Gelukscoach worden?

Gelukscoach of werkgelukdeskundige worden?

Je eigen bedrijf starten als gelukscoach of werkgelukdeskundige kun je als zzp-'er doen vanuit een eenmanszaak. Je hebt geen startkapitaal nodig, je kunt vanuit huis starten of een werkplek huren, dan wel je laten inhuren door organisaties als werkgelukdeskundige. Waar moet je rekening mee houden?

Inhuren door organisaties

Als je je laat inhuren door organisaties als Gelukscoach of Werkgelukdeskundige werk je voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Je werkt namelijk als zelfstandig ondernemer vanuit je eenmanszaak. Het ondernemerschap is een fantastisch vak, kijk echter wel of het ondernemerschap iets is voor jou. Zowel jij als zzp'er en je opdrachtgever zijn verantwoordelijk voor de relatie die je met elkaar aangaat. Als je je laat inhuren door organisaties is het vooral van belang of je echt zelfstandig ondernemer werkt of dat er sprake is van een verkapte vorm van loondienst. Verdiep je hiervoor in de Wet DBA. Het principe is heel simpel:

  • de opdrachtnemer is vrij vervangbaar,
  • de opdrachtnemer werkt niet onder het gezag van de opdrachtgever
  • er is geen sprake van loon.

In sommige gevallen dien je een modelovereenkomst te tekenen die je op de site van Wet DBA vindt. Er zijn volop ondernemerskansen als Gelukscoach omdat het een beroep met toekomst is. Registreer je bij de Kamer van Koophandel, dit is verplicht. 

Een coachpraktijk starten

Start je liever je eigen coachpraktijk en ga je één op één coaching geven? Registreer je bij de Kamer van Koophandel, dit is verplicht.  Bedenk je bedrijfsnaam en start je eenmanszaak. In sommige gevallen kun je ook kiezen voor een besloten vennootschap (BV). Laat je door de kamer van koophandel informeren welke rechtsvorm bij jou past. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je je btw nummer. In sommige gevallen is je burgerservicenummer gelijk aan je btw nummer, let hierbij op identiteitsfraude en plaats het btw nummer niet zomaar op je website. Volgens de laatste gegevens mag de Belastingdienst het BSN niet meer gebruiken in btw-identificatienummer, let hierop. 

Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Het is vooral van belang als beginnend coach dat je vlieguren gaat maken. Kun je dit vanuit huis doen, start vanuit huis. 

Overig

Als zzp-’er ben je zelf verantwoordelijk voor je risico’s. En dus ook voor het afsluiten van eventuele verzekeringen. Maar ook voor het opbouwen van je pensioen, zoals:

  • Arbeidsongeschiktheid, voor het geval je ziek wordt. 
  • Bedrijfsaansprakelijkheid, dekt de schade die je aanricht bij anderen
  • Beroepsaansprakelijkheid, dekt de aansprakelijkheid voor schade door beroepsfouten
  • Rechtsbijstand, biedt professionele juridische ondersteuning, zoals de kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten en advocaatkosten.
  • Pensioen, dit moet je zelf regelen. 
  • Zakelijke autoverzekering. 

Maak een goede inschatting op welke risico's je loopt. Onze voorkeur gaat uit naar het broodfonds voor het geval dat je ziek mocht worden omdat dit een eerlijk systeem is. Denk verder goed na wat je nodig hebt, gebruik je gezonde verstand. Laat je informeren door de Kamer van Koophandel en denk zelf goed na wat je echt nodig hebt.