Veerkracht geeft je vleugels!
Rao Srikumar definieert “extreme veerkracht” als de mogelijkheid om snel te herstellen van tegenslagen. “Je brengt veel tijd door in onnodig zelfverwijt en anderen de schuld geven,” schrijft hij. “Your life did not just happen. You experience life exactly as you have fashioned it. If you are unhappy with where you are, you can deconstruct the parts you don’t like and build them up again”.
Veerkracht is de capaciteit om goed ‘terug te kunnen veren’ op de druk en de eisen van het dagelijks leven, noem het herstellingsvermogen. Woordenboek definities omvatten begrippen als flexibiliteit, soepelheid, duurzaamheid, snelheid van herstel. Op het werk zijn veerkrachtige mensen beter in staat om te gaan met de eisen die aan hen gesteld worden. Vooral eisen die te maken hebben met steeds wisselende prioriteiten en een hoge werkdruk.
Het goede nieuws is dat, hoewel sommige mensen geboren worden met meer veerkracht dan anderen, je veerkracht kunt verhogen. Het ontwikkelen van veerkracht is als het ontwikkelen van een spier. Dat vraagt opbouw en wilskracht.
Hoe kun je veerkracht verhogen?
Het vermogen om goed om te gaan met druk, tegenslagen en onzekerheid is gebaseerd op de ontwikkeling van gedrag, gedachten en handelingen. Iedereen kan deze gewoonten leren en creëren middels strategieën en skills. Neurologen zeggen dat mensen een bepaald breinpatroon volgen van attitudes en vaardigheden die hen helpt om te overleven en gedijen onder stress. Noem het een overlevingsmechanisme. Het ontwikkelen van veerkracht is een persoonlijke reis waarbij je werkt aan mentale weerbaarheid, gedachten, gedrag en handelen. Iedereen kan het doen.
- Zie het (werk)leven als een leerproces. Vier je successen. Neem de tijd aan het eind van elke dag om te bekijken wat goed ging en feliciteer jezelf. Dit traint de geest om te zoeken naar succes in plaats van stil te staan bij negativiteit en ‘falen’.
- Durf jezelf te stretchen en denk meer in kansen. Er is namelijk altijd een andere weg die je bewust kunt kiezen. Steeds als je weerstand ervaart, als de dingen niet gaan zoals jij wilt, als je stress ervaart, neemt je onbewuste het over en volgt haar automatische patroon. Kies bewust voor een andere ervaring, die je zelf inkleurt en vormgeeft. Jij bent de denker van je gedachte. Echte verbeteringen kun je pas maken als je werkelijk jezelf steeds beter leert kennen.
- Neem elke morgen voor het opstaan even de tijd om tot jezelf te komen. Blijf nog even lekker liggen en visualiseer hoe positief je dag er uit gaat zien. Zo sta je meer ontspannen en dankbaar op. Vreugde is een innerlijke bewustzijnstoestand en deze toestand bepaald onze waarneming en kleurt de ervaringen. Geef je innerlijke bewustzijnstoestand dus regelmatig gezonde voeding.
- Ontwikkel positieve gevoelens en gedachten. Positieve gedachten geven een plezierig gevoel, negatieve of disfunctionele gedachten geven een minder fijn gevoel. Op hun beurt kunnen deze gevoelens weer positieve of negatieve gedachten activeren. Zo ontstaan er repeterende gedachten waarvan we ons meestal niet bewust zijn, maar die wel negatieve of positieve gevoelens met zich mee brengen. Als we de gevoelens niet durven te onderkennen en daadwerkelijk te voelen dan projecteren we de emoties op de buitenwereld of op onszelf. In beide gevallen (buitenwereld of binnenwereld) geeft het geen fijn gevoel.
- Beweeg regelmatig op werk. Je kunt al wandelend bellen, de trap nemen en in de pauze buiten lopen. Neem regelmatig pauze en stretch. Door te bewegen breng je beweging op gang, zowel mentaal als fysiek. Piekeren neemt af bij bewegen. Je lichaam wordt sterker waardoor je gemakkelijker overeind kunt blijven bij hindernissen. Een betere zuurstofdoorbloeding waardoor je weer optimaal kunt denken en focussen.
- Zorg voor voldoende slaap. Slaap is het geheim voor gezonde veerkracht. Zie ook blog over slapen. Een glaasje wijn voor het slapen gaan is prima, maar overdrijf het niet. Te veel alcohol houdt je juist uit je slaap. Sluit de dag af door je te richten op de dingen waar je dankbaar voor bent.
- Doe niet aan timemanagement maar energiemanagement. Energie is niet alleen fysiek. Wellicht kom je fysiek moe thuis van een werkdag, echter ook mentale energie, wat gaat over denkkracht, concentratie en focus, kan leeglopen. Emotionele energie, wat gaat over gevoelens, empathie, sociale omgang. Zorg voor herstel als je fysieke, mentale, emotionele en zingevende batterijen gedurende de dag leeglopen. Jij bent zo sterkt als je zwakste batterij. Studies suggereren dat wanneer je volledig bent opgeladen, je meer gedaan krijgt , je een betere interactie hebt, je geest scherp is en je lichaam sterk. Je ervaart ook een hoger niveau van betrokkenheid en welzijn, wat een opwaartse spiraal van succes kan creëren.
- Investeer in goede relaties op werk. Kies elke dag voor een menselijk moment door aandacht te geven aan je collega’s, niet via de mail maar face-to-face. Bouw positieve emotionele banden op met een ‘human touch’. Ieder mens heeft behoefte aan menselijke nabijheid en contact met anderen, ook op werk. Kleine winsten gedurende de dag laden je energie op. Bijvoorbeeld een menselijk moment met een collega, een persoonlijke glimlach, persoonlijke aandacht. Herken kleine manieren om betekenis terug te vinden in je werk.
- Stop met anderen de schuld te geven over hoe jij je voelt, of als iets mis gaat op werk of bij conflicten. De gedachte dat jij goed bent en de ander niet noemen we ook wel externaliseren. Ik geef toe dat het veel eenvoudiger is om de schuld en fout bij de ander te leggen, maar het werkt niet. Met het nemen van deze stap neem je de controle en verantwoordelijkheid voor je gevoelens en gedachten in eigen hand. De stap naar een meer bewust en veerkrachtig leven. Bovendien komt het de sfeer ten goede op het werk.