Gelukkig ouder worden, maar hoe?

Het ActiZ Vitaal Journaal is een nieuw interactief online journaal dat gemaakt wordt in het kader van de campagne “Het Nieuwe Ouder Worden”. Hoe mooi om hieraan mee te werken. Hoe langer senioren een rol blijven spelen in onze maatschappij, hoe minder ‘oud’ ze zich zullen gaan voelen. Het Vitaal Journaal wordt gepresenteerd door Sabine Uitslag. Sabine Uitslag  was Tweede Kamerlid voor het CDA.

ActiZ is een brancheorganisatie voor zorgondernemers. Er zijn nogal wat veranderingen in de zorg. Niet alleen nu, maar al jaren. Een mooie vraag is natuurlijk:”Hoe ziet de zorg er in de toekomst uit” en “hoe zouden wij willen dat de zorg er in de toekomst uitziet”? We willen natuurlijk allemaal gezond en vitaal oud worden maar hoe? Dat begint toch echt bij het al vroeg aanleren van de juiste gewoonten.

Dan Buettner deed hier onderzoek naar.  Samen met National Geographic en het Nationale Instituut voor Veroudering bestudeerde Dan Buettner landen of gebieden waar mensen relatief oud worden en een hoge mate van geluk ervaren. Hij noemt deze landen of gebieden: Bleu Zones. Hij zegt dat 90% voor een hoge levensverwachting bepaald wordt door onze gewoonten.

Maar wat zijn dan deze gewoonten?

Volgens mij zijn we in Nederland best goed op de hoogte wat goede gewoonten zijn. Er is voldoende informatie beschikbaar wat wij kunnen toepassen op gebieden als mentale fitheid en fysieke fitheid. Het gaat hierbij vooral om er gewoonten van te maken. Gewoonten zijn niets anders dan een soort programma in je brein. Gewoonten ontstaan door handelingen regelmatig te herhalen.

Hoe kun jij je lifestyle optimaliseren?

  • Door bewust te worden hoe jij nu leeft.
  • Door technieken en tools toe te passen.
  • Door goede gewoonten aan te leren.

 

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen