Happy Challenge dag 4: Zelfcompassie

Lesgeven en trainen in geluk is mijn roeping. Ik train managers in organisaties en volwassenen die aan hun geluksbewustzijn willen werken. Ik doe dit omdat ik het heel erg leuk vind om te doen en ik wil bijdragen aan global happiness. Maar wellicht is de voornaamste reden dat trainen in geluk mij ook gelukkig maakt. Ik doe het graag en heb sporadisch het gevoel dat het ‘moet’.

Happy Challenge

Anderen ‘helpen’ om het geluk te verhogen zorgt dus ook dat je eigen geluksgevoel vergroot. Bijdragen aan andermans geluk geeft onszelf betekenis. Natuurlijk is er een verschil tussen helpen en redden of opofferen. We zijn dan meer ons eigen geluksgevoel aan het ondermijnen. Soms is ‘nee’ zeggen ook liefde.

Geluk is voor mij geen doel op zich maar een levensreis. Geluk is het einddoel van al mijn andere doelen. Bij de meeste keuzes die ik maak vraag ik mijzelf af: ‘Word ik hier gelukkig van’? Op deze manier prioriteer je geluk in plaats van ‘geluk na te jagen’.

In mijn levensreis zijn er ook momenten dat ik faal of dat mijn kritische stem vindt dat ik beter had kunnen doen of handelen. We zijn vaak zelf onze grootste vijand als we ons niet zo gedragen hebben als we zouden willen. Als we vinden dat wij falen, zijn we keihard tegen onszelf. Dit komt door onze negatieve zelfpraat. Deze zelfpraat is vaak niet gericht om ‘motivational speaking’ dat we het een volgende keer beter kunnen doen, maar haalt ons naar beneden. Het demotiveert ons in plaats van dat het ons verder brengt.

Zelfkritisch zijn laat ons niet alleen slecht voelen, we worden ook minder productief. We ervaren ook lagere emoties als schaamte, schuld of boosheid en we zijn soms gewelddadig kritisch op onszelf. Waarschijnlijk is deze kritische stem ooit ontstaan in onze jeugd. Maar hoe deze kritische stem ook ontstaan is, het is van belang om hier los van te komen.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is het sleutelwoord. Het betekent dat jij jezelf zo behandeld als jij je kind of goede vriend zou behandelen als hij of zij in de problemen zit, stress ervaart of zichzelf naar beneden haalt. Zelfcompassie betekent ook accepteren dat je niet perfect bent, dat je fouten mag maken. Zelfcompassie is niet hetzelfde als zelfmedelijden.

Zelfcompassie heeft 3 componenten.

  1. Zelfliefde of liefdevolle vriendelijkheid
  2. Gemeenschappelijke menselijkheid
  3. Mindfulness

Zelfliefde is essentieel, lief zijn voor jezelf, met zachte ogen naar jezelf kijken. Dit vinden we uitdagend omdat we de neiging hebben onszelf naar beneden te halen. Jezelf zo behandelen als jij je kind of goede vriend zou behandelen als hij of zij zichzelf naar beneden haalt is het uitgangspunt om meer zelfcompassie te ontwikkelen. Liefdevolle vriendelijkheid is het beste te vergelijken met het gevoel dat een moeder voor haar kind heeft. Dus de beste manier om met falen om te gaan is om zelfliefde/zelfcompassie toe te passen.

Gemeenschappelijke menselijkheid. Je accepteert je menselijkheid want dingen gaan nu eenmaal niet altijd zo als je wenst. Je komt frustraties en hindernissen tegen op je pad. Je maakt nu eenmaal fouten vooral als je je durft te stretchen en je voldoet niet altijd aan je eigen idealen. Niemand is hiervan gevrijwaard. Als we lijden gaat dit vaak gepaard met irrationele denkbeelden waarbij we de neiging hebben ons af te sluiten van de buitenwereld of slachtoffer te worden. Echter lijden is een deel van onze menselijke ervaring, iets wat we allemaal kennen en delen en niet alleen in staan. Het is dus een gemeenschappelijke menselijkheid.
Mindfulness is een manier om je niet te verzetten tegen datgene wat er in je dagelijks leven gebeurd. Een vorm van meditatie die je leert aandacht te geven een dingen zoals ze zijn, los van elk oordeel. Leren je persoonlijke emoties te zien als onderdeel van het geheel, van de gemeenschappelijke menselijkheid, waardoor je je eigen ervaring in een ruimer perspectief ziet. Leren jezelf niet te identificeren met je falen maar zien als onderdeel van je groei.

Zelfcompassie verbindt ons met andere mensen in plaats van dat het ons scheid. Zodra ik mij bewust wordt dat ik het gevoel heb te falen en mijzelf bekritiseer, oefen ik met zelfcompassie. Het effect is bijzonder groot. Je stopt met zelfverwijt, je laat gemakkelijker los en je werkt aan een groeimindset. Om je wat op weg te helpen vind je hieronder mijn favoriete zelfcompassie meditatie:

Of beluister onderstaande video over zelfcompassie:

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
corrie linthorst
Door

corrie linthorst

op 12 Jul 2015

Beste Sheila, Dag 4 Net gelezen, dank je wel. Las het op het juiste moment. De video was in het engels, daar ben ik niet goed in. Nogmaals bedankt Groet Corrie

corrie linthorst
Door

corrie linthorst

op 12 Jul 2015

Beste Sheila, Dag 4 Net gelezen, dank je wel. Las het op het juiste moment. De video was in het engels, daar ben ik niet goed in. Nogmaals bedankt Groet Corrie

Reactie plaatsen