Nederlanders zijn kampioen zitten!

We zitten te veel en bewegen te weinig, blijkt uit een trendonderzoek Bewegen en Gezondheid van TNO. We zijn zelfs Europees kampioen zitten!

De Nederlandse jongeren zitten het meest met van allemaal: 10 uur per dag. Niet iets om trots op te zijn. Het verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden met 40 tot 60%.

In het verleden zat ik te veel achter de computer. Te druk om tijd te nemen om te bewegen. Maar het is een illusie dat je het te druk hebt om niet te kunnen bewegen. Je kunt op een eenvoudig manier vorm gaven aan lichaamsbeweging naast je drukke bestaan.

Waarom is zitten nu zo slecht voor je?

Fysiek actief zijn is belangrijk voor welke leeftijd dan ook. Het helpt risico’s verminderen op ziekten als diabetes type 2, beroerte, zwaarlijvigheid en coronaire hartziekten. Bewegen daarentegen verbetert de bot gezondheid, je behoudt een gezond gewicht en het verbetert de kwaliteit van je leven. Lichamelijke activiteit kan helpen om fysieke effecten van veroudering te verminderen, het verbetert de balans en je stemming, houdt je botten en spieren sterk en helpt bij het verbeteren van cognitieve vaardigheden en je te beschermen tegen sociaal isolement zoals bijvoorbeeld wandelen of naar de sportschool gaan.

Deze korte video legt jou nog even haarfijn uit waarom bewegen zo belangrijk is!

Richtlijnen

De richtlijnen voor lichaamsbeweging voor kinderen en jongeren, zijn anders dan de richtlijnen voor volwassenen. GOV.UK geeft in deze factsheet de richtlijnen aan voor kinderen en jongeren en in deze factsheet voor volwassenen en in deze factsheet voor ouderen 65+. Voor volwassenen wordt 2 1/2 uur matig lichamelijke activiteit aanbevolen per dag en ten minste twee dagen van spierversterking. Jong volwassenen van 5 tot 18 jaar moeten meer bewegen dan volwassenen: Ten minste 60 minuten tot enkele uren per dag matige tot krachtige lichamelijke activiteit en ten minste drie dagen per week krachtige spierversterking.

Het lijkt veel, maar is dat ook zo?

De matig lichamelijke aanbevolen activiteit, dat afhankelijk is van leeftijd, gezondheid en lichamelijke conditie, betekent niets anders dan een activiteit doen waarbij je ademhaling iets sneller gaat, je hart sneller gaat kloppen, je het warmer krijgt maar daarnaast gewoon kunt praten met bijvoorbeeld je collega. Natuurlijk mag je dit verhogen naar meer intensiteit variërend tussen matig en krachtig. De algemene regel is 1 minuut intensiteit verhogen is gelijk aan 2 minuten matig intensiteit activiteit. Je kunt hiermee gaan oefenen.

De spierversterkingsactiviteit kun je in een sportschool doen, maar ook door bijvoorbeeld actiever te worden in het huishouden zoals schoonmaken, zware boodschappentassen tillen, tuinieren of met kettlebelts thuis aan de slag te gaan, en……….neem eens wat vaker de trap.

Stel een doel

Het stellen van doelen is gunstig in het verbeteren van je ‘lichamelijke activiteit gedrag’ blijkt uit een onderzoek.  Maak een doelenlijst voor ten minste één week en monitor elke dat je bewegingsactiviteit. Je kunt bijvoorbeeld als doel stellen elke dag minstens 8000 stappen te lopen. Installeer via je Iphone een stappenteller, dit motiveert en het nodigt uit om elke dag wat meer stappen te lopen.  Een goede stappenteller is Human.

Welk doel je ook stelt, het gaat erom dat jij er tevreden over bent. Stel niet te hoge doelen, maar bereikbare en realistische doelen bijvoorbeeld elke dag in de lunchpauze 20 minuten wandelen. Erken dat als je weinig lichamelijk actief bent dat het begin het moeilijkst is, maar na wat oefenen wordt het steeds gemakkelijker. Kies een doel waar jij van kunt genieten, begin langzaam en bouw de activiteit op.

Zoek de open lucht op

Het is een goede manier om de dag te beginnen met het inademen van frisse lucht, vogels horen fluiten, wind voelen en genieten van een mooie wandeling. Fysiek actief zijn in de buitenlucht, is ook gezond voor onze geestelijke gezondheid. Het contact met de natuur helpt meestal iedereen die gestrest is, overwerkt of uitgeput van het werken achter de computer, of gewoon even wil opladen. Het helpt je om je beter te voelen. Eenmaal op werk aangekomen zal je je beter voelen maar ook productiever. Mensen zijn vaak losgekoppeld van groen en buitenlucht, zoek het dus op, het zal je goed doen!

Zit jij veel op werk?

Er is veel bewijs dat studenten en werknemers beter studeren of presteren wanneer ze ook fysiek actief zijn. Het verbetert de aandacht, de concentratie, de stemming en algeheel welzijn. Middels hersenscans is aangetoond dat werknemers die bijvoorbeeld naar werk  fietsen, hun brein alerten en meer actief is. Werkgevers mogen best een sleutelrol innemen in het helpen om meer te bewegen. Lichamelijk actief zijn heeft namelijk niet alleen voordelen voor de gezondheid maar ook voor prestaties.

Je kunt ook op werk meer actiever zijn door bijvoorbeeld meer de trap te nemen of al lopend te bellen. In plaats van een mail te sturen, kun je ook je collega al wandelend opzoeken. Je kunt ook voorstellen om staande bureaus te integreren binnen de werkplekken, waarom zou je dit niet zelf initiëren, het gaat tenslotte om jouw gezondheid.

Sta elk half uur op om wat te bewegen en doe eens wat vaker (stretch) oefeningen achter je bureau.  Je kunt gemakkelijk via google zoeken naar kantoorgym en je vindt voorbeelden genoeg. Oefen ze!

Fysiek actief zijn is voor elke leeftijd

Fysiek actief zijn is echt voor elke leeftijd belangrijk, ook voor ouderen. Het helpt om mobiel te blijven, gezonder te blijven en cognitief alert te blijven.

Als je kijkt naar de toenemende tijd onder jong volwassenen die computer spelletjes spelen of veelvuldig zittend het huiswerk doen, kan dit negatieve invloed hebben op hun gezondheid.

Er is voor iedereen meer reden dan ooit om een actieve lifestyle vorm te geven. Lichamelijke activiteit als gewoonte in je leven ontwikkelen is belangrijk. Integreer meer bewegen in je dagelijks leven. Maak dus een plan voor – in eerste instantie – één week om meer te gaan bewegen. De kans is groot dat je het een volgende week weer doet, en de week daarna weer.

Een studie suggereert dat het ongeveer 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte automatisch te maken. Denk alleen al aan de grote gezonheidsvoordelen die je bereikt door meer te bewegen en de happy hormonen die aangemaakt worden. Maak er een leuke gewoonte van, het zal je veel winst opleveren.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen