Wetenschappelijke doorbraak!

Het bleek tot heden onmogelijk, maar onderzoekers van het Radboudumc hebben nu aangetoond dat het wel degelijk mogelijk is om het autonome zenuwstelsel én immuunsysteem mentaal bewust te beïnvloeden. In 2011 bekeken dezelfde onderzoekers de reactie van Iceman Wim Hof’s lichaam op een endotoxine-injectie, terwijl hij de zelf ontwikkelde technieken uitoefende. Hij bleek de helft minder ontstekingseiwitten te produceren dan gezonde vrijwilligers die zijn methode niet beheersen.

Bovendien vertoonde hij vrijwel geen griepverschijnselen. Het leek erop dat hij zijn immuunrespons via het autonome zenuwstelsel kon onderdrukken. Maar één bevinding bij één persoon levert nog geen wetenschappelijk bewijs, dus besloten de wetenschappers vervolgonderzoek te doen. Daarom werd in 2013 onderzoek gedaan op een groep jonge gezonde mannelijke vrijwilligers: zij blijken nu inderdaad in staat het autonome zenuwstelsel én immuunsysteem te beïnvloeden.

Wim Hof werd bekend door zijn spectaculaire records: hij liep een halve marathon in Lapland bij -30, zat regelmatig ruim anderhalf uur in een bak met ijs en zwom honderden meters onder het ijs, van wak naar wak. Het leverde hem een lange reeks vermeldingen in het Guinness Book of Records op. Maar Wim Hof wilde meer. Hij wilde erkenning. “Ik ben nu een circusact, maar wil wetenschapper worden: mijn lichaam is mijn laboratorium” zei hij in 2008 al. In 2011 werd hij door wetenschappers van het Radboudumc onderzocht en de uitkomst was opmerkelijk: Wim bleek in staat zijn autonome zenuwstelsel te beïnvloeden, iets wat tot dan toe voor onmogelijke werd gehouden.

Door volgens een vast ritme gecontroleerd in- en uit te ademen weet Wim Hof te bewerkstelligen dat het CO2-gehalte in zijn bloed daalt en het 02-gehalte stijgt. C02 geldt als een afvalstof en wordt afgebroken. Een hoger zuurstofgehalte, ook wel O2-gehalte, leidt tot een betere algehele conditie van het lichaam.

Eind jaren negentig beginnen Wim’s opmerkelijke acties in het oog te springen en gaandeweg wordt Wim wereldwijd een fenomeen. Hij gaat steeds extremere dingen doen, zoals een poging tot beklimming van de Himalaya in niet meer dan een korte broek en slechts sandalen aan zijn voeten. Het loopt een aantal keren ternauwernood goed af, tot zorg van zijn familie.

De meest opmerkelijke prestatie leverde Wim Hof niet alleen: eind januari 2014 beklom hij met 25 mensen de top van de berg Kilimanjaro in Tanzania. In slechts 48 uur bereiken 24 van de 26 leden van de expeditie de top, een prestatie die vooraf voor onmogelijk werd gehouden. Een opmerkelijk detail is dat een aantal leden van de groep lijden aan uiteenlopende ziekten als MS, reuma of kanker.

Wim wekt de interesse van de wetenschap. Hij wordt gezien als ‘medical mystery’. Maar niet voor lang. Wetenschappers van het Radboudumc vinden Wim’s claims wat betreft bewuste beïnvloeding van het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem interessant omdat ze een lopend onderzoeksproject hebben naar de interactie tussen het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem. Zelfs zo interessant dat ze nader onderzoek willen doen. Kan hij inderdaad bewust het autonome zenuwstelsel, en daarmee zijn immuunsysteem beïnvloeden? In principe kan dit volgens de wetenschappers niet.

‘Het immuunsysteem is niet bewust te beïnvloeden’ is de heersende gedachte in de wetenschap. Het onderzoek op Wim Hof wees een andere kant op.

Radboudumc onderzoekers Pickkers en Kox waarschuwen echter nadrukkelijk voor valse hoop en stellen dat vervolgonderzoek nodig is om uit te wijzen of de methode ook effectief is bij patiënten. Maar de doorbraak is duidelijk: het is mogelijk om vrijwillig het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem te beïnvloeden. Dus alle boeken moeten opnieuw herschreven worden:-) Bron: Eenvandaag

Bekijk hier de uitzending op Eenvandaag.