Manage your energy, not your time

Energy finder heeft een groot jaarlijks onderzoek uitgevoerd, in samenwerking met onderzoeksbureau Integron, naar de energie van werkend Nederland.

Er zijn 4.400 werknemers bevraagd met de volgende vragen:

  • Met hoeveel energie werknemers dagelijks aan de slag gaan;
  • Waar werknemers hun energie vandaan halen;
  • Hoeveel energielekken er zijn oftewel waar energie wegloopt.

Oplevende economie

Door de oplevende economie was de verwachting dat werknemers energieker en positiever aan het werk zouden gaan in 2017. De cijfers laten echter een ander verhaal zien.

  • Er stroomt onnodig veel menselijke energie weg uit organisaties;
  • De stemming onder het personeel is negatiever dan ooit;
  • De Nederlandse werknemer is boos;
  • Maar liefst 36% van de werknemers voelt zich angstig en pessimistisch en heeft weinig zelfvertrouwen.

Sociale, mentale en emotionele energiebronnen

De emotionele energiebron is gemeten aan de hand van drie gekleurde knoppen. De groene knop staat voor een positieve houding oftewel ‘blij’, de blauwe knop voor een neutrale houding oftewel ‘automatische piloot’ en de rode knop staat voor een negatieve houding oftewel ‘boos’.

In vergelijking met het jaar 2016 is de rode knop aanzienlijk gestegen, van 28% naar 36%. De belangrijkste oorzaak van deze toename aan boze werknemers is een dalend gevoel van autonomie en een dalend optimisme.

Dalend gevoel van autonomie betekent dat medewerkers minder geneigd zijn het heft in eigen hand te nemen maar zich vooral laten leiden door dagelijkse besognes en taken die uitgevoerd dienen te worden. Met name in de ICT is het percentage boze werknemers het grootst.

Gerelateerd aan functie

De blije werknemers bevinden zich vooral op directieniveau en hoger management. De boze werknemers voornamelijk in het ondersteunend personeel en het uitvoerend personeel zonder klantcontact.

Voor meer uitgebreide broninformatie, vraag hier de gratis whitepaper aan van EnergyFinder. Absoluut de moeite waard om te lezen.

Over de schrijver
Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij helpt mens en organisatie groeien naar een hoger geluksbewustzijn.
Reactie plaatsen