Eet op een gezonde manier door je dip heen!

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon heeft invloed op ons geluksgevoel. Als jij een  een dip hebt is het belangrijk om op je voedingspatroon te letten. Mijn advies zou zijn: Let er dagelijks op. Voedsel heeft een onmiddellijk en blijvend effect op onze mentale en fysieke gezondheid, dus ook op gedrag.

Zo heb ik in 2012 een onderzoek gedaan bij kinderen op het gebied van ‘voeding en gedrag’.

Een aantal voedingsmiddelen werden geschapt uit het menu voor een aantal weken. Het effect was goed zichtbaar: betere concentratie, minder gedragsproblemen, minder onrust en een hoger geluksgevoel.

Pelserred is een instituut die zich wetenschappelijk bezig houdt met voeding en gedrag bij kinderen. Uit hun onderzoek blijkt dat ruim 60% van de deelnemende ADHD-kinderen met grote gedragsverbeteringen reageerde op een dieet dat tijdens het onderzoek werd gevolgd. Al deze kinderen voldeden na de dieetinterventie niet meer aan de criteria voor ADHD. Het is wetenschappelijk aangetoond dat voeding een oorzaak van ADHD kan zijn: het is dus aangetoond dat de relatie tussen voeding en gedrag geen onzin is.

Voeding zou veel meer in de belangstelling moeten staan. Voeding heeft een groot effect op je geluksgevoel. Niet alleen bij kinderen ook bij volwassenen. Eén van de redenen dat voeding het gedrag beïnvloedt heeft te maken met een intolerantie op voeding ofwel een voedselallergie. Onze voeding is te veel bewerkt waardoor ons lichaam reageert met een allergie. Vaak hebben wij dit niet door en ontdekken pas dat wij ons beter voelen wanneer wij bepaalde voedingsmiddelen (tijdelijk) weglaten.

Mijn tip in gezonde voeding is:

  • Eet zoveel mogelijk rechtstreeks uit de natuur: veel groenten en fruit, vooral biologisch.
  • Vervang melk door bijvoorbeeld rijstmelk of amandelmelk of een groene smoothie. Je krijgt dan meer calcium binnen dan via melk. Veel mensen hebben een intolerantie op melk.
  • Beperk gebruik van suiker en de verkeerde E-nummers. Bijvoorbeeld E621: een synthetische smaakversterker die aanwezig is in vrijwel alle zoute en hartige voorverpakte levensmiddelen.
  • Eet dagelijks een handje vol noten en zaden.
  • Stop met gebruik van margarine (transvet) maar vervang dit door kokosvet, avocado, olijfolie of biologische roomboter. Gezonde vetten zijn niet ongezond zoals de media ons doet geloven.
  • Vermijd zoveel mogelijk gluten en gist wat vooral in brood voorkomt. Voor brood is niet echt een goed vervangmiddel. Wil je toch brood zou mijn advies speltbrood desem. Of vervang je brood door havermout of rijstwafels, quinoa.
  • Eet voldoende eiwitten, maar overdrijf niet.
  • Drink voldoende water, het liefst gefilterd.
  • En wil je nog meer energie, gebruik eens een superfood. Dit zijn krachtige geconcentreerde voedingsmiddelen met het vermogen ons lichaam te voeden en te herstellen. Voorbeelden zijn knoflook, kaneel, avocado, gember wat gewoon verkrijgbaar is in de supermarkt. Of Goji-bessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras, maca-poeder enzovoort.

En bereid je eten natuurlijk met liefde en eet met aandacht!

Kijk gerust naar de effecten van gezonde voeding via onderstaand filmpje:-)

 

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen