05 juli 2015 

Happy Challenge dag 2: Inzicht in jouw geluksniveau!

Vandaag ga leren hoe jij je geluk kunt meten. Zo krijg je inzicht in jouw geluksniveau op dit moment. De test bestaat uit 5 vragen en er komt direct een score uit. Het invullen kost dus maar weinig tijd, een paar minuten.

Geluk is een relatief begrip en gaat over een subjectief gevoel. De gemakkelijkste manier om geluk te meten is door te vragen hoe gelukkig jij bent, dit noemen we een een zelfrapporterende vragenlijst (Self-report Questionnaire).

Professor Ed Diener van de Universiteit van Virginia heeft op kleinschalig niveau onderzoek verricht naar zelfrapporterende vragenlijsten. Zijn bevinding is dat een zelfrapporterende vragenlijst een goede methode is om geluk te meten. Het is essentieel om deze vragenlijsten niet alleen voor volwassenen te gebruiken, maar ook voor jong volwassenen omdat je het toekomstig gedrag hierdoor relatief goed kunt voorspellen. Jong volwassenen die gelukkiger zijn, dankbaarder, meer genieten van het leven zijn op latere leeftijd succesvoller, verdienen meer, hebben een betere gezondheid en een verhoogde kans op een duurzame relatie.

Het meten van geluk middels een zelfrapporterende vragenlijst is een betrouwbare en valide methode om je geluksgevoel te meten. We slaan jouw persoonlijke gegevens niet op, dus adviseren wij jou om de uitkomst zelf te noteren. Aan het einde van de Challenge, nodigen wij jou nog een keer uit om de test te doen.  Je kunt dan zelf bekijken of je score verbeterd is.

Je kunt hier de vragenlijst invullen en we zijn natuurlijk erg benieuwd naar je score.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Jean-Pierre Vlieland
Door

Jean-Pierre Vlieland

op 06 Jul 2015

12 punten. Toch voel ik mij redelijk gelukkig hoor. Matige score komt ook omdat ik eerlijk toegeef dat ik, met mijn huidige kennis en wijsheid (..lol), beslist niet alles hetzelfde zou doen als ik in het verleden feitelijk gedaan heb. Moet kunnen toch ? Als je wist wat voor domme dingen ik gedaan heb zou je het zeker met me eens zijn, ha ha.

Reactie plaatsen