09 juli 2015 

Gevoelens waar ik niet genoeg van voel?

Het antwoord op deze vraag kan alles te maken hebben met een veelheid aan mogelijkheden. Bijvoorbeeld, wil jij je zekerder voelen, meer geliefd, krachtiger, onafhankelijker, vrijer, vrediger, rustiger, kalmer, meer blij jezelf te zijn, gelukkiger met het leven in het algemeen, mooier of aantrekkelijker, levendiger, passievoller enzovoort.

Misschien wil je het gevoel dat je meer plezier hebt en enthousiast bent over het leven en wat er komen gaat. Je zou je misschien wel blij willen voelen, meer plezier willen ervaren en geïnspireerd, vriendelijker, moediger, van betekenis willen zijn.

Daarom kijk naar de vele prachtige gevoelens die je meer wilt voelen en ontwerp en stel je een leven met bijpassende levensstijl voor, met alle ideeën van jezelf en wat mogelijk is, om die prachtige gevoelens nu al te beleven.

Maar het lijkt me, dat dit niet effectief werkt wanneer het gaat om het vinden en voelen van een goed gevoel voor slechts een kort moment, om daarmee dan wonderbaarlijke resultaten te laten verschijnen. Ik geloof dat het hier over de ontwikkeling van jouw hele staat van zijn gaat.

Ik geloof dat het zou moeten werken zoals bij een verliefdheid. Het gevoel over iemand wat je de hele dag bij je draagt, omdat het zo geweldig is om aan die persoon te denken, of hij/zij nu in je directe nabijheid is of juist niet.

Of: als een verliefdheid op een idee, een droom, en dan zozeer zelfs, dat het er alleen al aan denken je prikkelt en je die fantastische spanning geeft (Hans Oelen).

Ga je vandaag eens gedragen zoals jij je wilt voelen. Want hoe jij je gedraagt heeft veel invloed op je gevoel.

Ik-als-spelende-mens

In het spelen, zoals we dat vooral van kinderen kennen, valt op dat spelen zich kenmerkt door een eigen ernst en spelvreugde. De speler wordt als het ware in het spel opgenomen.

De ik-als-spelende-mens is gericht op spelen en staat voor vieren, plezier, creativiteit en ontwikkeling. Spel spreekt aan en raakt ons. De spelende mens is gericht op het spelproces zelf en beleeft er plezier aan. De homo ludens (spelende mens) eert het leven en zijn werk door het spel goed te spelen. Of het spel goed gespeeld wordt, of het leven goed geleefd wordt, is belangrijker dan het één of andere bereikbare eindresultaat. Anders gezegd: het spelen is geen middel tot een doel, maar spel heeft een doel in zichzelf (Dirk Jan Verheijen).

Om nog extra power te geven aan hoe jij je vandaag wilt voelen kun je spelen met een Mood Visionboard. Een visionboard is het visueel maken van hoe jij je wilt voelen, we onthouden dingen beter via plaatjes: “A roadmap for change”.

Meer info over het maken van plaatjes om je aandacht te richten op wat jij wilt, beluister dan zeker onderstaande video:

 

 

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen