid ontmantelen en emotionele flexibiliteit omarmen? Onderzoek toont aan dat het accepteren van al onze emoties — zelfs de verwarrende, lastige emoties — de hoeksteen is van veerkracht en bloei en echt, authentiek geluk.

Maar emotionele flexibiliteit is meer dan het accepteren van emoties. Ook nauwkeurigheid telt. We plakken vaak gemakkelijke etiketjes op onze gevoelens. ‘Ik ben gestrest’ is de meest voorkomende. Maar er is een wereld van verschil tussen stress en teleurstelling of tussen stress en de angst te weten dat je het verkeerde beroep gekozen hebt. Onze emoties juist benoemen, maakt het gemakkelijker de oorzaak van onze gevoelens te achterhalen. Het gereedheidspotentiaal in onze hersenen wordt geactiveerd en maakt dat we concrete stappen zetten. Niet zomaar stappen — maar de juiste stappen voor ons. Want onze emoties bevatten informatie.

Onze emoties zijn knipperende pijlen naar de zaken waar we echt om geven. We zijn geneigd geen sterke emotie te hebben bij dingen waar we niets om geven. Als je woede voelt bij het lezen van de krant, dan is dat misschien een signaal dat je waarde hecht aan gerechtigheid — een kans om actief stappen te ondernemen in de richting van een positieve verandering. Als we openstaan voor de lastige emoties kan dat ons waardevolle lessen opleveren.

Maar een waarschuwing is op z’n plaats. Emoties geven informatie, maar zijn geen richtlijnen. We kunnen onze emoties erkennen en onderzoeken, maar we hoeven er niet naar te luisteren.

Jij bent eigenaar over je emoties

Wij zijn eigenaar van onze emoties en niet andersom. Als we het verschil leren zien tussen hoe ik me voel in al mijn wijsheid en hoe ik reageer met mijn waarden als uitgangspunt, maken we de weg vrij naar ons authentieke ik via onze emoties.

Hoe werkt dit in de praktijk? Als je een lastige emotie ervaart, reageer niet meteen vanuit die emotie. Verken de omvang ervan, wees ‘aanwezig’ voor wat ons hart zegt. Wat vertelt de emotie je? Probeer niet te zeggen “Ik ben …”, zoals in “Ik ben verdrietig.” Als je zegt “Ik ben …” dan lijkt het alsof jij de emotie bent. Maar jij bent jij en de emotie is de informatiebron. Probeer in plaats daarvan het gevoel waar te nemen: “Ik merk dat ik verdrietig ben” of “Ik merk dat ik boos ben.” Dit zijn belangrijke vaardigheden voor ons, ons gezin en onze gemeenschap. Ze zijn ook essentieel voor onze werkplek.

Ook op de werkplek kun je het beste uit jezelf halen. Als mensen aangemoedigd worden hun emotionele waarheid te voelen, dan komen betrokkenheid, creativiteit en innovatie tot bloei in een bedrijf. Diversiteit is niet alleen mensen, het is ook het innerlijk van mensen. Inclusief de diversiteit van emoties.

De meest flexibele, veerkrachtige individuen en teams, organisaties, gezinnen en gemeenschappen zijn gestoeld op openstaan voor de normale menselijke emoties. Het maakt dat we kunnen zeggen: “Wat vertelt mijn emotie mij?” “Welke actie brengt mij dichter bij mijn waarden?” “Welke actie verwijdert mij van mijn waarden?” Emotionele flexibiliteit is het vermogen je emoties tegemoet te treden met nieuwsgierigheid, compassie en vooral de moed om je door je waarden te laten leiden.

Iedereen heeft moed

Hier heb je moed voor nodig. Maar iedereen heeft moed. Moed betekent niet dat je niet bang bent; moed is door je angst heen gaan. Kwetsbaar durven zijn. Je kwetsbaarheid onder ogen durven zien.

“Ben jij flexibel?” “Ben jij flexibel?” Ik hoop dat je volmondig ‘ja’ kunt zeggen. Een ‘ja’ vanuit een levenslange correspondentie met je hart. En jezelf zien, want als je jezelf ziet, kun je ook anderen zien en dat is de enige duurzame manier vooruit in een kwetsbare, mooie wereld.

 

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen