De week van de werkstress
Van 12 tot en met 15 november wordt voor de vijfde keer de Week van de Werkstress georganiseerd. Dit jaar staat de week helemaal in het teken van preventie en werkplezier.
Volgens onderzoek van TNO kan door voldoende werkplezier voorkomen worden dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Tijdens de Week van de Werkstress zetten daarom honderden bedrijven in heel Nederland werkplezier centraal. Hiervoor zijn allemaal tips bedacht voor meer werkplezier;
Werkplezier Top 9
- Geef je medewerkers vrijheid bij de aanpak van hun werk.
- Steun je medewerkers door oprechte aandacht en betrokkenheid te tonen.
- Laat je waardering blijken voor het werk van je medewerkers.
- Bied flexibele werktijden aan als dit mogelijk is.
- Stem de hoeveelheid werk af op de capaciteit van je medewerkers.
- Geef je collega’s complimenten!
- Zorg ervoor dat de juiste persoon de juiste klus uitvoert.
- Investeer in de sterke kanten van je medewerkers.
- Vier successen; zorg dat resultaten en inzet niet ongezien blijven.
Mindset en stress
Als ik kijk naar de tips, mis ik het allerbelangrijkste, namelijk je mindset over stress. Een mindset wordt gedefinieerd als een mentaal kader of lens die selectief informatie ordent en codeert. Studies suggereren dat stress-mindset een duidelijke en betekenisvolle variabele is bij het bepalen van de stressrespons.
Dus zie jij stress als bedreigend en gevaarlijk, dan heeft stress een negatief effect op stressgerelateerde uitkomsten als je prestaties, gezondheid en welzijn.
De werkplezier top 9 zal daarom stress niet reduceren. De nadruk ligt op plezier en het vermijden van stress door diverse bypasses te creëren om de effecten van stress zoveel mogelijk te voorkomen. Door je mindset over stress tot bewustzijn te brengen, meldden respondenten minder symptomen van depressie en angst, terwijl ze hogere niveaus van energie rapporteren. Zowel prestaties op de werkplek als algemene tevredenheid met het leven was positief gecorreleerd met een positieve stress mindset.
Al jarenlang ligt bij stress de nadruk op negatieve aspecten, waaronder de nadelige gezondheidseffecten, verlies van productiviteit en depressie dan wel burn-out. Als je deze informatie leest, krijg je er al stress van. Het triggert allemaal chemische reacties in je lichaam.
Deze interpretatie is weliswaar goed bedoeld, maar het werkt contraproductief. Door te werken aan je mindset over stress, heeft dit positieve gevolgen voor je gezondheid en werkprestaties. Dit betekent niet dat je meer stress moet gaan opzoeken, maar het betekent wel dat je je mentaliteit en perceptie over stress kunt veranderen.
Hoe vaak heb je jezelf afgelopen week betrapt terwijl je zei: “Ik ben gestrest”?
Een “stress-mindset” verwijst naar de verwachtingen die we hebben over wat stress is, bijvoorbeeld of het goed of slecht is. Voor de meesten van ons is stress “negatief”, of iets om te vermijden.
Even wat cijfers
- Van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar voelt 16 procent zich maandelijks meerdere keren psychisch vermoeid door het werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 was dit 13%.
- Het percentage werknemers dat last van klachten heeft, is twee keer zo groot dan het aandeel met klachten onder zelfstandige ondernemers.
- De groep zelfstandige ondernemers die psychische vermoeidheid ervaart, is eveneens gegroeid. In 2015 rapporteerde 8 procent klachten, inmiddels is het aandeel 9 procent.
- Onder alle leeftijdsgroepen nemen dergelijke klachten toe. De sterkste groei was te zien bij 65- tot 75-jarige werknemers. Het aandeel met klachten steeg van zo’n 2 procent naar ongeveer 7 procent.
- De leeftijdsgroep waarin de klachten relatief het meest voorkomen, is die van 25 tot 35 jaar. Bijna een op de vijf medewerkers van 25 tot 35 jaar voelt zich regelmatig psychisch vermoeid door het werk.
- Onder zelfstandige ondernemers is de leeftijdsgroep van 35- tot 45-jarigen het meest vertegenwoordigd, met bijna 11 procent.
- Werknemers met een vaste arbeidsrelatie hebben vaker last van werkgerelateerde vermoeidheidsklachten (17 procent) dan werknemers met een flexibele relatie (14 procent). (bron:nu.nl)
- Werkstress als reden voor verzuim is gestegen van zestien procent in 2015 naar inmiddels twintig procent van het totale verzuim. Zestien procent van de werknemers ervaart burn-outklachten.
Alhoewel de week van de werkstress inmiddels haar 5e jaargang in gaat, blijft stress toenemen.
Stress nader bekeken
Als je dieper intuned op stress, dan is stress een woord met een lading. De lading echter wordt nimmer benoemd. Men voelt zich gestrest, punt. Maar wat veroorzaken die stressgevoelens? Wat wil stress jou vertellen?
- Laat je te veel je grens bepalen
- Volg je je hart niet?
- Heb je slecht geslapen?
- Pieker je?
- Onderdruk je emoties?
- Word je onrustig van een deadline?
- Bang om te falen?
- Vind je je werk wel leuk?
- Kun je je werk combineren met je privé leven?
- Heb je het gevoel te veel verantwoordelijkheid te dragen?
- Voel je je niet veilig op je werk?
Kortom: ‘What’s going on’?
Je kunt natuurlijk wachten en wachten totdat je lichaam op een gegeven moment aangeeft dat het genoeg is, je kunt er ook voor kiezen om nu aan de slag te gaan met je mindset over stress. De meeste mensen gaan niet bij zichzelf naar binnen, maar het is de enige manier op jezelf te leren kennen. Tenslotte gaat stress over jou, niet over je werk, niet over wel of geen complimenten krijgen van je manager, waardering of vrijheid op je werk. Maar over jou.
- Wat gebeurt er in jou als je geen complimenten krijgt?
- Wat gebeurt er in jou als je bang bent om te falen?
- Waarom geef je je grens niet aan?
- Waarom werk je keihard. Voor jezelf? Of omdat je denkt dan meer gewaardeerd te worden?
- Waarom ben je 24 uur per dag bereikbaar voor je werk?
- Waarom luister je niet naar jezelf?
Je denkgeest
Het is niet de bedoeling dat je door blijft gaan tot je niet meer kunt. Het is de bedoeling dat je leert wat je te leren hebt. Stress verdwijnt alleen door de deur waardoor stress ook is binnengekomen. Ons is geleerd dat het belangrijker is om goed te zijn op je werk, succesvol te zijn, talenten te hebben, een diploma, dan te kiezen voor wat goed voor je is. Het lijkt wel alsof we doodsbang zijn om naar onszelf te luisteren. We worden niet tegengehouden door iets buiten onszelf, maar door iets binnen in ons. Het zijn je eigen regels die stress veroorzaken.
Als je gestrest raakt door iets buiten jou, kun je dat nimmer beheersen of controleren. Je raakt gestrest door je interne dialoog. Het feit dat je weerstand voelt geeft stress. Je kunt natuurlijk denken dat je gestrest bent, maar het echte probleem is het feit dat je denkt dat je gestrest bent. Accepteer dat het gebeurt om naar een hoger niveau van bewustzijn te komen in plaats van ontkennen wat er in jou gebeurt.
The only reason we stress is something is happening that we decided should not be happening. It is not the circumstance that is the problem. It is our resistance to it…..
Ben je gestrest? Dan zet je aan tot mobilisatie, vechten of vluchten. Je mind is in weerstand met dat wat is. Het geeft je juist helderheid over je interne dialoog. Hoe meer weerstand je ervaart in jezelf, hoe meer je de weerstand wordt. Je kunt namelijk alleen maar getriggerd worden door delen in jou die je niet wilt zien. Ben je gestrest omdat je manager je niet waardeert? Dan is het onmogelijk om toegang te krijgen tot je hart, of je purpose, omdat je mind al haar energie in je manager stopt, je mind is in weerstand met wat is.
Het is stressvol om alles vast te houden wat er in je mind leeft. Je geluk is niet afhankelijk van wat er buiten je gebeurd, of je manager je waardeert of niet, je kunt de buitenwereld niet controleren, alleen je binnenwereld. Het is slechts een gedachte over je manager. Word je gewaar, word bewust, dan is de gedachte veel minder krachtig.
We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them
Stress is onvermijdelijk, maar lijden is optioneel. Hoe je reageert op de dingen die je uitdagen is wat je definieert. Laat je stressvolle situaties een poort vormen om een beter persoon te worden, je mind uit te dagen, te ontdekken bij wat of wie je betrokken bent. Een gezonde stress mindset is een continu proces van zelfbewustzijn.
Je mind is de beslisser, als je de beslisser omvormt met bewustzijn ontwikkelt zich innerlijke authenticiteit, de waarnemer van de ervaring in plaats van de verhalenverteller over de ervaring. Elke keer als de mind een ervaring interpreteert vanuit het aangeleerde programma, herinneringen en ervaringen, kun je beginnen met het herkennen van dit programma. Kun je je je mentale verhalen zien? Tot bewustzijn brengen. Je conditioneringspatronen waarmee je je identificeert? Door te oefenen zie je ze in je mind opkomen, je begrijpt de werking van je mind en bent dankbaar voor de lessen die je ervan kunt leren.