Gelukkig zijn ouderen toch best gelukkig!

Oudere mensen zijn helemaal niet zo chagerijnig. Volgens een recent onderzoek zijn Amerikanen boven de 60 jaar het meest gelukkigst. Maar het gaat zelfs verder. De gemiddelde 73-jarige is even levenslustig als een 18-jarige. Nu blijkt het zo te zijn dat we niet alleen gelukkiger worden naarmate we ouder worden, maar mensen met een positieve kijk op het ouder worden, leven gemiddeld 7.5 jaar langer.

Volgens het World Happiness Report zijn de Denen de gelukkigste mensen van de 130 landen die hieraan meewerken. Ook Deense ouderen zijn behoorlijk tevreden. In de landen waar er keuzemogelijkheden zijn, gevoel van vrijheid en controle over het leven, zijn de mensen het meest gelukkigst. Nederland staat op de 4e plaats.

Wil je als oudere online meer aan je geluk werken, kan dat op de site Happify: “How to get happier as you get older“, een leuke manier om je geluksgevoel te vergroten door middel van leuke oefeningen en spelletjes. Naast de website kun je ook een app downloaden.

Deze site is door wetenschappers en game ontwerpers tot stand gekomen. Zij maken gebruik van het framework S.T.A.G.E. wat staat voor:

  1. Savor = Genieten, leven in het hier-en-nu
  2. Thanx = Dankbaar zijn
  3. Aspire = Betekenisvolle intrinsieke doelen
  4. Give = Geven
  5. Empathize = Empatisch vermogen je in te leven in anderen.

Op de site vul je een korte vragenlijst in. Je leert hoe je een paar minuten per dag funtechnieken kunt toepassen om je happiness skills te vergroten. Je maakt gewoonten van het geleerde waardoor je leven leuker en speelser wordt.

happify

Het leuke is dat je wetenschappelijk gebaseerde skills leert opbouwen om met meer plezier in het leven te staan door middel van spelletjes en oefeningen. Je kunt dus zelf aan de slag gaan. Tevens kun je nog gebruik maken van een community. Absoluut de moeite waard voor iedereen! Klik hier voor de site.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Agnes
Door

Agnes

op 27 Sep 2016

Wat een postitief artikel! De laatste tijd hoor je alleen maar berichten over eenzame http://www.hulpwinkel.nl/" rel="nofollow">ouderen. Maar fijn dat ouderen toch best gelukkig zijn! Het model S.t.a.g.e kon ik nog niet maar wel een eye opener!

Meinke
Door

Meinke

op 07 Aug 2017

Ik ga thuis de test eens doen, ik heb de link opgeslagen. Ik kan ook nergens op de andere sites achterhalen waarom de score weer stijgt na 53 jaar.

Martijn - Scootmobiel Hulpdienst
Door

Martijn - Scootmobiel Hulpdienst

op 08 May 2017

Interessant dat de well being score na de leeftijdscategorie tot 53 juist gaat stijgen. Ben wel benieuwd hoe dat kan.

joost lachbeks
Door

joost lachbeks

op 30 May 2018

tja dus wie rond 50 jaar oud is heeft meer kans op somberheid ,depressief zijn , eenzaamheid gevoelens ,en voelen minder geluk .???????

Reactie plaatsen