Een speurtocht naar de weg tot nieuw geluk, met jou in de hoofdrol!

Elk mens is schepper, je bepaalt je eigen script. Wie speelt de hoofdrol in jouw film: "jijzelf of anderen?"

 • 👉Waarom ben jij hier?
 • 👉Wat is jouw roeping?
 • 👉Speel jij de hoofdrol in jouw film of speel je een bijrol, ben je figurant of misschien zelfs het slachtoffer?

Jaren geleden (2006) kreeg ik een wake-op call om Geluk in Nederland neer te zetten. Vaak krijg je een wake-up call van binnenuit. In mijn geval kwam dit doordat ik zelf niet gelukkig was en je denkt: "Ik kan niet meer zo doorgaan, er moet iets veranderen".

Deze roeping was groter dan ikzelf, ik kon niet anders dan uit mijn comfortzone stappen, patronen loslaten en een sprong in het diepe onbekende nemen. Ik richtte toen mijn bedrijf heart4happiness op en heb zoveel geleerd en ervaren. Een geschenk. Een roeping.

Is er een moment geweest in jouw leven waarin je het gevoel had dat je werd geroepen tot iets wat groter is dan jij? Je twijfelde geen moment om uit je comfortzone te stappen, omdat je intrinsiek wist dat je niet meer op de oude manier kon doorgaan?

Deze roeping komt tot je in stilte en is niet iets wat je in je hoofd kunt bedenken. In stilte hoor je ineens een hele zachte stem die toch heel luid klinkt. Een stem die zegt dat er iets groters op je wacht.......................

LUISTER naar deze innerlijke roep zodat je echt de hoofdrol in je leven gaat spelen. Je bent het namelijk meer dan waard.

 • Waarom ben jij hier op aarde?
 • Wat is jouw roeping/purpose?
 • Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
 • Wat is jouw passie?
 • Waardoor word jij geroepen en kom je in beweging?
 • Waardoor word jij diep geraakt?
 • Welk pad en avontuur ga jij volgen?

Ga even relaxed zitten, sluit je ogen. LUISTER naar de muziek en luister naar je innerlijke roep, blijf daarna even in stilte zitten en luister🥰

Elke fase van je leven vraagt weer om een andere kracht. Soms heb je doorzettingsvermogen nodig, soms moed dan weer daadkracht. Het begint allemaal met het luisteren naar je hart, ontdekken waar je purpose en passie ligt. Veel mensen weten niet precies wat hun roeping is, het lijkt een beetje een collectief gegeven. Dat komt misschien wel omdat de tijd aan het veranderen is. Het oude werkt niet meer en het nieuwe kennen we niet. We zitten er precies tussen in. En dat geeft een gevoel van kanteling: 'wat moet ik nu precies, met mijn werk, het opvoeden van mijn kinderen, mijn vrienden, mijn relatie'. De neiging is dat we dan maar wat gaan doen. Terwijl eigenlijk de 1e stap stil worden is en dieper te gaan luisteren. Niet zomaar wat gaan doen, maar afstemmen op je hart.

Vraag gewoon aan je hart wat precies de bedoeling is van je leven. Ga geen antwoord bedenken, maar luister naar je hart. Op het moment dat jij je hart gaat volgen gaan er deuren open waarvan jij niet wist dat ze bestonden. Ineens verschijnen er allemaal mensen op je pad die jou gaan helpen, synchroniciteit.

Ga vervolgens eens na wie voor jou de belangrijkste 'mentoren' of 'gidsen' in jouw leven zijn geweest. Dit kan een bestaande mentor/gids zijn, een bekende of een niet bestaande gids/mentor. Of misschien zelfs dieren? Om je te beschermen, te adviseren en te begeleiden.

 • Wat heb je van ze geleerd, wat neem je van ze mee?
 • Welke hulpbronnen hebben je geholpen?
 • Wie of wat geeft je kracht, de overtuiging dat het gaat lukken?

Sluit je ogen en luister naar de muziek.  Vraag jezelf welke les en welke diepe inzicht jij hebt mogen ontvangen en bedank je mentor, laat het los en word je eigen mentor en heb je weer mentoren nodig, pak dan hun hand.

De volgende stap is het overwinnen van je belemmerende overtuigingen, je oude programma. Iedereen weet dat als je je roeping gaat volgen dat je tegenstand gaat krijgen. Want jouw ego houdt niet van verandering. Maar ook de buitenwereld niet altijd. Er kan jaloezie ontstaan of mensen die je tegen willen houden van je roeping.

De kunst in stap 3 is om metaforisch je zwaard te hanteren, want je moet afrekenen met je oude patronen, stel dat je een eigen bedrijf wilt beginnen, maar je partner wilt dat niet of je ouders,  dan ga je compromissen maken en dat werkt niet. Je leven komt nooit volledig van de grond omdat je niet volledig je hart volgt en niet bereid bent om volledig af te rekenen met oude programma's . Doe wat je werkelijk wilt. Kijk mensen kunnen je uitlachen, niet in je geloven en dat hoort allemaal bij het volgen bij je hart, wees voorbereid.

Ben je bereid om tot het uiterste te gaan? Dit is het moment waarop de held het grote avontuur betreedt en de beperkingen van zijn oude innerlijke wereld achter zich laat. Hij gaat op weg en neemt de eerste stap. Voorbij deze stap ligt het onbekende. Als je dat doet, zal het lukken. Je staat op het randje van je comfortzone. Het overstappen van deze rand betekent het ontmoeten van je angst.

In 2006 kwam ik in een reorganisatie terecht, alleenstaande moeder, jonge zoon en wist niet goed wat ik moest doen. Maar ik ontdekte dat mijn innerlijke pad iets met 'geluk' was. Ik heb veel weerstand gekregen.

'Alleenstaande moeder, eigen bedrijf, niet handig. Je hebt zekerheid nodig', werd mij verteld.

Maar dat ene moment om geen compromis te sluiten en er helemaal voor te gaan, was nodig. Want er is niets buiten jezelf wat je kan tegenhouden, behalve je eigen programma en conditionering. Je eigen overtuigingen. De 3e stap is belangrijk om als observeerder te kijken naar je eigen patronen, zonder oordeel. Kijk of er een punt in je leven is waar het helemaal stil is en je je stappen durft te gaan zetten. Stel je maar voor uit je gedachten te stappen en als een observeerder te kijken naar alles wat er in jouw hoofd voorbij komt. Je neemt alleen waar, er zijn gedachten, maar je bent ze niet. Gedachten komen en gaan. En jij staat in het stille middelpunt in je kracht, in het centrum, je hebt contact met je hart en je laat het allemaal aan je voorbij gaan. Jij gelooft in jezelf! Want gedachten gaan voorbij en emoties gaan voorbij. Jij staat precies in het midden, glimlachend en ontspannen, jij gelooft in jezelf......

Heb je toch twijfels? Doe je ogend dicht en luister naar dit nummer en bedenk:

 • Waar zitten je twijfels? Wat weerhoud je ervan om door te zetten?
 • Wat maakt het zwaar?
 • Welke krachten in jou vormen een drempel?
 • Welke krachten/partijen/personen in je omgeving willen liever niet dat je dit gaat doen?


Deze oefening is een belangrijke oefening die je ook altijd kunt doen, afstand nemen en kijken wat er gebeurd, zonder je ermee te identificeren. Dit doe je ook in het dagelijks leven.

De vierde stap ga je afdwalen in je onderwereld. De meest intense stap. nu begint het grootste avontuur pas echt. Want je hebt je roeping gehoord, je weet waar je heen wilt,  je hebt mentoren gevonden, vrienden enzovoort die jou op weg helpen en je bent moedig genoeg geweest om je oude programma's te doorzien, te verslaan, maar dan............. de afdaling van de onderwereld, je schaduw.

De schaduw betekent volgens Carl Jung het deel van het onbewuste, bestaande uit verdrongen zwakheden, tekortkomingen en instincten. Gedurende ons leven wordt de schaduw groter. Iedere keer dat we onze ware emoties of purpose niet verwelkomen, omdat we bijvoorbeeld bang zijn wat vrienden van ons zullen denken, krijgt de schaduw meer invloed over onze bewuste geest. Er bewust van zijn, zei Jung, is één van de manieren om weer persoonlijke vrijheid te verwerven.

Onze schaduw, dat deel van onszelf wat we nog niet verwerkt hebben, dat deel van ons dat pijn doet, waar we ons voor schamen, alle pijn die er gewoon nog is en waar we iets mee mogen doen, het ontmoeten. Als je deze weg opgaat, is het een reis van grote beproevingen, het is het begin van een lange en gevaarlijke weg van initiaties, beproevingen en glimpen van verlichting. De tijger ontwaakt

Belangrijk om in harmonie met jezelf te komen. Je schaduw te ontmoeten en in je persoonlijkheid integreren. Op die manier kunnen we ons ervan bewust zijn en er mee werken. Het negeren ervan kan ons beroven van evenwicht en van de kans om gelukkig te zijn.

De weg naar heelwording dient zich aan. Kies 1 schaduw in jezelf, bijvoorbeeld iets wat je niet kunt vergeven of vergeten. Of iets wat iemand jou heeft aangedaan, of misschien een gedachte dat jij iemand hebt gekwetst. Elke keer als je eraan denkt, komt er oude pijn naar boven. Maar in plaats van de schaduw weg te duwen, ga je de schaduw omarmen. In plaats dat de schaduw vervelend naar buiten treedt, keert hij nu naar binnen om opnieuw te worden geboren. We gaan de schaduw uitnodigen, de ruimte geven en het enige wat je hoeft te zeggen is: alsjeblieft vergeef me, ik hou van je, het spijt me, dank je wel.

Dus sluit even je ogen en bedenk je wat is jouw schaduw is, wat is de pijn die jij nu graag wilt bevrijden. Breng dan nu de aandacht naar je hart. Stel je maar voor dat je door je hart ademt. Je ademt in door je hart en uit door je hart. In door je hart en uit door je hart. Deze fase van het avontuur is je hart je grootste bondgenoot. Je hart heeft geen oordeel, Je hart onderdrukt niets. Je hart zegt ja tegen de schaduw. Met iedere ademhaling door je hart komt er meer ruimte in dit gebied. Het is alsof je hart meer wordt opgerekt met iedere ademhaling.

Misschien kun je voelen dat er meer ruimte komt maar ook meer licht alsof er de zon in je hart schijnt, de zon van liefde. EN terwijl je hart met iedere ademhaling ruimer wordt, nodig dan jouw favoriete pijn uit in je hart. Dus laat de pijn omhoog komen. En adem naar die pijn toe, verzet je niet, probeer niets op te lossen of te fixen, het enige wat nodig is, is dat het er mag zijn in dit grote liefdevolle hart. Blijf ademen door je hart. en stel je maar voor dat je de pijn volledig omarmt en lief hebt. Ik hou van je, ik hou van je. (tijd geven)

In die omarming zul je merken dat de pijn vanzelf oplost, alsof de pijn smelt. Juist door je niet te verzetten maar alleen maar welkom te heetten, kom maar, zul je voelen dat de pijn oplost.

Luister naar dit nummer terwijl je je schaduw in je hart omarmt

Vraag jezelf in stilte af:

 • Van welk deel van jezelf moet je afscheid nemen?
 • Welk deel van jezelf wordt het meeste op de proef gesteld?

We willen de pijn niet, maar door juist de pijn toe te laten, te omarmen wordt deze geïntegreerd. Ik mag het loslaten lijkt een soort van mode woord, maar het interessante is dat als je iets toelaat, laat het jou los. Want als je iets loslaat ben je eigenlijk nog aan het verzetten, maar als je het toelaat en volledig vanuit je hart ja kunt zeggen, dan laat het jou los.

De vijfde stap is de heelwording, waarbij licht en donker samen komen. Stopt met vechten tegen jezelf, je kunt jezelf volledig liefhebben, de strijd wordt gestaakt en de heelheid wordt ervaren, je ervaart veel meer lichtheid. En misschien ben je er nog niet aan toe om dat licht/de liefde te begrijpen of te integreren, daarvoor kun je nog wat fasen doorlopen. Want juist als het licht zich aandient, gaat het donker je uitdagen en terugtrekken. Je kunt het licht en de liefde niet bezitten, maar het is wel beschikbaar voor jou. Het is je geboortepotentieel. Soms moet je het alleen even wakker schudden. Dankbaar te zijn voor wat je hebt bereikt.

Veel mensen voelen zich op dit moment in de steek gelaten. door het systeem, door de politiek, door familie, door vrienden en collega's. Er is verdeel- en heers. Het probleem van deze fase is dat heel veel mensen zich er tegen verzetten, benoemen het als oneerlijk, voelen zich machteloos, boos, gefrustreerd en stapt in de slachtofferrol. Je licht dooft weer.

De kunst is om in deze fase te accepteren dat het zo is zoals het is.  Het enige wat je kunt doen is in je eigen oorspronkelijke kracht terugkeren, dat is de diepste les die je te leren hebt. Niemand gaat jou namelijk redden, jij zult het zelf moeten doen. En dat is de bodem van de put, niemand is er voor je, maar dat is ook een kracht, je komt volledig tot je authentieke kern. En daar heb je moed voor nodig, maar ook jij hebt moed.  Als jij in je licht durft te gaan staan, de liefde door je heen te laten stromen, groei je in bewustzijn en voelt je leven meer verrijkt.

Ondanks de duale wereld, de wereld van verdeel- en heers waar we ons nu in bevinden, is het de kunst om je te realiseren dat beide realiteiten tegelijkertijd waar zijn. Dus je bent en een mens en liefde. Je bent heel en je bent op weg om heel te worden. Soms val je terug en dan zet je weer grote stappen naar het licht. De terugkeer naar het licht. Vier het leven, ga vanaf nu dansend door het leven.........

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen