Gelukscoach of werkgelukdeskundige worden?
Je eigen bedrijf starten als Gelukscoach of Werkgelukdeskundige kun je als zzp'er doen vanuit een eenmanszaak. Je hebt geen startkapitaal nodig, je kunt vanuit huis starten of een werkplek huren, en je kunt je ook laten inhuren door organisaties als Werkgelukdeskundige. Waar moet je rekening mee houden?
Inhuren door Organisaties
Als je je laat inhuren door organisaties als Gelukscoach of Werkgelukdeskundige werk je voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Je werkt namelijk als zelfstandig ondernemer vanuit je eenmanszaak. Het ondernemerschap is een geweldig vak, maar kijk wel of het ondernemerschap iets voor jou is. Zowel jij als zzp'er als je opdrachtgever zijn verantwoordelijk voor de relatie die je met elkaar aangaat. Als je je laat inhuren door organisaties, is het vooral belangrijk om te controleren of je daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer werkt, of dat er sprake is van een verkapte vorm van loondienst. Dit is van belang in het kader van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Het principe is heel simpel:
De opdrachtnemer is vrij vervangbaar.
De opdrachtnemer werkt niet onder het gezag van de opdrachtgever.
Er is geen sprake van loon.
In sommige gevallen dien je een modelovereenkomst te tekenen die je kunt vinden op de website van de Belastingdienst. Er zijn volop ondernemerskansen als Gelukscoach, omdat het een beroep is met toekomstperspectief. Registreer je bij de Kamer van Koophandel, dit is verplicht.
Een Coachpraktijk Starten
Als je liever je eigen coachpraktijk start en één-op-één coaching wilt geven, moet je je eveneens registreren bij de Kamer van Koophandel. Bedenk een bedrijfsnaam en start je eenmanszaak. In sommige gevallen kun je ook kiezen voor een besloten vennootschap (BV). Laat je goed informeren door de Kamer van Koophandel over welke rechtsvorm het beste bij jou past. Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je je btw-nummer. Let op: in sommige gevallen is je burgerservicenummer gelijk aan je btw-nummer. Wees voorzichtig met het delen van dit nummer op je website om identiteitsfraude te voorkomen. Volgens de laatste richtlijnen mag de Belastingdienst het BSN niet meer gebruiken in het btw-identificatienummer. Let hierop bij het verstrekken van je btw-nummer.
Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Het is vooral belangrijk als beginnend coach dat je vlieguren maakt. Als je dit vanuit huis kunt doen, start dan vanuit huis.
Overige Verplichtingen en Verzekeringen
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je risico's en de daarbij behorende verzekeringen. Denk hierbij aan:
Arbeidsongeschiktheid: voor het geval je ziek wordt.
Bedrijfsaansprakelijkheid: dekt schade die je aanricht bij anderen.
Beroepsaansprakelijkheid: dekt aansprakelijkheid voor schade door beroepsfouten.
Rechtsbijstand: biedt juridische ondersteuning, zoals de kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten, en advocaatkosten.
Pensioen: dit moet je zelf regelen.
Zakelijke autoverzekering: indien van toepassing, voor het geval je een zakelijke auto gebruikt.
Maak een goede inschatting van de risico's die je loopt en welke verzekeringen je nodig hebt. Onze voorkeur gaat uit naar het broodfonds voor het geval je ziek mocht worden, omdat dit een eerlijk systeem is. Denk verder goed na over wat je nodig hebt en gebruik je gezonde verstand. Laat je informeren door de Kamer van Koophandel en denk goed na over wat je echt nodig hebt.