Ik zoek geluk, jij ook?

Bijna alles wat we doen in het leven is erop gericht op het bereiken van geluk. Die geweldige staat die we allemaal wel kennen maar ook weer snel kan verdwijnen.

In mijn trainingen vraag ik altijd om geluk te definiëren. Dat blijkt niet altijd een gemakkelijke opdracht te zijn. Ook al is geluk bewust dan wel onbewust ons hoofddoel, we vinden het lastig om geluk te definiëren, laat staan te prioriteren. Wat ons ongelukkig maakt vinden we veel gemakkelijker om te omschrijven, dit is op zijn minst opmerkelijk.

Geluk en omstandigheden

Mens of organisatie die wij trainen zijn vaak verbaasd dat geluk weinig te maken heeft met onze omstandigheden. Er zijn inmiddels aardig wat studies gedaan naar geluk en geld. Rijke mensen zijn per definitie niet gelukkiger dan mensen die minder verdienen. Levensomstandigheden dragen weinig bij tot geluk, wel hoe je omgaat met je levensomstandigheden. Door continu geld na te jagen, maken we wellicht te weinig tijd vrij voor dingen die echt belangrijk zijn: sociale contacten, hobby’s en tijd voor onszelf.

Als ik maar …. (rijk ben, een relatie heb, een leuke baan heb) dan ben ik gelukkig. Het is een oneindige cirkel die nimmer stopt, het ‘als-dan’ principe.

Geluk heeft veelal te maken met je gewoonten. Heb je geluksgewoonten in je leven ontwikkeld, of juist gewoonten die je geluk saboteren? En hoe bereid ben jij om hieraan te werken? Verandering is nu eenmaal onderdeel van het leven. Soms vechten we wat af om de controle te behouden en maar niet te veranderen. Toch is iedereen in staat om te werken aan een hoger geluksbewustzijn. Alles verandert dus wij mensen ook. Als je jezelf toestaat om de controle wat los te laten en veranderen als een spel te zien, zet je al de eerste stap. Natuurlijk gaat verandering gepaard met emoties. Ons overlevingsbrein wil nu eenmaal niet veranderen. Maar emoties zijn ook maar energie. Door je emoties bewust te worden en te managen in plaats van te negeren, ga jij zeker sprongen maken naar meer geluk.

Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is de sleutel voor meer geluk in je leven. Emotionele intelligentie gaat over het samenwerken van je emotionele brein en je rationele brein. Deze twee breinen zijn regelmatig met elkaar in conflict. Samenwerken met deze twee breinen betekent ook automatisch dat je in staat bent om beter samen te werken met anderen, zo binnen zo buiten.

Mentale pauze/menselijk moment

Natuurlijk mogen we genieten van een spannende film, Netflix, onze mobiel, games of social media. De vraag is echter hoeveel tijd we hieraan besteden? Te veel tijd spenderen aan technologie maakt ons gevoelloos. We zijn angstig voor een wereld vol robots, echter als we geen geen mentale pauze of een menselijk moment inlassen, om onze gevoelens gewaar te worden, verliezen we het contact met ons gevoel. Ga wandelen in de natuur en laat je mobiel thuis. Word je gewaar van wat je allemaal ziet, voelt, hoort en ruikt.

Stop met vergelijken

We hebben de neiging om ons te vergelijken met anderen. We worden hier echt niet gelukkig van het heeft eerder een tegenovergesteld effect. Bovendien is het een nutteloze bezigheid. Wees blij met wie je bent, zorg voor voldoende zelf liefde en besef dat jij uniek bent. Bovendien kost vergelijken veel energie en deze energie kun je beter op een constructieve manier besteden aan jezelf en je medemens. In plaats van je te vergelijken met mensen, leer van mensen!

Wil je gelukkig zijn, maak van geluk je prioriteit

Wil je werkelijk gelukkig zijn, maak dan van geluk je prioriteit. Je hoeft het niet na te jagen of het te zoeken, maar je mag het wel je prioriteit maken. En het leuke is, door van geluk je prioriteit te maken maak je niet alleen jezelf gelukkiger maar ook je medemens.

 

Bewaren