Ethische code Gelukscoach en Werkgelukdeskundige

Iedere Gelukscoach of Werkgelukdeskundige die een diploma heeft behaald bij Heart4Happiness verbindt zich aan de ethische code in zijn of haar uitoefening in het vak Gelukscoaching.

Ethische code Gelukscoach annex Werkgelukdeskundige

Heart4Happiness streeft naar een meer bewuste samenleving waarin de menselijke maat vanzelfsprekend is. Waar het logisch is om de 'echte authentieke jij' te kunnen zijn, je ware zelf in plaats van je aangeleerd programma. Dit betekent anders durven kijken, handelen, sturen en voelen. Hier horen lastige emoties bij. Ze zijn onderdeel van het contract met het leven. Je kunt nu eenmaal geen betekenisvolle  carrière opbouwen of kinderen opvoeden of iets betekenen voor deze wereld zonder stress en ongemak. Ongemak tot bewustzijn brengen als toegangsprijs tot een gelukkig leven. Bewustzijn van je aangeleerd programma geeft toegang tot je authentieke zelf. 

De Gelukscoach annex Werkgelukdeskundige gebruikt zijn natuurlijke kwaliteiten om de coachee te helpen floreren. Deze elementen bevorderen het emotioneel veilig klimaat tussen de gelukscoach en de klant. 

Werken met opdrachtgevers

Als Gelukscoach werk je beroepsmatig één op één met je klant dan wel in een organisatie met een individu, team of organisatie. Redelijkerwijs kun je van een Gelukscoach of Werkgelukdeskundige verwachten:

  • De Gelukscoach is transparant in het delen van de algemene voorwaarden, privacy reglement en ethische code.
  • De Gelukscoach geeft eerlijk weer welke waarde zij te bieden heeft.
  • De hoogste mate van vertrouwelijkheid wordt in acht genomen met betrekking tot informatie over de opdrachtgever.
  • De Gelukscoach spreekt duidelijk af onder welke condities het vertrouwen gewaarborgd wordt. 
  • Een Gelukscoach die met minderjarigen werkt of kwetsbare volwassenen maakt afspraken met diens voogd of verzorgers. 
  • De Gelukscoach maakt kenbaar als de opdracht niet bij hem of haar past.

Gelukscoaching

Concreet helpt een Gelukscoach de klant dichter bij zijn of haar 'Ideale authentieke zelf' te komen. Het gaat over anderen helpen te motiveren om te groeien in bewustzijn.

  • De gelukscoach helpt de coachee dichter bij haar Ideale authentieke aard te komen.
  • De gelukscoach helpt de coachee te groeien in bewustzijn om dichter bij haar authentieke Zelf te komen.
  • De gelukscoach helpt bij het ontwikkelen van gezonde relaties.

Gelukscoaching richt op bewustzijnsgroei en de coachee helpen te groeien richting haar ideale authentieke zelf in plaats van de meer traditionelere vormen van coaching wat voornamelijk gaat op het begeleiden van het bereiken van doelen. Gelukscoaching gaat niet over tekortkomingen maar juist over sterkten en potentie. Het bewust maken van saboteurs en het opbouwen van Geluksgewoonten.


Om het nieuwe gedrag eigen te maken, dient er balans te zijn tussen positieve emotionele aantrekkers (PEA) en negatief emotionele aantrekkers (NEA). Het dynamisch samenspel tussen PEA en NEA beïnvloeden de emotionele toestanden van Gelukscoaching.

Afstemmen op de klant

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is echt essentieel om je af te stemmen op de klant. Zodra een klant in een emotie terecht komt, stem je eerst af op de emotie. Erken de gevoelens. Zodra de klant zich gevoeld en gehoord voelt, kun je hem of haar terugleiden naar het hier-en-nu. Dus eerst afstemmen en dan terugleiden.

Gericht op groei

De Gelukscoach is gericht op bewustzijnsgroei van de klant. Dit doe je zowel door boven de ijsberg te kijken naar het gedrag, maar ook onder de ijsberg te kijken naar emoties, overtuigingen, drijfveren, gedachten en percepties. Om nieuw gedrag eigen te maken, dient er balans te zijn tussen positieve emotionele aantrekkers (PEA) en negatief emotionele aantrekkers (NEA). Het dynamisch samenspel tussen PEA en NEA beïnvloeden de emotionele toestanden van Gelukscoaching.


Als Gelukscoach of Werkgelukdeskundige kun je verbeterpunten of kwaliteitspunten aangeven over de ethische code. Je kunt ons hiervoor benaderen via het contactformulier