Happy Challenge dag 3: Definieer geluk

Om te werken aan je geluksgevoel zul je aan de ene kant geluksgewoonten moeten ontwikkelen, aan de andere kant je saboterende geluksmechanismen moeten loslaten. Hoe meer gelukssaboterende mechanismen jij los laat, hoe gelukkiger jij bent. En hoe meer jij werkt aan je geluksgewoonten, hoe gelukkiger jij bent.

Happy challenge dag 3: Definieer geluk

Het is geen gemakkelijke uitdaging om van je gelukssaboterende mechanismen los te komen. Dit zijn eigenlijk ook gewoonten geworden, maar dan destructieve gewoonten. Ook is het een uitdaging om geluksgewoonten te ontwikkelen, omdat doen en herhalen hiervoor een voorwaarde zijn.

De opbouw van de gelukscoach opleiding bestaat onder andere dan ook uit:

  • Bewustworden van je gelukssaboterende mechanismen
  • Geluksgewoonten opbouwen
  • Methodieken en tools toepassen die de gewoonte helpen opbouwen

Hoe weet je nu of je vordert in het loslaten van je geluksaboterende mechanismen, het opbouwen van geluksgewoonten en het toepassen van methodieken is door het bijhouden van een dagboek of een journaal. Houd je vorderingen dus bij op deze manier bouw je succeservaringen op.
gelukh4h

Uit recente studies blijkt dat we veel negatieve overtuigingen hebben op het begrip ‘geluk‘. En als je negatieve overtuigingen hebt op het begrip geluk, vind je dit ook minder aantrekkelijk om gelukkig zijn als (levens)doel te stellen.

Eén van de negatieve overtuiging die mensen vaak hebben op het begrip geluk is dat het mensen egoïstisch maakt. Echter blijkt uit veelvuldige studies dat we veel minder egoïstisch zijn en meer altruïstisch als we ons gelukkig voelen. Stel jezelf eens de vraag wanneer ben jij leuker voor je familie, partner, kinderen, vrienden of collega’s als je lekker in je vel zit of als je gestresst bent? Natuurlijk ben je leuker naar andere mensen als jij gelukkig bent.

Een andere negatieve geloofsovertuiging is dat geluk vloeibaar is, we geloven erin dat gelukkig zijn niet duurzaam kan zijn. Maar is geluk vloeibaar?

Het antwoord is dat dit afhangt van hoe jij geluk definieert. Als jij geluk definieert als zintuiglijk geluk, of hedonistisch geluk, dan zal geluk zeker vloeibaar zijn en niet duurzaam. Hedonistisch geluk gaat over het streven naar genot en het bevredigen van je behoeften, wensen en verlangens. Deze vorm van geluk geeft even een piekmoment maar zal weer snel verdwijnen. Als jij geluk definieert als liefde of verbinding, dan duurt het geluksgevoel langer. Als je geluk definieert als het leven accepteren met alle perfecties en imperfecties in harmonie met jezelf, dan duurt het nog langer.

Het definiëren van geluk is dus essentiël voor je geluksgevoel. Want als je niet weet wat gelukkig zijn voor jou betekent, hoe kun je het dan creëren?

Definieer geluk

Omschrijf voor jezelf de definitie van geluk op de volgende manier. Omschrijf 3 of 4 woorden die het gevoel van geluk voor jou symboliseert. Bijvoorbeeld liefde, harmonie, genieten, innerlijke balans, dialoog, overvloed enzovoort. Benoem vervolgens een aantal manieren wat je kunt doen om aan deze woorden vruchtbaarheid te geven bijvoorbeeld mediteren, met vrienden uit eten, in de natuur wandelen, boeken lezen, vrijwiligers werk enzovoort.

Dus 3 a 4 woorden benoemen wat geluk voor jou betekent en benoem 3 a 4 dingen waarbij je dit voelt.

Als je weet wat geluk voor jou betekent en hoe je dit kunt vormgeven kun je komen tot je eigen definitie van geluk.

Bijvoorbeeld: Geluk betekent voor mij een liefdevolle innerlijke en externe dialoog in overvloed, waarbij de hogere bewustzijnsemoties als liefde, acceptatie, compassie en betekenis veelvuldig aanwezig zijn. Ik bereik dit middels zelfcompassie, dankbaarheid, meditatie en hartsverbinding met mijzelf en vrienden. Deel gerust je definitie van geluk hieronder of schrijf het in je dagboek/journaal. Het is leuk om te ontdekken of je definitie na enige tijd hetzelfde is gebleven of wellicht is veranderd.

Maar wat nog belangrijker is, is om jezelf regelmatig geluksboosters te geven die jij hebt omschreven in je definitie. Wat ga jij ondernemen om die dingen waarbij jij meer geluk voelt ook vorm te geven in je dagelijks bestaan. Maak er een dagelijks en anders wekelijks ritueel van.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen