Werkstress of Werkgeluk? Het roer moet nu echt om.......
Werkstress is beroepsziekte nummer 1, overigens is dit al jaren het geval en neemt stress nog steeds toe.
Natuurlijk vormt stress helemaal niet zo’n gevaar voor werkgeluk, maar dan gaat het wel om een goede balans tussen inspanning en ontspanning. En dat blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn. Want om optimaal gebruik te kunnen maken van stress, moet je echt opladen.
Structurele werkstress is voor niemand goed
Opgebrand? Leeg? Zombie-gevoel? Down?…………….ook al hoor je deze woorden wellicht niet direct van je collega’s, hebben wel bijna 1 miljoen mensen last van stress.
- Wie durft hier nu echt voor uit te komen?
- En waarom doen we onszelf dit aan?
- Hebben we het niet door?
- Durven we geen ‘nee’ te zeggen.
- Denken we er überhaupt niet bij na?
- Waarom zetten we onszelf niet af en toe even uit?
We zijn echt volledig onze ‘uitknop’ kwijt en onze energie verliezen we gedurende de dag sneller en sneller. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we inzien hoe belangrijk het is om goed voor onszelf te zorgen, om ‘op te laden’ en de vecht- en vluchtmodus te reduceren. Deze vecht- en vlucht modus diende ons goed in de vroegere eeuwen, waarbij we nog achterna gezeten werden door Sabeltand tijgers, maar anno 2020 gebruiken we deze reactie vaker verkeerd dan goed. Het heeft totaal geen zin om stressklachten te krijgen vanwege je werk, collega’s of manager, maar het heeft wel zin om jezelf serieus te nemen en te bouwen aan zelfbewustzijn.
Wil je even je geheugen opfrissen over de vecht en vluchtmodus, bekijk dan onderstaande video van Robert Sapolsky. Een aanrader.
En nu…………in Corona tijd?
Ziekte en ziekteverzuim heeft anno 2020 ineens een hele andere betekenis gekregen. We hechten sinds corona ineens meer waarde aan gezondheid en immuunsysteem. Waar in het verleden vooral de infectieziekten ons ziek maakten, is het afgelopen decennia vooral stress, en nu ook weer infectieziekten. De meeste mensen weten wat de negatieve effecten van stress zijn, maar hebben we er wel eens epigenetisch naar gekeken? Want stress, angst, boosheid en frustraties hebben echt een effect op je immuunsysteem.
In de opleiding voor Gelukscoach leren studenten het begrip ‘epigenetica’ al vanaf aanvang opleiding (13 jaar geleden). En nog steeds hebben de meeste studenten er nog nooit van gehoord. Het is echter een hele belangrijke wetenschap voor Werkgeluk. Want stress heeft een instant effect op onze genen omdat emoties genetisch materiaal beïnvloeden, maar ook het immuunsysteem op een laag pitje kunnen zetten en ook het bewust denkende brein offline kunnen zetten. Dit zijn belangrijke redenen die welvaartziekten kunnen bepalen.
De Westerse geneeskunde werkt volgens de Newtoniaanse fysica. Het lichaam wordt gezien als materie (of een object) en kan alleen worden beïnvloed door een andere vorm van materie zoals bijvoorbeeld medicatie of chemische middelen om de gezondheid te herstellen. Conventionele Newtoniaanse farmaceutische inspanningen zijn gericht op de chemische routes van het lichaam en hebben historisch gezien de rol van de mind verwaarloosd. Mind, als uitdrukking van ‘energie’, wordt niet gewaardeerd in een materie gebaseerde Newtoniaanse wereld. Toch is de rol van de mind bij het manifesteren van geneeskrachtige placebo-effecten al bijna 75 jaar erkend door de medische wetenschap.
In feite is het placebo-effect verantwoordelijk voor een derde en misschien wel voor tweederde van alle medische genezingen, inclusief chirurgie. In tegenstelling tot de invloed van geneesmiddelen, zijn placebo-genezingen niet geassocieerd met schadelijke bijwerkingen.
De American Psychological Association erkent dat tot 90 procent van de ziekte te wijten is aan stress, wat vooral te wijten is aan negatief denken, voornamelijk onbewust. In de geneeskunde worden de schadelijke effecten van negatief denken toegeschreven aan het nocebo-effect. De beste remedie om ziekten te genezen vanwege een nocebo-effect is om het placebo-effect te gebruiken. Met positieve visioenen van genezing in de geest, gaan de hersenen naar de apotheek van Nature en zullen de juiste signalen, in de juiste hoeveelheid, op de juiste plaats … allemaal zonder bijwerkingen vrijgeven!
Leefstijlfactoren zoals ongezonde voeding, niet bewegen, onvoldoende slaaphygiëne, emoties onderdrukken/negeren, te veel stress en/of oxidatieve stress, te weinig balans of homeostase zijn cruciale determinanten van gezondheid, die kunnen leiden tot chronische ziekten en zelfs vroegtijdig overlijden. Alhoewel we steeds ouder worden (in 2030 is de levensverwachting van mannen 82 jaar, die van vrouwen 85) is er eveneens een stijging van het aantal chronisch zieken. Ook het aantal mensen met twee of meer aandoeningen zal toenemen. Dit noemt men multimorbiditeit, meerdere chronische aandoeningen die tegelijkertijd aanwezig zijn en elkaar onderling beïnvloeden. Zo kan bijvoorbeeld diabetes gerelateerd zijn aan hart- en vaatziekten en artrose.
Het is nodig om de traditionele Westerse geneeskunst te transformeren naar een gezonde geneeskunst wat een positieve impact heeft op de gezondheid en kwaliteit van leven van zowel de mens, het dier als de planeet. Dat betekent niet dat medicatie of operaties nooit meer nodig zijn, of het bestrijden van infecties, het betekent dat we zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen over ons leven.
Epigenetica is een game changer, het omvat de studie van veranderingen in organismen veroorzaakt door modificatie van genexpressie, in plaats van verandering van de genetische code zelf. Met andere woorden, onze leefstijl is in staat om genen aan- of uit te zetten.
De invloed van emoties op ons functioneren is enorm, zegt Prof.dr. Pierre Capel en Bruce lipton toont aan dat het niet onze genen zijn die ons gedrag bepalen, maar dat genen worden aan- en uitgezet door externe factoren. Ze worden getriggerd door onze waarneming, onze gedachten en overtuigingen.
Dat is de reden dat je in de opleiding voor Gelukscoach annex Werkgelukdeskundige eerst leert om jezelf goed te kunnen coachen, alvorens je dit bij anderen gaat doen. We kunnen namelijk ons bewustzijn trainen zodat we ook gezonde overtuigingen scheppen.
Bewuste mind
Je bewuste mind kan niet direct je DNA aansturen, wel indirect via emoties die door gedachten worden opgewekt. Dit is echter vaak onbewust. We weten heel vaak niet wat we denken. Echter alle emoties die we ervaren anno 2020 in covid-19 tijd als angst, wantrouwen, onzekerheid, twijfel, boosheid enzovoort oefent een directe invloed uit op je gezondheid, op je immuunsysteem.
- Als je namelijk gelukkige gedachten denkt, ervaar je ook fijne emoties en dit heeft biochemisch een positieve impact op je lijf.
- Als je ongelukkige gedachten denkt en minder fijn voelende emoties voelt, heeft dit een sterk effect op je biochemie.
Gedachten, of ze nu goed zijn of niet, veranderen onze biologie eigenlijk. Boeddha zei: “Wat we denken, worden we.”
Epigenetica zegt: Wat je denkt, wordt vertaald in chemie, wat zal bepalen wat je gaat worden.
Slechts 1% van de ziekte is te wijten aan genetische defecten, terwijl de resterende 99% rechtstreeks is toe te schrijven aan de omgeving en de perceptie van ons zenuwstelsel van de omgeving. Wat het vertegenwoordigt is dit: de invloeden van onze gedachten worden vertaald in chemie, wat leidt tot ongepast gedrag en wat we ziekte noemen.
Kies voor je eigen leven en zorg voor elkaar
Ik kan er niet vaak genoeg op hameren, maar het is erg belangrijk om te kiezen voor je eigen leven en goed voor jezelf te zorgen. Het is niet voor niets dat je in een vliegtuig eerst het zuurstof kapje op jezelf zet en dan op je kind.
Anno 2020 is het niet langer houdbaar om vast te houden aan het mensbeeld van de homo economicus
We zijn vooral gewend geraakt om vanuit onze ratio te werken en geven ‘het volgen van ons hart’ minder ruimte. Dan ontwikkelt de vraag zich al snel, hoe maken we dan de slag naar gelukkige organisaties? We zouden veel meer vanuit onszelf de dialoog en de verbinding aan moeten gaan met de mens in de organisatie. Albert Einstein zei eens dat een probleem niet kan worden opgelost op hetzelfde niveau dat het heeft gecreëerd. Zie hier de grote uitdaging in de tijd waarin wij leven. We worden aangemoedigd om aandachtig ‘met andere ogen’ te kijken naar de problemen waarvoor we ons gesteld zien. Het proces dat voor ons ligt begint met de ontmaskering van onze vertrouwde, dagelijkse routine.
In dit beeld past perfect Gelukscoach of Werkgelukdeskundige. Ik begrijp dat dit beroep is uitgekozen tot het beroep van de toekomst. De Gelukscoach of Werkgelukdeskundige is in staat is de vinger op de zere plek te leggen door de energie aan te boren die ons in staat stelt te streven naar duurzaam geluk. Of het nu privé, relaties of op het werk betreft. Het begint met het ontvouwen van je eigen geluksbewustzijn.
Geluk in transitie tijd
Mensen geven zelf betekenis aan hun geluk, sociale wezens, dat is wat wij van nature zijn! De betekenis van geluk wordt gevormd in dialoog met de omgeving en met jezelf. Voor de één is dit een liefdevolle relatie, voor de ander is het gezondheid. Maar over één aspect zijn we het allemaal eens. We worden gedreven door een innerlijke drijfveer om geluk te laten rijpen.
Het bevorderen van ieders eigen geluk, ook in organisaties, is een onontkoombare stap in de kanteling naar een duurzame gelukkige samenleving. Om dit te realiseren is een transitie noodzakelijk. Ervoor zorgen dat mensen in organisaties gelukkig zijn is wellicht net zo’n uitdagend doel als ervoor zorgen dat ze minder stress ervaren.
Natuurlijk kan men niet gedwongen worden om gelukkig te zijn, het is meer een uitnodiging om geluk van mensen bespreekbaar te maken binnen organisaties of het zelf bespreekbaar te maken. Veel bedrijven gaan of zijn in gesprek met hun werknemers over werkstress. Zij organiseren bijeenkomsten om stress te reduceren en vitaliteit binnen bedrijven te bevorderen. Doe dit ook over werkgeluk.
Mijn conclusie: als je je blijft aanpassen binnen de organisatie en de moed niet kunt opbrengen ontneem je je zelf de kans om te groeien en blijf je vast zitten in een zichzelf versterkend patroon. Vroeg of laat ontdek je dat het werken in organisaties niet zonder zelfonderzoek kan. Wie naar binnen keert, kan liefdevoller naar buiten treden, maar daarvoor moet je wel je hart gaan voelen. Dit heeft een nieuwe wending tot gevolg. De functie van Gelukscoach kan een perspectief scheppen waarin op lange termijn de organisatiedoelen en belangen van de mens worden geharmoniseerd.
Niet alleen in ideologie maar ook in de praktijk. Er blijven altijd spanningen, maar die horen er gewoon bij. Werkgeluk is een verantwoorde investering omdat gelukkige bedrijven in de toekomst het meest passen in het nieuwe tijdperk dat zich aandient.