27 december 2022 

Hoe staat het met het geluk in de wereld?

Er is een soort trend gaande die zich afspeelt in de wereld, de opkomst van verdriet, angst, zorgen en woede en het wordt door leiders gewoon gemist. Iedereen kan voelen dat er een gevoel van frustratie is. En het bijzonder is dat men denkt dat dit door de pandemie (corona) komt.  En voor een deel klopt dat. Er is meer boosheid, zorgen en verdriet. Maar deze trend van negatieve emoties is al langere tijd aan de gang, zelfs voor Corona.

Hoe komt dat?

De meeste wereldleiders richten zich te veel op het feit of mensen een baan hebben, hoeveel geld ze verdienen, en ze hebben geen indicatoren hoe mensen zich voelen. Wat zijn nu deze indicatoren, naast de economische indicatoren? Ook op het werk spelen indicatoren van winst, productiviteit en omzet een grotere rol dan hoe mensen zich voelen.


Toenemend ongelukkig gevoel

Woede, stress, zorgen en verdriet bereikten dus in 2021 recordhoogtes. Ongelukkige gevoelens nemen wereldwijd al een decennium toe en de opkomst ervan is door bijna elke wereldleider gemist. Dat komt omdat leiders veel aandacht besteden aan maatregelen zoals het bbp of werkloosheid, bijna geen van hen het volgt het welzijn van hun burgers. De implicaties van deze blinde vlek zijn aanzienlijk en verreikend, leiders missen het ongelukkige gevoel van hun medemens.

De positieve zelfevaluaties van Amerikanen van hun mentale gezondheid zijn het laagst in meer dan twee decennia van Gallup-peilingen. Het aantal bezoeken aan geestelijke gezondheid is sinds 2004 toegenomen, Gegevens uit dezelfde peiling tonen aan dat bijna een kwart van de Amerikaanse volwassenen, 23%, aangeeft in de afgelopen 12 maanden een psycholoog, therapeut, psychiater of een andere professional in de geestelijke gezondheidszorg te hebben bezocht. Dit markeert een aanzienlijke toename van bezoeken aan de geestelijke gezondheid sinds de vraag voor het laatst werd gesteld in 2004, toen 13% van de Amerikaanse volwassenen zei dat ze een professional in de geestelijke gezondheidszorg hadden gezien. Op dat moment beoordeelde een recordhoogte van 51% van de Amerikanen hun geestelijke gezondheid als uitstekend - 20 punten hoger dan vandaag. In 2001, het enige andere jaar dat Gallup vroeg naar bezoeken aan de geestelijke gezondheid, meldde 10% dat ze een professional zagen en 43% beschreef hun geestelijke gezondheid als uitstekend.

Amerikaanse volwassenen bezochten gemiddeld 3,2 bezoeken aan de geestelijke gezondheid in 2022, vergeleken met 1,5 in 2004 en 1,1 in 2001. Dertien procent van de Amerikanen bezocht een professional in de geestelijke gezondheidszorg vijf of meer keer in 2022, vergeleken met 6% in 2004 en 5% in 2001.

Gezien de tijdsduur tussen de metingen, is de oorzaak van deze toename van bezoeken aan de geestelijke gezondheid onduidelijk, maar waarschijnlijk het resultaat van een aantal factoren. Het kan deels te maken hebben met de pandemie of aan andere factoren.

Amerikaanse volwassenen die hun eigen geestelijke gezondheid per saldo negatief beoordelen, hebben meer kans om te melden dat ze een professional in de geestelijke gezondheidszorg hebben gezien dan degenen die hun geestelijke gezondheid positief beoordelen. Vier op de vijf van de 24% van de Amerikaanse volwassenen die zeggen dat hun geestelijke gezondheid alleen eerlijk of slecht is, zeggen dat ze geestelijke gezondheidszorg hebben gezocht, terwijl slechts één op de vijf van de 75% die hun geestelijke gezondheid als uitstekend of goed beoordelen, hulp hebben gezocht.

Amerikaanse volwassenen die hun geestelijke gezondheid als alleen redelijk of slecht beoordelen, zeggen dat ze in 2022 gemiddeld 8,1 keer een professional in de geestelijke gezondheidszorg hebben gezien. Dit in vergelijking met een gemiddelde 1,6 bezoeken in het afgelopen jaar onder degenen die hun geestelijke gezondheid als uitstekend of goed beoordelen. Jongere volwassenen en vrouwen, die meer kans hebben dan hun tegenhangers om hun eigen geestelijke gezondheid negatief te beoordelen, hebben ook meer kans om te zeggen dat ze het afgelopen jaar geestelijke gezondheidszorg hebben gezocht.

Amerikaanse volwassenen van 18-34 jaar oud rapporteren een gemiddelde van 5,9 bezoeken aan de geestelijke gezondheid in het afgelopen jaar, vergeleken met die 3,7 bezoeken onder mensen van 35-54 jaar en 1,0 onder die 55 en ouder. Vrouwen rapporteren gemiddeld 3,7 bezoeken in 2022 tegenover 2,1 voor mannen.

Waar het op neer komt

Terwijl meerderheden van Amerikanen hun mentale en fysieke gezondheid als uitstekend of goed blijven beoordelen, zijn de percentages die zeggen dat ze uitstekend zijn, de laagste ooit.

Wat te doen?

Mijn moeder zei altijd: 'Je kunt geen geluk kopen, maar wel geluk uit verbintenissen halen'. We weten dat je een baby niet kunt grootbrengen met alleen voeding en verzorging, liefde en verbintenissen zijn heel belangrijk. Als ze geen liefde krijgen, dan wordt een bepaalde bedrading in hun hersenen niet  gevormd. Verbindingen met andere mensen levert veel voordelen op. Mensen herstellen sneller, hebben een beter immuunsysteem en minder gezondheidsklachten. Herstellen ook sneller van stress. Dat we elkaar nodig hebben is duidelijk. Bovendien zijn verbindingen gewoon fijn om te hebben, elkaar nodig hebben, praten en lachen met elkaar in voor en tegenspoed.

Een onderzoek laat dit zien, weliswaar geen leuk onderzoek. Een aap in een kooi werd bang gemaakt door de kooi te schudden en lichtflitsen toe te passen. Vervolgens werd het stresshormoon gemeten, wat hoog was. De aap kreeg geen medicijnen om het minder stressvol te maken, maar een maatje. Ze herhaalden het schudden van de kooi en lichtflitsen, maar doordat er een andere aap bij was, bleek het stresshormoon gehalveerd te zijn.  Puur dankzij de aanwezigheid van zijn maatje in de kooi.

Nu hebben wij mensen allemaal op onze manier stress. Weliswaar wordt onze kooi niet geschud of krijgen we lichtflitsen toegediend, maar er is wel voldoende 'stress en zorgen' wat het stresshormoon dagelijks activeert. Zoek verbinding op met elkaar. Ga relaties aan. Het heeft een positieve invloed op gezondheid en welzijn. Onze fysiologie verandert.  Als we samen zijn verandert ons gevoel van binnen.

Misschien een mooi doel voor 2023. Als je in de richting van je doel werkt fungeren bepaalde hersendelen als stroomonderbrekers. De hersenen anticiperen op de doelen en meten de afstand tussen waar we zijn en waar we willen komen en maakt krachten vrij om ons in beweging te houden. Als doelen bereiken begint er van alles te gebeuren. Als het een positief doel is komen er allerlei neurotransmitters vrij.

Jij bent de verandering

Wij moeten zelf beginnen met de verandering in de wereld te brengen, bij onszelf met positivisme en meer geluk in onszelf. En stel je dan voor wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn als meer en meer gelukkige en positieve mensen in de wereld zouden zijn?  Een wereld met meer vrede, optimisme en compassie, dat is zeker mogelijk. Net als een steen wat je in het water gooit, er ontstaat een rimpeleffect. En er is slechts 1 persoon nodig om al een rimpeleffect te creëren, dus stel je voor als we dit allemaal doen?

Vanuit verbinding met jezelf kun je je beter verbinden met anderen.  Natuurlijk is het goed om bij jezelf naar binnen te gaan en de stilte op te zoeken, je polariteiten in balans brengen, maar structureel bezig zijn met het idee dat je niet goed genoeg bent en beter moet worden dan je nu bent, geeft alleen maar ellende. Je bent namelijk al helemaal goed zoals je bent.  We zijn sociale onbaatzuchtige wezens.

Je relaties jouw persoonlijke aandacht geven, je support en compassie tonen, een vriendelijke daad doen, de positieve invloed die we op andere mensen hebben, de verbindingen met anderen, je steun, je respect tonen. Je hoeft niet rijk te zijn om een leven vol voldoening te hebben, je hoeft niet intelligent te zijn of sociale status te hebben, beroemd te zijn of wat dan ook.  Al deze waarden zijn de manifestatie die het leven de moeite waard maken. Het enige wat jij moet doen is andere mensen behandelen zoals jij het liefst zelf behandeld zou willen worden.

Doelen geven betekenis aan je leven, laat je doel voor 2023 zijn om mooie verbindingen te koesteren en nieuwe verbindingen te maken.

DROOM, DURF, EXPLOREER EN FANTASEER! Voor iedereen een heel goed uiteinde en maak van 2023 een spelend jaar, met speelse ideeën, speelse dialogen, en maak een speelplaats van al je ontmoetingen. 🥰  DOE waar jij intrinsiek GELUKKIG van wordt!

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen